|

Eşarpta yükselen trend el boyama

Kişiye özel ürünlere artan ilgi başörtüsünde de el boyamayla kendini gösterdi. Siyasilerin de başörtülerini boyayan Mülkesin Kara, el boyamanın modasının geçmediğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/07/2015 Pazar
Güncelleme: 11:38 - 14/07/2015 Salı
Yeni Şafak

7 Haziran seçimleri sonrasında başörtülü milletvekillerinin meclise girmeleriyle, giyim kuşamları ve kullandıkları eşarplar daha görünür hale geldi. Özellikle 16 yıl önce başörtülü yemin etmek için geldiği Meclis'ten çıkartılan Merve Kavakçı'nın kardeşi İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı'nın, yemin törenine ablasının o gün taktığı başörtüsüyle gelmesi salondakiler ve basın tarafından ilgiyle karşılandı. Bu eşarbın deseni modacı Elif Kavakçı tarafından yeniden tasarlanıp, el boyaması eşarp tasarımı yapan Mülkesin Kara'nın ellerine teslim edilmişti. Eşarp için boyama tercih edilmesinin sebebi ise istenilen desenin uygulanabilmesiydi. Günümüzde başörtülü bir çok kadın da kıyafetlerine uygun başörtüsü aramak yerine kendine özel tasarım yaptırmayı tercih ediyor. 20 yıldır el boyama eşarp yapan Mülkesin Kara el boyama kişiye özel ve doğal olduğu için modasının geçmediğini söylüyor ve son yıllarda kişiye özel ürünlere artan ilgiyle birlikte, boyama eşarplara da talebin arttığını da ifade ediyor.



KENDİ KEŞFETTİĞİ YÖNTEMLERİ VAR


Lise yıllarında eşarp boyamaya başlayan Mülkesin Kara, kendi kendine keşfettiği teknikleri uyguladığı eşarplarla 20 yıldır seçkin bir müşteri portföyü oluşturmuş. Siyasiler dışında avukat, belediye üst düzey yöneticiler, öğretmen kesimiyle ağırlıklı olarak çalışıyor. Sosyal medyadan da müşterileri bulunuyor. Kavakçı ailesi, Ak Parti'den Şeyma Döğücü ile çalışan Kara siyasilerle çalışmanın ayrı bir tecrübe işi olduğunu söylüyor. Elif Kavakçı ile sosyal medya hesabı üzerinden tanışan Kara, Kavakçı'nın internet üzerinden gönderdiği tasarımları boyamış ve zaman içinde ailenin eşarp tasarımcısı olmuş. Ak Parti'den Şeyma Döğücü'yle de uzun yıllardır çalışıyor. Ravza Kavakçı'nın yemin töreninde taktığı eşarbı boyayan Kara, Ravza Kavakçı'nın yemin töreninde taktığı başörtüsünün bu kadar konuşulmasını beklemediğini de dile getiriyor.







SADELİK ÖN PLANDA


Mülkesin Kara, siyasilerin özellikle el boyaması başörtüleri tercih etmesini özel tasarıma ve doğal duruşuna bağlıyor. Başörtülü siyasilerin giyinirken yaşadıkları en büyük sıkıntı, kıyafetlerine uygun eşarp bulamamak. Piyasadaki markalı eşarp kullananlar ise genellikle daha renkli eşarp tercih ediyor. Kara “Giydikleri kıyafetlere el boyama eşarpları daha çok yakışıyor. Sadeliği ön planda tutuyorum. Eşarpta daha az renk kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Sade eşarp tercih etmeleri gerekiyor" diyor.



BAŞÖRTÜSÜ KIRMIZI ÇİZGİ


Siyasilerin kıyafet konusuna dikkat ettikleri doğru ancak söz konusu başörtüsü olunca 'kırmızı çizgileri' daha çok belirgin hale geliyor. Kıyafetin tasarımından ziyade renk seçimi büyük önem taşıyor. Renklerin parlak ve canlı olmaması gerektiğini anlatan Kara “Ravza hanım diğer siyasilere göre biraz daha farklı giyinmeyi tercih ediyor. Kıyafetlerini Elif Kavakçı hazırlıyor. Eşarbı genellikle beyaz tercih ediyor. Çünkü beyazı çok daha asil taşındığını düşünüyor. Tek renk kullanmayı tercih ediyor. Merve Kavakçı daha çok tek renk düz eşarplar tercih ediyor. Ben onların zevkine uygun ürünlerden bir seçki yaparak gönderiyorum. Onlar tercih ediyorlar" diyor.






Modası geçmiyor


Son yıllarda eskiye oranla el boyaması eşarba ilginin arttığını anlatan Kara, kişiye özel ürünlerin günümüzde tercih edildiğini söylüyor. Marka ürünlerin sezonluk çalışması el boyaması eşarpların tercih edilmesinin bir başka nedeni. Çünkü el boyaması ürünlerde istediğiniz renk ve desene her zaman ulaşmanız mümkün. Böylelikle hanımlar giydikleri kıyafetlerin üzerine eşarp bulmakta zorlanmıyor. El boyamanın doğal bir görüntüsü olduğundan hiçbir zaman modası geçmiyor. Mülkesin Kara genellikle açıktan koyuya giden degradeli eşarplar yapıyor. Müşterileri istemedikçe, kırmızı, sarı ve turuncu gibi canlı tonları kullanmıyor. Durumu iyi olan kesim genellikle İtalyan eşarplar kullanmayı tercih ediyor ancak bir kesim de kendine özel tasarım olsun istiyor. Üstelik boyama eşarplar İtalyan markası eşarplardan daha uyguna geliyor. Eşarpların fiyatı ortalama 120 lira. Özel bir tasarım istenirse fiyat artabiliyor. Eşarpları elde yıkabiliyorsunuz. Tivil, saten ipek gibi kumaşlar yoğunlukta. Modacılarla da birlikte çalışan Mülkesin Kara, kıyafete ayakkabı kaplatma, çanta veya eşarp yapıyor. Gençlerin örtüye bakışın ve kullanışının eski kuşağa oranla çok farklı olduğunu söyleyen Mülkesin Kara “Gençlerin örtünme şeklini tasvip etmiyorum. Rol model durumunda takipçisi çok olan arkadaşlarımız var. Tesettür sonuç olarak bir haldir. Rengimizle, hatlarımızı örtmesiyle. Gençler daha çok şifon şalları tercih ediyor. Ebru desenli eşarplar daha çok yurt dışında beğeniliyor. Kurslarda çok sayıda ebru yapıldığı için herkes basit olduğunu düşündü. O yüzden Türkiye'de çok rağbet görmüyor" diyor.






#Mülkesin Kara
#Elif Kavakçı
#Şeyma Döğücü
9 yıl önce