Merak ettiklerimizi okuyarak keşfetmek

04:00, 19/11/2023, Pazar
Yeni Şafak
Merak ettiklerimizi okuyarak keşfetmek
Su Çelikel - Harun Yöndem

Yazar, şair Harun Yöndem çocukluğunda okuma alışkanlığının onu nasıl yönlendirdiğini açıklarken çocukları da okumaya teşvik ediyor ve şöyle diyor: “Eskiler tecessüs derlerdi, merak yani. Tarafımıza soru soran kişilere kolay bilgi, hazır bilgi sunmak yerine, onu kitaplara yönlendirmeliyiz.”

SU ÇELİKEL

Yazar, seslendirme sanatçısı ve şair Harun Yöndem çok yönlü bir isim olarak çocukluğunda okuma alışkanlığını anlattı.

Çocukken ilk okuduğunuz kitap neydi?

Adını hatırlayamadım, galiba bir masal kitabıydı. Daha sonra okuduğum kitaplardan hatırladıklarım var: Gulliver’in Seyahatleri, Salambo, Bomba.

Okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapmalıyız?

İlk önce yeni şeyler bilme ve öğrenme isteği gereklidir. Bu aslında herkeste vardır. Eskiler tecessüs derlerdi, merak yani. Tarafımıza soru soran kişilere kolay bilgi, hazır bilgi sunmak yerine, onu kitaplara yönlendirmeliyiz. Ayrıca yuvalarında ebeveynler kitap okursa çocuklara güzel örnek olur. Aslında bu anlamda aklıma gelen bir film var: Zıkkımın Kökü. Bir yazarımızın hayat hikayesini anlatır. Ders çalışmak için yer arayan yoksul öğrenciye kütüphaneci sahip çıkar. En azından bu filmi okuma alışkanlığı kazanacak bireyler için seyrettirmeliyiz, derim.


Evimizde Kur’an ve Mevlid okunurdu

Bugün çocuk olsaydınız kitap okur muydunuz?

Elbette okurdum. Çocukluğumda evimizde Kur’an ve Mevlid dışında bir de dini bilgi içerikli kitaplar vardı. Edebi eserler evimize ilk kez benimle girdi. Kütüphaneleri ise yatılı olarak eğitim gördüğüm okullarda gördüm. Bazı kitapları okumakta geç kaldığımı düşünürüm. Bugün çocukları ders çalışmaktan da, kitap okumaktan da uzaklaştıracak çok çekici seçenekler var. Bütün bunlara rağmen kitaba ulaşmak da çok kolay. Kitaba ulaşmak isteyen her çocuk çok şanslıdır.

Boş zamanlarınızda neler yaparsınız?

Kitap okurum, film seyrederim, tiyatroya giderim. Bazen da yazarım. Çok fazla boş zamanım olduğunu söyleyemem. Çoğunlukla zamanım kıymetli ve sınırlıdır.

Yazar olmak isteyen çocuklar neler yapmalı?

Bazı meslekler için sadece ilgi yetmez, yetenek de gereklidir. Bu da Allah vergisidir zaten. Yani yeteneği sınırlı biri, kendini ne kadar zorlarsa zorlasın büyük bir yazar olamaz. Ancak her insan kendini, düşündüklerini ve sorunlarını ifade edecek kadar yazabilme becerisine sahip olabilir. Bunun için de okumak önemlidir. Mutlaka roman, öykü, şiir, deneme okumalıdır. Sadece günlük gazeteleri okumak veya dergileri takip etmek yetmez. Yazar olmak isteyen yetenekli çocuklara gelince... O çocuklar zaten ortaokul ve lisede öğretmenleri tarafından keşfedilir ve yol gösterilir. Hatta öğretmen bir rehberi olmasa bile çoğu kendi kendine yolunu bulur. Belki bu yolu bulmada biraz gecikir, o kadar. Benim böyle bir öğrencim olsaydı, Türk Dili ile ilgili temel yazım kurallarını iyice öğretir, sonra da kendisini bir usta yazara yönlendirirdim. En azından Türk ve Dünya Edebiyatından kendine bir usta seçmesini öğütler ve yazabileceği bir mecra bulmasına yardımcı olurdum.

Bu röportaj Balıkesir Ahmet Kot Kitaplığının katkılarıyla yapılmıştır.


Başlıklar :okumabilgiyazma
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026