|

Türkiye’nin dış politikada eli güçlenecek

Uçak düşürme krizinin ardından Rusya ile ilişkilerde yeni bir döneme giriliyor. Dünyanın gözlerinin çevrildiği ziyaret bugün başlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 23:38 - 8/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin St. Petersburg'da aylar sonra ilk kez biraraya geliyor. Uzmanlar, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak olan ziyaretin ekonomik boyutu başta olak üzere iç ve dış politikalarına nasıl yansıyacağını değerlendirdiler. İç siyaset açısından dost sayısını çoğaltmak, düşman sayısını azaltma siyasetinin bir adımının daha gerçekleştiğine dikkat çeken uzmanlar, “Rusya ile Türkiye'nin arasını bozmak isteyen girişimlerinde önünü kesmeye yönelik bir hamle” olarak değerlendirler. Dış politikada ise Türkiye'nin elinin güçleneceği vurgusu yapıldı. Yeni Şafak'a konuşan uzmanlar görüşlerini şöyle dile getirdiler:



Büyük adımlar bekleniyor


AB eski Bakanı ve akademisyen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu:

“İç siyaset açısından dost sayısını çoğaltmak, düşman sayısını azaltmak siyasetinin bir adımı daha gerçekleşmiş oluyor. Bu son derece önemli. Rusya ile Türkiye'nin arasını bozmak isteyen girişimlerinde önünü kesmeye yönelik hamle. Uçak vakasının tamiri anlamına gelir. Ekonomik açıdan da Rusya ile kriz öncesi durumun bir adım ötesine gidecek adımların atılacağı kanaatindeyim."



Suriye'ye olumlu yansır


Ankara Politikalar Merkezi Uzmanı Orhan Gafarlı:

“Bu görüşme Türkiye ekonomisini olumlu etkileyecek. 2015 yılının ilk 6 ayı ile 2016 yılının ilk 6 ayını mukayese edersek ticari ilişkilerde ve turizmde yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kayıp var. Türkiye Rusya ilişkileri jeopolitik olarak da önemlidir. Görüşmede Suriye ve bazı detaylar konusunda anlaşılırsa Suriye krizinin çözümüne de olumlu yansıyacaktır.”



Rusya'ya farklı baktık


GENAR Başkanı İhsan Aktaş:

“Doğrudan ilişkileri etkileyecek bir görüşme. Hem ekonomik ilişkileri, hem müttefiklik ilişkilerini etkiler. 5-10 yıl içerisinde müttefiklik ilişkileri çok şekil ve renk değiştirecek. Rusya'yla biz uçak krizinden önce bir dostluğumuz vardı, batı ambargo uyguladığı zaman Rusya'ya Türkiye o konuda esnek bakmıştı, Batılılar gibi bakmamıştı, ticari ilişkilerimizi sürdürmüştük.”



Bizi çok iyi anlıyorlar


SETA Ankara G. Koord. Yard. Muhittin Ataman: “İçeriye dönük katkısı Türkiye'deki birlik ve beraberlik görüntüsü, Rusya tarafından darbe teşebbüsü sonrasında fazla anlayışla karşılanmakta olduğu için anlamlı. Türkiye'nin, bu darbe teşebbüsüne karşı gösterdiği iradeyi çok normal karşılıyor, olması gerektiği bir tavır, bir duruş olarak gördüğü için anlamlı."





#Uçak düşürme krizi
#Rusya
8 yıl önce