|

Kur’an sevgisi ailede başlar

Çocukların Kur’an-ı Kerim ile bağını ve öğrenme sürecini güzelleştirmek isteyen Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar “Kur’an’ı Seven Çocuklar” isimli bir kitap projesini hayata geçirdiler. Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar “Kur’an’ı Seven Çocuklar” yetiştirmenin ilk adımının ailede atıldığına dikkat çekiyor. Tongar ve Çorbacıoğlu çocuğa Kur’an sevgisinin özellikle ebeveynden geçtiğini hatırlatarak önce yetişkinlerin Kur’an ile bağının güçlü olması gerektiğinin altını önemle çiziyor.

Halime Kirazlı
00:00 - 29/08/2021 Pazar
Güncelleme: 05:08 - 28/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar
Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar

Ne zaman yaz tatili denilse, insanın çocukluğuna dair şaşmayan şu iki anısı aklına gelir; gittiği tatiller ve Kur’an kursu anıları... Mahalle camilerinde başlayıp yatılı Kur’an kurslarına uzanan Kur’an-ı Kerim öğrenme sürecinde çocuklar, Rabbimizin kelamıyla bu ortamlarda tanışıyor. Buralarda edindikleri ilk hisler ve onlarda bıraktığı iz, yıllarca akıldan çıkmıyor. Kur’an’ın çocukların hayatında iyi bir yer edinmesi derdiyle yola çıkan iki kadın, bu amaçla bir eser ortaya koydu. Çocukların Kur’an-ı Kerim ile bağını ve öğrenme sürecini güzelleştirmek isteyen Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar “Kur’an’ı Seven Çocuklar” isimli bir kitap projesine imza attı. Kur’an eğitimi üzerine yapılan çeşitli çalışmalar bulunsa da bu eseri diğerlerinden ayıran şey, set halindeki tek kapsamlı eser olması. 4 yaş ve üstüne hitap eden setin içinde ebeveyn rehberi, oyunlar ve etkinlikler bulunuyor. Hatice Kübra Tongar, “Kur’an bir insan inşa etme kitabıdır” derken, Hilal Çorbacıoğlu ise çocukların kalplerinde yer ederek hayatlarını kurmada Kur’an’ın önemine dikkat çekiyor. “Kur’an’ı Seven Çocuklar” setinin yazarları Hilal Çorbacıoğlu ve Hatice Kübra Tongar, esere ilişkin soruları

Yeni Şafak Pazar için cevapladı.

- Kur’an sevgisi ne zaman ve nasıl çocukların zihnine yerleşiyor? Bu sevgiyi verebilmek için neyi ne zaman ve nasıl yapmalıyız?
Hilal Çorbacıoğlu:
Bir çocuk hayata, huzur ve güven duyduğu anne babasının ilgi alanlarına merakla başlar. Onları gözlemlemeye başladığı an, ilgilendiklerini karıştırır, hayran olduklarını hayretle ve merakla keşfetmeye gayret eder. Dolayısıyla Kur’an sevgisi aslında anne babanın kalbinden çocuğa tesir eder.

Kur’an ezber ve alfabetik aktif öğrenme sürecine 4 yaşında başlanması uygun görülür. Fakat Kur’an’ın çocukların zihnine ve de kalbine severek yerleşmesi oldukça önemli. Yoksa erken yaşta da öğrenebilen çocuklar olabiliyor. Severek öğrenmekte de oyun oldukça önemli bir araç. 4 yaş öncesi bu oyunlar aktif olarak kullanılırsa, harfleri deneyimlemesi, öğrenmesi ve sevmesi mümkün olur. Özellikle kursa gitmek ya da özel eğitim almak da şart değil. Çevre öğrenme de aktif rol oynadığı için ebeveynin bu konuda destek olması, aktif eğitim sürecinde oyunla, etkinliklerle ve doğru kaynaklarla eşlik etmesi de yeterli.

Hatice Kübra Tongar:
Çocuklar hayatın ilk provasını, duyguların ilk deneyimini, hayata bakış açısını evde kazanırlar. Kur’an eğitiminde mesele salt harf öğretimi değildir. Kur’an-ı Kerim’in Rabbimizin bize gönderdiği ilahi bir mesaj, bir hayat rehberi olduğunu çocuklarımıza hissettirerek öğretebilmektir. Bakış açılarını bu yönde inkişaf ettirebilmektir. Dolayısıyla Kur’an eğitimine dair sevgi tohumları annenin Kur’an’ı sevmesiyle ta anne karnında başlar, sonra ev ortamı ve çevre ile artarak pekişir.

BOYNUMUZUN BORCUYDU

- Böyle bir kitap yazma fikri, nasıl ortaya çıktı?
H.Ç.:
Kitapta yazdığım kaynakları, çok uzun yıllardır çocuklarımla ve farklı öğrenci gruplarıyla deneyimliyordum. Oyunlar ve etkinliklerle ibadet ve Kur’an eğitimlerini nasıl destekleyebileceğimizin çalışmalarını yapıyorduk. Lakin Hatice’den Ramazan ayında, çocuklar Kur’an sevsin niyetiyle gelen heyecanlı teklif, yazılı bir esere dönüştü. Beraber yazdığımız kitaplar, dostluğumuzun ve ortak derdimizin meyvesi oldu. Hamdolsun kısa zaman önce minik kalplerle buluştu.
H.K.T.:
Yıllar önce Almanya’dan bir okurum mesaj yazdı bana. Mesaj diyordu ki, “Hatice Hanım burada, Avrupa’da her yaş çocuğun İncil’i sevmesi için çok kaliteli, çeşit çeşit eserler var. Ama ülkemde, Türkiye’de, böyle eserler yok denecek kadar az. Siz yazarsınız, boynunuza borçtur, çocuklarımız sizden bu bağlamda kitaplar bekler...” O sırada da elimde başka projeler vardı. Bu mesaj beni öyle etkiledi ki onları bırakıp “Kur’an’ı Seven Çocuklar” projesine yöneldim. Kendimle birlikte Hilal’i de heyecanlandırdım projeye... Beraber çalıştık, ortak yazdığımız kitaplarla set daha da zenginleşti.

