|

MİT TIR'ları soruşturmasında yeni gelişme

MİT TIR'ları soruşturmasında 4 savcı ve albay hakkında 324 sayfa iddianame hazırlandı.

Yeni Şafak
18:17 - 3/07/2015 Cuma
Güncelleme: 15:30 - 3/07/2015 Cuma
DHA

MİT'e ait TIR'ları soruşturmasında tutuklanan 4 savcı ve 1 albayla ilgili Tarsus'ta hazırlanan iddianame Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.


1 Ocak 2014'te Hatay, 19 Ocak 2014'te de Adana'da 'mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla durdurulan TIR'larla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Özel Yetkili Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Özel Yetkili Savcılar Aziz Takçı ve Özcan Şişman ile Adana eski İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay, çıkarıldıkları Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'casusluk' suçlaması ile tutuklanmıştı.


HSYK tarafından kovuşturma izni çıkmasının ardından karar, TIR'ların durdurulduğu Adana ve Kırıkhan'a en yakın ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu Tarsus, İskenderun ve Osmaniye Başsavcılıklarına gönderildi. Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı, Adana'nın batı kesiminde Öğretmenler Bulvarı'nda TIR'ların durdurulmasıyla ilgili soruşturma sonunda savcılar ve Albay Çokay hakkında 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemek' suçundan ömür boyu, 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek' suçundan 8'er yıl ve 'Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak' suçundan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.


324 sayfadan oluşan iddianameyi Tarsus 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti. Savcılar ve Albay Çokay bu aşamadan sonra Tarsus 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde son savunmalarını yapacak.


TIR'ların Adana Ceyhan'da durdurulmasıyla ilgili Osmaniye Başsavcılığı ve Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde durdurulmasıyla ilgili de İskenderun Başsavcılığı'nca kovuşturma devam ediyor. Buralarda da davaların açılması bekleniyor.



#MİT TIR'ları
#MİT TIR'ları soruşturması
#iddianame
9 yıl önce