|

Kara Kıta’da bayram heyacanı

Hiç bilmediğim bir coğrafyada , hiç tanımadığım insanların arasında, bambaşka bir kültürün izlerini taşıyan kadınlarla birlikte kıldığım ilk bayram namazı, hayatımın en unutulmaz anlarından biri oldu. Tekrar tekrar yaşamak isteyeceğiniz o muhteşem anlardan biri…

Yeni Şafak
04:00 - 27/09/2015 Pazar
Güncelleme: 06:47 - 27/09/2015 Pazar
Yeni Şafak
FOTOĞRAFLAR: SEVDE SEVAN USAK
FOTOĞRAFLAR: SEVDE SEVAN USAK
SEVDE SEVAN USAK


Kurban bayramı Afrika'da rengarenktir. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bayram namazının kılınacağı alana doğru yol aldık. Afrika'da topluca kılınan bayram namazlarını önceden duyduğum ve fotoğraflarını gördüğüm için olsa gerek daha alana varmadan heyecanlıyım. Araçla ilerlerken evlerine en yakın camiye doğru yol alan insanlar bize gülümsüyor ve el sallıyorlar. Erkekler, kadınlar ve çocuklar. Rengarenk kıyafetler ve neşe içinde camiye doğru gidiyorlar.


Fatıma Zehra Camii küçük bir mahalle mescidi gibi ama kocaman bir bahçesi var. Kadınlar, erkekler ve çocuklar caminin bahçesini doldurmuş ve çimlerin üzerinde imamın gelmesini bekliyorlar. Elimde kocaman bir fotoğraf makinesiyle aralarına karışıyorum. Sormadan, sorgulamadan, bana yer açıyorlar. Ve imama tabii oluyoruz. Hiç bilmediğim bir coğrafyada hiç tanımadığım insanların arasında, bambaşka bir kültürün izlerini taşıyan kadınlarla birlikte kıldığım ilk bayram namazı, hayatımın en unutulmaz anlarından biri oluyor. Tekrar tekrar yaşamak isteyeceğiniz o muhteşem anlardan biri.Ümmet olmayı iliklerinize kadar hissettiren an. Bir de bayramlaşırken sıkı sıkı sarılmaları yok mu! Muhabbetle, memnuniyetle.


BAYRAM BEREKETİ

Bayramlaşmanın akabinde Etiyopya'ya kurban bağışı yapan gönüllülerin kurbanlarının bir kısmı bölgede kesildi ve dağıtıldı. Diğer bir kısmı da başka bölgelerde başka kardeşlerimize ulaştı. Emanetleri onlara ulaşırken yüzlerindeki o mahçup ifadeyi hiçbir fotoğraf karesi anlatamaz. Mutluluk ve hüzünle karışık duygularla ayrılıyorum. Madden fakir ama manen bize onlarca ders verecek kadar zengin olan insanların ülkesinden…



Mutlu insanlar ülkesi


Afrika'da iki bayram geçirdim. Geçen Ramazan bayramında da Tanzanya'daydım.Dünyanın bir başka ucunda aynı heyecanı taşıyan insanlarla birlikteydim. Bayram öncesi Tanzanya'nın Zanzibar adasında bayrama hazırlık bile yaptık. Havanın yağmurlu olması sebebiyle yemyeşil devasa bir alanda kılınması planlanan bayram namazını, tarihi Stone Town camilerinden birinde eda ettik. Yine tarifsiz duygular, bir nevi ayakların yere basmaması hali… Camiden çıkıp sokaklara karıştığımda bu kez hissettiğim duygu 'coşku' oldu. Böyle bir bayram heyecanına daha önce tanık olmamıştım. Sanırım, çocukluğumda bile! Namaz sonrası geleneksel kıyafetleriyle sokakları dolduran erkekler… Rengarenk elbiseleriyle, çocuklarının ellerinden tutan kadınlar… 40 gün 40 gece düğün yapar gibi; 3 gün, 3 gece bayram kutlayan insanlar… o nasıl bir coşku, o nasıl bir neşe! Evlerden, sokaklara, oralardan parklara taşan. Sağa sola baktığınızda gördüğünüz tek şey var: Mutlu insanlar…Bayram coşkusunun ne olduğu anladığım yer oldu Zanzibar.



#Kurban bayramı
#Afrika
#Ramazan bayramı
9 yıl önce