KUR’AN İNSAN İNŞA ETME KİTABIDIR

- Bir çocuğun Kur’an’ı sevmesinin etkileri uzun vadede neler oluyor?
H.Ç.:
Kur’an’ı Kerim sayesinde Hakk ile muhatap oluruz, iki dünya saadetini öğrenir, bu dünyanın yüklerinden kurtuluruz. Doğru duygularla öğrendiğimizde de Hakk ile kurduğumuz bağ sağlamlaşır. Cahiliye devrini, Kur’an’ı yaşayan sahabelerle Asr-ı Saadete ulaştıran Kur’an, sevgisiyle tezyin edilen kalpleri de iki dünya saadetine ulaştırır. Hem ahlaki değerlerinin farkında olarak dikkatli, yaratandan ötürü Yaratılanı severek rikkatli, merhametli, tefekkürle hayatı adımlayarak şükrü, zikri, fikri kıymetli yetişkinler olmalarına vesile olur.
H.K.T.:
Kur’an bir insan inşa etme kitabıdır. Rabbimiz, Cahiliye Döneminde kız çocuğunu diri diri gömebilecek potansiyelde insanlardan küçücük karıncanın hatırını ve hakkını gözetecek insaniyette sahabeler inşa etti Kur’an-ı Kerim’in ayet pınarları aracılığıyla… Dolayısıyla Kur’an’ı seven bir çocuk hayatı, yaratılmışları, zerreleri, kâinatı, kendini, insanı, hayvanı, doğayı ve duayı sever. Uzun vadede bu bilinçle yetişen bir nesil tüm dünyayı olumlu anlamda değiştirebilecek güçtedir.

KALPLERİNİN MERKEZİNDE YER ALMAK İSTEDİK

- Kitabı hazırlarken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdi?
H.Ç.:
İman salt dimağ ile olmaz, kalp ile olur. Bu minvalde çocukların öğrendikleri hakikatleri sevmeleri oldukça önemli. Severlerse Kur’an’ı Kerimde bize ne söylendiğini, niye söylediğini; sözün sahibini de severler. Ve hayatlarını buna göre inşa ederler. Biz bu eserleri hazırlarken çocukların hayatlarının ve kalplerinin merkezinde yer alacak hikayeler, oyunlar, etkinlikler ve anne babalarını doğru yönlendirebilecek materyallerden oluşturduk. Başucu kitabı olsun, her günlerini neşelendirsin, annesiyle vakit geçirmek isteyen çocuk, alsın eline oyun seçsin ve olumlu duygularına eşlik etsin istedik. Çünkü sevgi, her öğrenmeyi kolaylaştırır ve kalplerin tesiratını artırır.
H.K.T.:
Biz bu sette Kur’an’ı öğretmiyoruz, yani çocukların aklına hitap etmiyoruz. Öğrenmek aklın işidir. Bir istiyoruz ki bu seti okuyan çocuklar Kur’an’ı sevsinler, merak etsinler, Kur’an’ın sahibi olan Rablerini tanımaya heveslensinler. Hedefimiz çocukların kalpleri… Bu minvalde seti hazırlarken, içerik oluştururken okul öncesi dönem çocuğunun ilgisini çekebilecek örneklerden, içlerini ısıtacak hikayelerden, dünyalarına girecek oyun ve etkinliklerden faydalandık. Didaktik, öğretici, üstenci, parmak sallayan bir dilden kaçındık.

KISA SÜREDE BİNLERE ULAŞTI

- Peki ailelerden geri dönüşler nasıl?
H.Ç.:
Çok şükür ki çok güzel. Niyet güzel, gayret güzel... Sanırım bu nedenle netice de aldığımız dualar da çok güzel. Ebeveynlerin, çocukların kitabı elinde çekilmiş neşeli fotoğraflarını, oyun oynarken yaşadıkları mutluluğunu bizimle paylaşması ve o minik kalplerin bize dualar etmesi heyecan verici. Allah’a hamdolsun, bizi bu güzel dualara sebep kıldı. İnşallah meyveleri, seven minikleri çok olur. Gayreti de ilmi de nasip edene hamdolsun, kalbimizin şahidi olsun inşallah.
H.K.T.:
Bol bol dua ediyorlar. Setimiz ilk çıktığı günden beri kitap satış sitelerinin çok satanlar bölümünün ilk üçünde yer aldı. Kısa sürede binlerce çocuğa ulaştı. Bu muhteşem bir duygu. Rabbime böylesi bir projenin ilhamını bize nasip ettiği için her gün şükrediyorum. Sonra aklıma Almanya’daki okurumun mesajı geliyor. Kalbimle diyorum ki; “Şahit ol Ya Rabbim… Gayretimize şahit ol…”

#Hilal Çorbacıoğlu
#Hatice Kübra Tongar
#Kur’an-ı Kerim
#Kur’an’ı Seven Çocuklar
3 yıl önce