|

Arkeologlardan dikkati çeken iddia: Tarsus'un altında yeraltı şehri var

Mersin'in Tarsus ilçesinde cumartesi günü sona eren ve kamuoyunda 'gizemli kazı' olarak bilinen çalışmanın sebebi merak konusu oldu. Bir iddiaya göre kazı yapılan evin altında tarihi İncil var. Arkeologlara göre ise kazının bulunduğu mahallenin altında yeraltı şehri var. Arkeologların elde etmek için servet teklif ettiği bölgedeki kazıyla ilgili henüz resmi bir açıklama olmadığı için söylentiler iddiadan öteye geçemedi.

Yeni Şafak
09:20 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 09:52 - 5/11/2017 Pazar
Yeni Şafak
Tarsus'ta bir yıldır süren kazıda en dikkati çeken ev bu oldu. Kırmızı evden yeraltı şehrine kapı olduğu iddia ediliyor.
Tarsus'ta bir yıldır süren kazıda en dikkati çeken ev bu oldu. Kırmızı evden yeraltı şehrine kapı olduğu iddia ediliyor.

Mersin Tarsus’ta, 82 Evler Mahallesi’ndeki 4 evin avlusunda, 150 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen gizemli kazı, başladığı gibi aniden sona erdi. Ancak kazının amacı ve sonucuna ilişkin sorular hâlâ cevapsız. Gündemden düşmeyen kazının hikâyesi, 2012’de polis memuru Mithat Erdal’ın öldürülmesiyle başladı.

"Roma döneminden kalma yeraltı şehri var"

Tarsus'la ilgili en dikkati çeken iddialardan biri arkeologlardan geldi. Buna göre, kazı yapılan yerin altında büyük bir yeraltı şehri var.


AHaber istihbarat şefi Kubilay Gülbek'in iddiası ise bölgede yeraltı şehri olduğu. Gülbek konuyla ilgili şunları söyledi:

  • "Tarsus'un tarihi milattan 300 yıl öncesine dayanıyor. Yeraltı şehirleri oluşmuş.
  • Bir imparatorluk gelmiş, bir yer kurmuş. Daha sonra başka bir imparatorluk gelmiş yeni bir şehir kurmuş. Tarsus'un altında sadece böyle gizli yeraltı şehirleri var.
  • Gelelim meşhur kırmızı eve. Roma dönemine ait olan bir yeraltı şehrine iniş olan tek kapı bu evde.
  • Dışarıya çıkan giriş-çıkışların bulunduğu yer tam evin noktasına geliyor."

"Küçücük taş memleketi satın alır"

Öte yandan, kazıyla ilgili iddialara bir yenisi daha eklendi. Kazıda çalışanlara yemek veren firma, 37 bin TL alacağı olduğunu iddia etti. Kazı alanında çalışanların kaldıkları otele de borçlu olduğu iddialar arasında. Yemek firması sahibinin parasını istemeye gittiğinde kazı başkanının eline bir taş alıp “Sen yemekten bahsediyorsun, şu gördüğün küçücük taş bile memleketi satın alır. Ödenek gelsin, hemen vereceğiz” dediği iddia edildi. Kazıda çalışanların da “Size de pay vereceğiz” diye çalıştırıldığı söyleniyor.


"İlk gelenler ne götürüyorlardı bilemem"

Evi kazıda zarar gören, Salim Önalanlar (80), kazının bitmesine sevindiğini belirterek, "Dün haber gelmiş, kazıyı bitirdiler ve kapatıyorlardı. Bir şey diyemem. İlk gelenler çıkarıp götürüyorlardı ama ne götürüyorlardı bilemem. Bilmiyoruz, görmüyoruz ne götürdüler. Kazının bitmesi iyi oldu. Evlerimizin altı kazıldı. Her an evlerimiz yıkılabilir. Kiraya çıkamıyoruz. Biz evimizde kalıyoruz. Sevindik haliyle bitmesine" diye konuştu.Çevre esnafı ise, "Bıraktılar gittiler. Kazı işi bitti. Hazine mi götürdüler, ne götürdüler bilmiyorum. Giriş çıkış serbest. Onların bize, bizim onlara zararımız olmadı. Evlerde çatlak varmış, geldiler bize ’dükkanınızda var mı?’ dediler, ’yok’ dedik. Kapandı olay. Sır öyle kapandı gitti" ifadelerini kullandı.Öte yandan, kazı yapılan evde oturan kişilerin de yıllar önceki fotoğrafları ortaya çıktı.

Kazı yapılan yerin yanındaki evlerin mühürlenmiş olması ise dikkati çekti.

#Mersin
#Tarsus
#Kazı
#Roma
#Antik Kent
6 yıl önce