|

Uzmanlar Yunanistan'daki depremi yorumladı: 'İzmir depremi' tetiklemiş olabilir

Yunanistan'ın Larissa kentinde yerin 3 km altında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının Makedonya, Kosova ve Karadağ'da da hissedildiği belirtilirken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) da depremin büyüklüğünü 6,3 olarak duyurdu. Uzmanlar depremi ve Türkiye'ye etkisini yorumladı.

14:39 - 3/03/2021 الأربعاء
Güncelleme: 16:15 - 3/03/2021 الأربعاء
Diğer
Kentten gelen igörüntülerde halkın korku içinde sokaklara çıktığı görülüyor.
Kentten gelen igörüntülerde halkın korku içinde sokaklara çıktığı görülüyor.

Yunanistan'ın Larissa kentinde yerin 3 km altında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada; sarsıntının saat 13.16'da gerçekleştiği kaydedildi.

Başkent Atina'da da hissedilen depremde, can veya mal kaybına ilişkin henüz açıklama yapılmazken, Yunan televizyonu bir kişinin göçük altında kaldığını iddia etti.



  • Sarsıntının Makedonya, Kosova ve Karadağ'da da hissedildiği belirtilirken, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) da depremin büyüklüğünü 6,3 olarak duyurdu.


İZMİR'İ TETİKLEYEN DEPREM

Prof. Dr. Hasan Sözbilir,
"Bu bizden belli bir uzaklıkta olan bir deprem. Yunanistan'da da bu depremle ilgili can kayıpları yaşanmış olabilir.
30 Ekim'de meydana gelen ve İzmir'i etkileyen depremin tetiklediği bir deprem gibi duruyor.
Bizden belli bir uzaklıkta olduğu için Türkiye'de herhangi bir hasar yaratacağını zannetmiyorum." açıklamasında bulundu.

ARTÇILAR BİR AY SÜRECEK


Prof. Dr. Şükrü Ersoy:
"6,2 özellikle mühendislik görmemiş yapılar üzerinde önemli hasarlar yaratabileceğini düşünüyorum. İlk saatlerden sonra hasar durumları ortaya konacak. Bu biraz daha merkezi Yunanistan’da meydana gelmiş.
Güney'deki depremlere alışığız da merkezdeki depremlerin karakterliği daha farklı.
Kötü zeminlerin şöyle bir etkisi var. Mesela İstanbul'daki dere yataklarındaki yapılar İzmir'deki depremden etkilenebilir. Bunun böyle bir etkisi var. Ancak artçı depremler de yaşanabilir bu depremin ardından, ancak 5.2 büyüklüğünü geçmez. Bu artçılar bir ay boyunca sürecektir.

İSTANBUL'DAKİ DERE YATAKLARI BURSA'DAKİ DEPREMDEN ETKİLENEBİLİR

Deprem öldürmez yapı öldürür. Ben diyorum ki zemin de öldürür.
İzmir'de zemin öldürdü zeminin jeolojik yapısı dikkate alınmadığı için depremin etkisinin artırdığı söylenmesine rağmen yıkım olmuştur.
O yüzden zemin öldürür. Kötü zeminler sadece yakın depremlerden değil çok uzak depremlerden de etkilenebiliyor. İstanbul'daki dere yataklarındaki topraklar Bursa'daki depremden etkilenebilir."


#yunanistan
#izmir
#deprem
٪d سنوات قبل