|

Bamyaları kuruturken zeytinyağlısını es geçmeyin

Çoğu evde kışlık gıda hazırlıkları başlamışken mevsim tam da kurutulmuş sebzelere yönlendiriyor bizleri. Patlıcan, dolmalık biber, fasulye ve bamyalarınızı bir yandan kuruturken bir yandan da kolayca yapabileceğiniz bir zeytinyağlı bamya tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/08/2016 Pazar
Güncelleme: 01:58 - 21/08/2016 Pazar
Yeni Şafak

Yaz aylarının sonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde kış hazırlıklarının da vakti gelmiş demektir. Lezzeti birbirinden farklı onca kışlık yiyeceğin arasında içinde bulunduğumuz mevsim kurutulmuş gıda hazırlamak için oldukça uygun. Elbette en önemli nokta, organik, doğal sebzeleri seçip almak. Bunun için halk pazarlarına sabah erkenden gidip taze ve doğal sebzelerimizi seçip işe koyulalım. Kış için en çok tercih edilen sebzeler patlıcan, dolmalık biber, fasulye ve bamyadır. Yıkayıp ayıkladığımız sebzelerimizi istediğimiz gibi şekillendirdikten sonra onları pamuktan yapılmış bir ipe dizebiliriz.



SAKLAMA SÜRESİ 6 AY


Dolma için hazırlanacak patlıcanın kabuğu soyulmaz, içi oyulur ve ipe bu şekilde geçirilir. Bamya ise en küçük halindeyken kurutulur. Yıkamanın dışında hiçbir işlem yapılmayan bamya, mümkün olduğunca narin olmalı. İpe dizdiğimiz sebzelerimizi sıcak, iyi havalandırılan ama direkt güneş görmeyen bir yerde kurutursak vitamin kaybını en aza indirmiş oluruz. Kurutulan sebzeleri kuru, serin bir yerde, toza maruz kalmayacak şekilde ipleriyle asarak ya da bez torbaların içinde altı ay kadar saklamamız uygun olacaktır.



LİMONLU SUDA BEKLETİN


Söz bamyadan açılmışken, sağlığa yararı ve lezzeti tartışılmaz bamyanın pişirilmesine de değinelim. Bamyanın tepe kısmını, çekirdek yuvalarını açmadan, konik bir biçimde kesmek gerekir. Tepelerini kestiğimiz bamyaları limonlu suyun içine koyarsak salgı oluşmasını da önlemiş oluruz. Artık bu aşamadan sonra, bamyamızı ocağa koyabiliriz.



Zeytinyağlı bamya


MALZEMELER (zeytinyağlı bamya)

*Yarım kilogram bamya *1 baş kuru soğan *2 diş sarımsak ■¾ su bardağı zeytinyağı *2 domates *2 yeşil biber *1 limon *1 yemek kaşığı salça *1-2 çay kaşığı tuz





Yapılışı

: Soğanı rendeleyelim. Sarımsakları dövelim. Salçayı 1 su bardağı su ile karıştırıp soğan ve sarımsağa ekleyelim ve bir tencerede su yarı yarıya azalana kadar pişirelim. Ayıklayıp tepelerini konik bir biçimde kestiğimiz bamyalarımızı ekleyelim. Üzerine kabuklarını soyup doğradığımız domatesleri ilave edelim ve yarım limonun suyunu da ekleyelim. Bamyanın sertliğine göre biraz daha su eklememiz gerekirse, kaynamış su olmasını tercih edelim. Yemek piştikten sonra, ocağı kapatır kapatmaz kalan limon suyunu, tuzu ve zeytinyağını ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Sağlıklı, mutlu pazarlar. Afiyet olsun.


#Yemek tarifi
#Zeytinyağlı bamya
8 yıl önce