|

TEOG zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gündemine oturan “TEOG’un kaldırılması lazım” açıklaması sonrası dün Başbakan Binali Yıldırım’la Beylerbeyi Sarayı’nda bir araya geldi. 2.5 saat süren zirvede TEOG’un yerine getirilecek sistem masaya yatırıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 01:52 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Beylerbeyi’nde
sürpriz zirve
Beylerbeyi’nde sürpriz zirve

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım'la dün sürpriz bir görüşme yaptı. Erdoğan, saat 15.00 sıralarında Kıskılı’daki konutundan çıkarak Beylerbeyi Sarayı'na geldi. Vahdettin Köşkü’nde Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile görüşmesi sona eren Yıldırım da, Erdoğan’ın ardından buraya geldi. 2,5 saat süren görüşmeden önce, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın TEOG konusunda Yıldırım'a bilgi sunduğu öğrenildi. Görüşmede TEOG ve Kuzey Irak referandumunun ele alındığı öğrenildi.

TRUMP'LA GÖRÜŞECEK

72’inci BM Genel Kurulu’na katılmak üzere bugün Amerika’ya gidecek olan Erdoğan, Amerikan Başkanı Trump başta olmak üzere ABD’de bulunan liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Erdoğan’ın ikili toplantılarının ana gündem maddesini Barzani’nin referandum kararı, Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Arakan’da yaşanan zulüm oluşturacak. FETÖ ile mücadeleye de değinecek olan Erdoğan’ın Trump ile görüşmesinde FETÖ elebaşı Gülen’in iadesini gündeme getirmesi bekleniyor.



İLK GÜN KONUŞACAK 10 LİDER ARASINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gidiyor. Erdoğan, “İnsana Odaklanma: Sürdürülebilir Bir Dünyada Herkes İçin Barış ve İnsanca Bir Yaşam İçin Mücadele” temasının işleneceği 72. Genel Kurul’un ilk günü konuşan ilk 10 lider arasında yer alacak. Aynı gün BM Genel Sekreteri Antonio Gutterres tarafından düzenlenecek öğle yemeğine katılacak olan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump tarafından verilecek davete katılacak.

LİDERLERLE BAŞBAŞA GÖRÜŞME

Erdoğan, Genel Kurul’da ikili görüşmeler de gerçekleştirecek. ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un da aralarında bulunduğu liderlerle başbaşa görüşecek. Erdoğan’ın ikili toplantılarda Suriye’de yaşanan gelişmeler, Barzani’nin referandum kararına ve Arakan’da yaşanan zulmü vurgulayacağı belirtiliyor.

FETÖ’NÜN İADESİ İSTENECEK

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in iadesi Erdoğan-Trump görüşmesinin önemli gündem maddesi olacak. Görüşemlerde, Gülen’in, geçici olarak tutuklanması ve idari tedbir alınması talepleri üzerinde ısrarla durulacak. FETÖ’nün bir terör örgütü olduğu Türkiye dışında dünyaya da bir risk oluşturduğu bir kez daha iletecek. ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımlarının da görüşmede gündeme geleceği belirtiliyor.

KRİZİN ARDINDAN İLK GÖRÜŞME

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in toplantıya katılıp katılmayacağı heniz belli olmadı. Merkel’in toplantıya katılması halinde Erdoğan’ın Merkel ile ikili görüşme yapması ihtimaller dahilinde. Görüşme gerçekleşirse Erdoğan ve Merkel, Türkiye-Almanya arasında yaşanan krizin ardından ilk kez biraraya gelmiş olacak.

NEW YORK'TA İŞ DÜNYASIYLA BİRARAYA GELECEK

Öte yandan Erdoğan’ın New York’ta, İslam İşbirliği Teşkilatının Rohinga Temas Grubu toplantısına da katılacağı belirtiliyor. Erdoğan bu toplantıda Arakan’da yaşanan zulme dikkat çekecek. Ayrıca Erdoğan, ABD’li yatırım ve iş çevreleriyle, kanaat önderleriyle, ABD’deki Türk ve Müslüman toplumu ile Yahudi kuruluş temsilcileriyle biraraya gelecek.

TÜRK EVİ’NİN TEMELİNİ ATACAK

Erdoğan BM Genel Merkezi’nin yakınında inşa edilcek yeni Türkevi binasının temelini atacak. Türkevi’nde Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği, New York Başkonsoslosluğu yer alacak. Terör tehdidine karşı özel güvenlik teknolojileri ile donatılacak Türk Evi’nin 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor. 

  • Menderes’i asanlarınellerine kan bulaştı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Menderes ve arkadaşlarını haksız yere cezaevine kapatmakla yetinmeyen darbeciler, 16 Eylül’de Zorlu ve Polatkan’ı, 17 Eylül’de de Menderes’i idam ederek, ellerine kan ve alınlarına da kara bir leke bulaştırmışlardır” ifadesini kullandı. Erdoğan, Adnan Menderes ile Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idamının yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, yakın tarihin en acı hadiselerinden birinin, 16-17 Eylül 1961'de yaşandığını ifade ederek şunları kaydetti:
  • MİLLETİMİZİN GÖNLÜNDE
  • “Demokrat Parti iktidarı döneminde, ülkemize demokrasi ve kalkınma alanında çok büyük katkılar sağlayan Adnan Menderes, 27 Mayıs darbesinin ardından büyük bir zulme maruz bırakılmıştır. 56 yıl geçmesine rağmen, Menderes ve arkadaşlarının milletimizin gönlündeki mümtaz yeri giderek pekişmiştir. Onları haksız yere idam edenler ile bu kararı açık veya gizli destekleyenler ise yuvarlandıkları utanç çukurunda daha dibe batmaktadır. Milletimizin gönlünde şehit sıfatıyla yerini alan Menderes’e ve arkadaşlarına Allah’tan rahmet diliyorum.”
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Binali Yıldırım
#Donald Trump
#ABD
7 yıl önce