|

Uzmanlar İdlib'deki ateşkes anlaşmasını değerlendirdi: M4'ün kuzeyindeki Türk askerinin varlığı meşrulaştı

Rusya'nın başkenti Moskova'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki gerçekleşen tarihi İdlib zirvesinden ateşkes anlaşması çıktı. TVNET'e konuşan uzmanlar ateşkesi ve bundan sonra neler olabileceğini yorumladı.

23:06 - 5/03/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:15 - 6/03/2020 Cuma
Yeni Şafak
Erdoğan ile Putin, 5 saat 40 dakikalık görüşmenin ardından İdlib'de ateşkes sürecini açıkladı.
Erdoğan ile Putin, 5 saat 40 dakikalık görüşmenin ardından İdlib'de ateşkes sürecini açıkladı.

Esed rejiminin hain saldırısından sonra İdlib’de başlayan süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 saat 40 dakikalık görüşmesi ardından ateşkes mutabakatı ile yeni bir döneme girdi. Uzmanlar, TVNET'te iki ülke arasındaki anlaşmanın detaylarını analiz etti.


Prof. Dr. Toğrul İsmail:

"Türkiye'nin bu ateşkes anlaşmasından sonra bölgede yeni bir taktik düşünmesi gerekiyor. Görünen o ki Türkiye ile Rusya anlaşsa da Rusya pek çok şeyden vazgeçmiş değil. Özellikle PKK/PYD bölücü terör örgütleriyle olan ilişkiler dikkatle izlenmeli. Oradaki gelişmeler kontrol altında tutulmalı. Çünkü ikili ilişkilerin gerildiği bu dönemde bu meseleler tekrar gündeme getirildi. Bu da şunu gösterir ki Moskova, bu örgütleri kullanmaktan hala vazgeçmiş değil."


Prof. Dr.
Süleyman Seyfi Öğün:

Rusya ile Türkiye arasında bağlar kopmuyor fakat bir buzul iklimine girildiği çok açık. Kora kor, göğüs göğüse bir müzakere gerçekleşti. İki lider 6 saat boyunca görüştü, az değil bu. Öyle şeyler yaşadık ki son 10 günde. Bundan sonrası zor bir süreç ama en azından bir nefes alacağız. Suriye'nin geleceği konusunda bize ışık tutacak bir çıktısı yok toplantının. Fakat şuna çok memnunum, Mehmetçiklerimiz şehit olmayacak artık. Her ateşkes bir nefes aldırır, bu ateşkes de bize nefes aldırdı."

Prof. Dr. Taşansu Türker:

"Ateşin kesilmesinden sonra ilk etapta herkesin yüzününün gülmesi gerekir. Bu noktaya zor gelindi. İki ülke arasında çok zorlu bir süreç geçti. Şu an görece daha rahat bir alanda olduğumuzu söyleyebiliriz. Anlaşmanın bir anlamda diplomasinin zaferi olduğunu ifade edebilmek mümkün. Bir şekilde uzlaşılabilindiğini ve yarına dönük umutların beslenmeye devam edebileceğini gösteren bir anlaşma bu. Günümüzde sosyal medya başta olmak üzere heryerde olumsuzluklar öne çıkarılıyor. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Sonuç itibariyle Türkiye ve Rusya iki komşu ülke. Bu ateşkes bir soluklanmaya imkan verecektir. Türk-Rus ilişkilerinin son dönemde ısınması pek çok kötü senaryoyu da gündeme getirmemize sebeb oldu. En azından iki ülke arasındaki ilişkiler bir süreliğine rahatlatacaktır."

Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney:

"Ateşkesin sağlanması çok kıymetli. Fakat sahadaki faaliyetler de bir bakıma dondurulmuş oluyor böylece. Bundan sonrasında ne olacak, ona bakacağız. Geçici bir ara çözüm sağlandı. Resim dondurulduktan sonra sahada neler olacak, yakından izlenilmesi gereken bir sürece doğru gidiyoruz.

Bu ateşkesin ABD tarafından da nasıl yorumlanacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. ABD'nin isteği çok açık, kendi kafasındaki Türkiye için istediği rol modeli uygulamak istiyor. Fakat Türkiye'de bunun farkında ki Rusya ile ilişkilerini belirli alanlarda dondurmaya ama kaybetmemeye yönelik bir politika izliyor.


#İdlib
#Türkiye
#Rusya
#Anlaşma
#Analiz
4 yıl önce