|

Paralel kulağa şafak operasyonu

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasadışı dinlemelere ilişkin sürdürdüğü soruşturma kapsamında 12 ilde şafak operasyonu düzenlendi. Eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda 34 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar iş adamı, siyasetçi ve kamu görevlilerini yasa dışı dinlemekle suçlanıyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/01/2015 Tuesday
Güncelleme: 21:16 - 5/01/2015 Monday
Yeni Şafak
İş adamı, siyasetçi ve kamu görevlilerini yasa dışı dinlenmesi iddialarıyla ilgili olarak Gaziantep merkezli operasyon başlatıldı. 12 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonda 34 kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığının yasa dışı dinlemelere ilişkin sürdürdüğü soruşturma kapsamında Adıyaman, Kayseri, Afyonkarahisar, Batman, Bingöl, Hatay, Erzurum, Karabük, Kilis, Malatya, Tunceli ve Gaziantep’te operasyon düzenledi.

SABAH SAATLERİNDE EVDEN ALINDILAR

Operasyonda; aralarında şube müdürü, amir, başkomiser ve polis memurlarının bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin; iş adamı, siyasetçi ve kamu görevlilerini yasa dışı dinledikleri iddia edildi. Operasyon kapsamında Gaziantep’te polis memuru Mehmet Ç, Karataş Mahallesi’ndeki evinde gözaltına alındı. Mehmet Ç., ifadesi alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Afyonkarahisar’da ise Dinar İlçe Emniyet Müdürülüğünde görevli emniyet amiri A.Y. ile Kocatepe Polis Merkezi Amirliğinde görevli emniyet amiri A.Ö. gözaltına alındı. 

EŞ ZAMANLI BASKINLAR YAPILDI

Operasyon kapsamında, Batman’da da İl Emniyet Müdürlüğünde görevli başkomiser Ş.G evinde gözaltına alındı. Karabük’te de polis memuru Y.K. gözaltına alındı. Y.K’nın emniyetteki işlemlerinin ardından Gaziantep’e gönderildiği öğrenildi. Kayseri’de ise bir 4. sınıf emniyet müdürü ile Tunceli ve Malatya’da birer polis memuru gözaltına alındı. Polis Meslek Yüksekokulunda görev yapan ve operasyon kapsamında gözaltına alınan 4. sınıf emniyet müdürünün daha önce Gaziantep’te İstihbarat Şube Müdürlüğünde çalıştığı ve soruşturmanın yürütüldüğü Gaziantep’e gönderildiği öğrenildi. Tunceli ve Malatya’da da birer polis memuru gözaltına alındı.

1 milyon 200 bin kişi dinlenmişti

Hükümetin yasadışı dinlemeleri önlemek için Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırmasına rağmen, paralel yapının Terörle Mücadele Kanunu’nu gerekçe göstererek 1 milyon 200 bin karar aldığı ortaya çıkmıştı. Paralel yapının, 2012’de ÖYM’lerin yerine kurulan 13 Bölge Ağır Ceza Mahkesi’nden ortalama ayda 60 bin, günde 2 bin dinleme kararı aldığı, dolaylı olarak 6 milyon kişinin paralel çetenin dinlemesine takıldığı tespit edilmişti. 2012 yılında yapılan değişiklikle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250, 251 ve 252. maddelerine göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri sona erdi. Kaldırılan ÖYM’lerin yerine ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya, Samsun, Van’da Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu. Paralel yapıya mensup polislerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde kullandığı çalışma ofisi ile resmi konutuna da dinleme cihazı yerleştirdiği belirlenmişti. 

#Gaziantep
#operasyon
#yasa dışı dinleme
9 years ago