|

Gazzeli çiftten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye

İsrail'deki hapisanelerde 6 yıl tutuklu kalan Gazzeli Hüsam Ferhat, "Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki onurlu duruşu nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mütevazı bir hediye vermek istedik" dedi.

Yeni Şafak
13:43 - 12/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:57 - 12/02/2018 Pazartesi
AA
Hüsam Ferhat, maketi aslına uygun yapmak için titiz bir çalışma yürüttüğünü vurgulayarak, "Kubbetu's-Sahra'yı altın renkli iple işledik" dedi.
Hüsam Ferhat, maketi aslına uygun yapmak için titiz bir çalışma yürüttüğünü vurgulayarak, "Kubbetu's-Sahra'yı altın renkli iple işledik" dedi.

Gazzeli Hüsam Ferhat (45), eşiyle birlikte hazırladığı Mescid-i Aksa maketini Kudüs konusunda kararlı ve onurlu bir duruş sergileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmek istiyor.

İsrail'deki farklı hapishanelerde 6 yıl tutuklu kalan ve 1999'da özgürlüğüne kavuşan Ferhat, 65 santimetre uzunluğu, 120 santimetre genişliğindeki maketi eşi Semira'nın yardımıyla aralıksız yaptıkları çalışma sonucu 20 günde tamamladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onurlu duruşu için yaptı

İskeleti ahşap ve kartondan olan, dışı 150 makara rengarenk yün ve ipek ipliklerle bezenen maketin ortasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafı bulunuyor.

Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'nde ikamet eden Ferhat, yaptığı açıklamada, "Kudüs ve Mescid-i Aksa konusundaki onurlu duruşu nedeniyle Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mütevazı bir hediye vermek istedim" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cesur tutumundan etkilendiğini ve kendisine hediye etmek için bir Aksa maketi yapmaya karar verdiğini söyleyen Ferhat, Erdoğan'ın "Kudüs'e yönelik bir aidiyet ruhuna sahip" olduğunu söyledi.

Ferhat, maketi olabilecek en kısa sürede tamamlamaya çalıştığını ifade ederek, "Uykusuzluk ya da yorgunluk önemli değil, sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu maketi beğenmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

Yün ve ipek ipliklerle maket yapmayı İsrail hapishanelerinde geçirdiği sürede öğrendiğini kaydeden Ferhat, "Hapishanede insan, en kısıtlı imkanlar içerisinde umut üretmeyi, imkansızı gerçekleştirmeyi öğreniyor" diye konuştu.


Aksa maketinde Türk bayrağı motifi

Ferhat, maketi aslına uygun yapmak için titiz bir çalışma yürüttüğünü vurgulayarak, "Kubbetu's-Sahra'yı altın renkli iple işledik. Kırmızı ve beyaz iplerle yaptığımız Türk bayrağı da makette yerini aldı." dedi.

Maketin, zemini, duvarları, kubbesi, minareleri, ağaçları ve çimleri gibi tüm detaylarının yün iplikle işlendiğine işaret eden Ferhat, "Bu çalışmada en güçlü yardımcım eşim Semira'ydı." dedi.

Gazzeli Semira, Mescid-i Aksa maketinin tamamlanmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Bu, dikkat ve çaba gerektiren bir çalışma. Bu yorgunluğun meyvesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunmayı arzu ediyoruz. Bu hediyenin Erdoğan'a ulaşması ve onun tarafından beğenilmesini temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

"Kudüs nerede olursa olsun Müslümanların akidesidir"

Trump'ın Kudüs'e ilişkin kararının ardından Erdoğan'a olan hayranlıklarının arttığını söyleyen Semira, sözlerine şunları ekledi:

"Kudüs, nerede olursa olsun Müslümanların akidesidir. Türkiye Cumhurbaşkanı, İslam akidesine olan bağlılığını kanıtladı. Eşimle, bu maketle 'Kudüs, Aksa ve Filistin'in tamamının tehlikede olduğu' mesajını iletmek istedik."

Semira ayrıca maket yapımı sırasında, renklerin aslına uygun olması için azami gayret sarf ettiklerini söyleyerek, renk konusunda seçeneklerinin kısıtlı olduğunu, İsrail'in Gazze'de uzun yıllardır uyguladığı abluka nedeniyle her ürüne ulaşamadıklarını vurguladı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıklamıştı.

Söz konusu kararın hemen ardından İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Zirvesi düzenlenmişti.

İstanbul Deklerasyonu'nda, "Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin başkenti olarak ilan ediyor ve bütün devletleri Filistin Devleti'ni ve Doğu Kudüs'ün onun işgal altındaki başkenti olduğunu tanımaya davet ediyoruz" kararı alınmıştı.

#Filistin
#Kudüs
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan
6 yıl önce