|

Bin yıllık fresklere Türk ve İtalyan dokunuşu

Kapadokya'da, 10. yüzyıl başlarında tüf kayanın içi oyularak yapılan Tokalı Kilise'sindeki duvar resimleri, Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından özel kimyasal ve boyalar kullanılarak restore ediliyor. Restorasyon projesi başkanı Prof. Maria Andaloro, "Burada çok önemli duvar resimleri var. Tokalı Kilisesi'nde çalışan restoratörler tarihsel bir sorumluluk aldı" dedi.

Yeni Şafak
15:16 - 7/10/2018 Pazar
Güncelleme: 15:52 - 7/10/2018 Pazar
AA
Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından Kapadokya'daki bin yıllık freskler restore ediliyor.
Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından Kapadokya'daki bin yıllık freskler restore ediliyor.

Kapadokya bölgesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği kayadan oyma tarihi Tokalı Kilise'deki bin yıllık freskler, Türk ve İtalyan uzmanlar tarafından restore ediliyor.

Hz. İsa'nın hayatından kesitler

Bizans sanatının önemli eserlerinden biri kabul edilen ve 10. yüzyıl başlarında tüf kayanın oyulmasıyla yapılan Tokalı Kilise'de, Hz. İsa'nın doğumundan çarmıha gerilmesine kadar hayatından kesitlerin yansıtıldığı fresklerin yanı sıra "Beytüllahim'e yolculuk", "Mısır'a kaçış", "Hz. Zekeriya'nın öldürülmesi", "Hz. İsa'nın vaftizci Yahya ile buluşması", "Havarilerin görevlendirilmesi", "Lazarus'un diriltilmesi", "Son akşam yemeği" ve "Hz. İsa'nın göğe çıkışı" sahnelerini içeren duvar resimleri bulunuyor.


Sağlamlaştırma yapılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İtalya Tuscia Üniversitesi iş birliğiyle 4 yıldır belirli dönemlerde sürdürülen çalışma kapsamında, 1985 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bölgedeki tarihi kilisenin bazı duvar ve tonozlarında sağlamlaştırma yapılıyor.


  • Fresklere, çeşitli kimyasal ve boyalarla orijinaline uygun şekilde fırça yardımıyla dokunuşlar yapılırken, kayalarda oluşan çatlak ve dökülmeler de yine aslına uygun olarak onarılıyor.

Nevşehir Müze Müdürü Murat Gülyaz, restorasyon çalışmalarının yapıldığı kilisenin, Hz. İsa'nın tüm hayatının duvarlara resmedilmesi yönünden dünyanın farklı yerlerindeki diğer tarihi kiliselerden ayrı bir özellikte olduğunu belirtti.


  • Restorasyon projesi başkanı, Tuscia Üniversitesi'nden Ortaçağ sanat tarihi profesörü Maria Andaloro ise bir bütün olarak çok önemli kültürel ve tarihi değerlere sahip olan Kapadokya'da, geçmişi bin yıl öncesine dayanan tarihi bir kilisede çalışma yapmaktan heyecan duyduğunu ifade etti.

Yapının korunması için çalışan İtalyan ekibin, ülkelerinin yanı sıra Ürdün, Lübnan ve Afganistan'da tarihi ve kültürel değer kabul edilen binalarda da restorasyon çalışması yaptığını anlatan Andaloro, edinilen tecrübeler ışığında burada çalıştıklarını kaydetti.


Tarihsel bir sorumluluk

Andaloro, "Burada çok önemli duvar resimleri var. Dünyanın farklı ülkelerinden insanlar Kapadokya'ya geliyor. Tokalı Kilisesi'nde çalışan restoratörler, tarihsel bir sorumluluk aldı. Bin yıl önce yapılan freskler, bin yıl sonra bizim tarafımızdan onarılıyor, bu çok önemli ve heyecan verici. Umarım, burayı görmeye gelen insanlar için güzel şeyler yapıyoruzdur" diye konuştu.

#Kapadokya
#Murat Gülyaz Nevşehir Müze Müdürü
#Nevşehir
#Restorasyon çalışması
#Tokalı Kilisesi
6 yıl önce