|

Yıkım başladı

İstanbul Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı’nın enkaz kaldırma ve arama çalışmaları sona erdi. Bölgede incelemede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, çöken binanın çevresinde bulunan 8 riskli binanın yıkılacağını açıkladı. Yıkım işlemi akşam saatlerinde Yunus Apartmanı’yla başladı. Enkaz kaldırma çalışması sürerken yakınlarından haber almayı bekleyen Zeki Kavak kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
04:00 - 11/02/2019 Pazartesi
Güncelleme: 11:00 - 11/02/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Çöken binanın yanındaki Yunus Apartmanı’nda her haneden bir kişi itfaiye merdiveni ile çıkarıldığı kattan değerli eşyalarını aldı. Tahliyenin ardından yıkım başlatıldı.
Çöken binanın yanındaki Yunus Apartmanı’nda her haneden bir kişi itfaiye merdiveni ile çıkarıldığı kattan değerli eşyalarını aldı. Tahliyenin ardından yıkım başlatıldı.

Kartal’da çöken ve 21 kişiye mezar olan apartmanın enkaz kaldırma çalışmaları sona erdi. Çöken binanın yanındaki 10 katlı Yunus apartmanında da yıkım çalışmalarına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, riskli olduğu tespit edilen toplam 8 binayı yıkacaklarını açıkladı.

İstanbul Kartal’da 14 kişinin yaralandığı, 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı’nın enkaz kaldırma ve arama çalışmaları sona erdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve yetkili savcı, çöken binanın çevresinde incelemelerde bulundu.
Ardından açıklama yapan Bakan Kurum, “
Yıkılan bina etrafındaki alanın tamamını inceledik. Bu alana ilişkin yaptığımız tespitler neticesinde, yıkılan binanın etrafındaki 10 binada risk analizi yaptık. Bu analiz çerçevesinde 2 binamızdan biri İhya Apartmanı biri de 10 numaralı Çam Apartmanı dışındaki 8 bina riskli. Bu sekiz binanın hak sahipleri ile biraz önce görüştük. Ve bu binaları da süreç içerisinde yıkacağımızı ve alanın tamamında bir kentsel dönüşüm projesi yapacağımızı kendilerine ilettik. Bakanlık olarak kira desteği vereceğiz ve TOKİ ile süreci yöneteceğiz
” dedi.

DEĞERLİ EŞYALARA TAHLİYE

Bakan Kurum’un açıklamasını takiben çöken binanın yanındaki 10 katlı Yunus apartmanında yıkım çalışmalarına başlandı. Yıkım öncesi değerli eşya tahliye çalışması yapıldı. Öte yandan çöken binadan çıkarılan yaralı vatandaşlardan 13’ünün götürüldüğü Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, yaralıların durumuyla ilgili bilgi verdi.
Demirhan, yaralılardan 6’sının servis takibinde olduğunu ifade ederek, tedavilerinin ortopedi, nefroloji, göğüs, plastik ve beyin cerrahi ekipleri tarafından multidisipliner şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.
Yaralıların 7’sinin ise yoğun bakımda tedavi edildiğini söyleyen Demirhan, “Bunlardan 2’sinin durumu oldukça ciddi, oldukça ağır. Yoğun bakımda tedavi edilen diğer 5 hastamızın durumu daha iyiye gidiyor. Genel durumları orta düzeyde. Herhangi bir problemleri yok” dedi.

Beklerken kalp krizi geçirdi

Çöken binanın enkazında arama ve beton yığınlarını kaldırma çalışmaları devam ederken, yakınlarından haber almak için bekleyenlerden Zeki Kavak kalp krizi geçirdi.
Bekleme salonundaki yakınlarının bilgi vermesi üzerine Kavak’a, ilk müdahaleyi merkezde hazır bekleyen 112 Acil Servis ekipleri yaptı.
Kavak, ambulansla Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kavak, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
  • Cenazeler defnedildi
  • Kartal’da Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi sonucu hayatını kaybedenler toprağa veriliyor. 1,5 yaşındaki Eylül Dervişoğlu, dayısı 16 yaşındaki Melih Aydın, Volkan Balta, Şeyma Kambur ile kızı 8 yaşındaki Zehra ve 4 yaşındaki oğlu Ali Bilal dün son yolculuklarına uğurlandı. Eylül Dervişoğlu ve Melih Aydın Kartal Mezarlığı’nda toprağa verilirken, Volkan Balta ise memleketi Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde defnedildi. Şeyma Kambur ve 2 çocuğu için ise Cevizli Çınar Camisi’nde cenaze namazı kılındı. Kalabalığın sokaklara taştığı namazı, TBMM Başkanı ve AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım da kıldı.Kambur ailesinin cenazeleri Pendik Kaynarca Koca Mezarlığı’na defnedildi.


DENİZ KABUĞU ÇIKTI

Çöken binanın etrafındaki boşaltılan binalarda yapılan incelemede korkunç bir gerçek ortaya çıktı. Boşaltılan binaların birinden numune alan ekipler, malzemelerde deniz kabuklarına rastladı.
Ekipler numuneleri incelenmek üzere gönderirken, binanın betonundaki deniz kabukları da görüntülendi.
Binalarda deniz kumu kullanıldığı ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.
#​İstanbul
#Kartal
#Zeki Kavak
#Binali Yıldırım
5 yıl önce