|

Polis, Evcil'i izlemeye aldı

Emniyet, Nesim Malki cinayeti davasında 'azmetterici' olarak yargılanan ve ömürboyu hapse mahkûm olan Erol Evcil'i, kararın onanması halinde yurtdışına kaçabileceği şüphesiyle izlemeye aldı.

Yeni Şafak
00:00 - 2/04/2005 Cumartesi
Güncelleme: 15:37 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine Bursa Emniyet Müdürlüğü yurt dışına kaçma ihtimaline karşı Erol Evcil'i izlemeye aldı. Nesim Malki cinayeti davasında "azmettirici" olarak yargılanan ve ömür boyu hapse çarptırılan Bursalı işadamı Erol Evcil'in dosyası, Yargıtay'a geldi. Dava ile ilgili önümüzdeki hafta içinde duruşma günü tespit edilecek. Yargıtay yerel mahkemenin kararını onarsa Evcil, 15 yıl hapis yatacak. Alaattin Çakıcı'ya pasaport sağladığı gerekçesiyle gözaltına alınıp serbest bırakılan Evcil, aynı dava nedeniyle daha önce 3 yıl hapis yatmıştı.

    İşadamı Nesim Malki'nin 1995 yılında Bursa'da öldürülmesiyle ilgili azmettiricilikle suçlanan Evcil, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8 yıldır süren davada müebbet hapse mahkum oldu. Mahkeme, Evcil'i, "tasarlayarak adam öldürmek" suçundan TCK'nın 64 ve 450. maddeleri uyarınca ömür boyu hapse mahkum etti.

    Onanırsa üç yıl yatacak

    Avukatının verdiği bilgiye göre, cezanın onaylanması halinde infaz ve af yasası da göz önüne alınarak Evcil'in bu cezası 6 yıl 2 güne inecek. Ancak, daha önce cezaevinde yattığı 3 yıllık ceza gözönüne alındığında Evcil, 3 yıl 2 gün hapis yatacak. Evcil, aynı davada, gasp suçlamasından da 12 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezanın da onanması halinde Evcil, her iki davadan toplam 15 buçuk yıl cezaevinde yatacak. Davada, Evcil'e işkence yapmakla suçlanan 13 polisin beraatine karar verilirken, Burhanettin Türkeş ile Şükrü Elverdi müebbet hapse çarptırıldı.

    Zeytin kralıydı

    "Zeytin Kralı" olarak tanınan Erol Evcil, Mustafa Çağlar ile olan dostluğu sayesinde 1991 yılında iplik işine girdi. Ancak Evcil'i kamuoyuna tanıtan Eze markasıyla piyasaya sürdüğü zeytinler oldu. Üç yıl süreyle 58 bin ton zeytin stoklayan Evcil, Türkiye rekoltesinin yüzde 80'ini kontrol edecek hale geldi. Yıllık ihracatı 20 milyon doları geçti. İş Bankası'ndan büyük oranlarda kredi desteği sağlayarak, Balıkesir Havran'da zeytin fabrikası kurmaya girişen Evcil, zeytin ihracatına gelen kısıtlamanın da etkisiyle iflas etti. Zor durumda kalan Evcil, Nesim Malki'ye borçlandı.

    İçişleri eski Bakanı Kutlu Aktaş, Nesim Malki cinayetinin Korkmaz Yiğit'in gizlice verdiği bilgiler sayesinde çözüldüğünü belirtti. Mesut Yılmaz davasında Yüce Divan'da geçen 25 Mart günü tanık olarak dinlenen Kutlu Aktaş, Yiğit'in kendisiyle yaptığı görüşmede Nesim Malki cinayeti ile ilgili bilgi verdiğini ve böylelikle cinayetin çözüldüğünü söyledi.

    Görüşmede, Yiğit'in kendisine Alaattin Çakıcı tarafından tehdit edildiğini de söylediği belirten Aktaş, "Korkmaz Yiğit görüşmede, Çakıcı'nın kendisine arayarak kredinin Erol Evcil'e verilmesi için baskı yaptığı söyledi. Korkmaz Yiğit, Çakıcı'nın sekiz yaşındaki oğlunun ne zaman okula gittiğini bile bildiğini ve oğlu ile kendisini tehdit ettiğini söyledi. Hatta bana 'kimyam bozuluyor' dedi" diye konuştu.

    Taşanlar: Ben çözdüm
    Malki cinayeti soruşturmasında 'görevini savsadığı' gerekçesiyle Yargıtay'da yargılanan ve daha sonra suçsuz bulunan Bursa eski Valisi Orhan Taşanlar da, cinayeti kendisinin aydınlattığını iddia etti. Taşanlar, Yargıtay 4. Ceza Dairesi Başkanlığı'na verdiği yazılı savunmada, Malki'nin öldürüldüğü tarihte İstanbul Emniyet Müdürü olduğunu, genel istihbarat bilgileri içeren bu cinayetle ilgili bazı bilgilerin 'x"' isimli bir şahıs tarafından kendisine iletildiğini belirtti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce