|

Bu gece Berat Gecesi: Müslümanlar, mübarek geceyi evlerinde dua ederek geçirecek

Ramazanın müjdecisi Berat Gecesi, bugün idrak edilecek. Salgın nedeniyle camilerde toplu ibadete ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, mübarek geceyi evlerinde dua ederek geçirecek, eller semaya ‘şifa’ için açılacak.

Haber Merkezi
04:00 - 7/04/2020 Salı
Güncelleme: 13:08 - 16/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ramazanın müjdecisi Berat Gecesi, bugün idrak edilecek. Berat Gecesi, 25 Şubat’ta başlayan “üç aylar”ın ikincisi şaban ayının 15’inci gecesine denk geliyor. İslam inancına göre “berat”, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığının koronavirüs tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, Berat Gecesi’ni evlerde ibadet ve dua ederek idrak edecek. Ayrıca TRT 1’de “Kandil Özel” özel programı yayınlanacak.


“YOK MU ŞİFA İSTEYEN”

Berat Arapça berâe/berâet kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. Berat gecesi Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi âdet halini almıştır. Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “?avm”, 39; İbn Mâce, “İ??me”, 191). Hazreti Muhammed’in, Berat Gecesi’ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: “Şaban ayının 15’inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim’ buyurur.” Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke’deki Kâbe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de geceye ayrı bir önem kazandırmaktadır.

#Berat Gecesi
#Ramazan
#Dua
4 yıl önce