|

Mevlana’nın vuslatının 745. yılı

Düşünceleri yüzyıllardır insanlığa ışık tutan, ilahi aşka adadığı 66 yıllık ömrü süresince insana ve hayata dair kapsayıcı eserler bırakan Türk-İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, 745. ölüm yıl dönümünde anılıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:13 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Semazen (Arşiv)
Semazen (Arşiv)

Batı dünyasında “Anadolulu” anlamına gelen “Rumi” olarak anılan Hazreti Mevlana, tasavvufi öğretinin en güzel şekilde işlendiği eserleriyle insanlığa yüzyıllardır yol gösteriyor.

HOŞGÖRÜDEN BAHSETTİ

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, öğretileri ile tüm dünyada ilgi gören Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, yetiştiği siyasi karışıklık ve savaş ortamında sevgi, hoşgörü ve barış temasını İslam ışığında sıkça işlemesiyle ön plana çıktığını anlattı.

Temizel, Hazreti Pir’in yaşadığı çağı ilmi ile aydınlattığı gibi kendisinden sonraki asırlara da hoşgörü, sevgi, neşe, umut ve muhabbetle ışık saçtığını belirterek, eserlerinin onlarca dile çevrildiğini aktardı.

  • Mesnevi 26 dile çevrildi
  • Hayatını ilahi aşka ve insanlığa doğru yolu göstermeye adayan, Mevlana Celalleddin-i Rumi’nin ünü dünyaya yayılan eseri Mesnevi, bugüne kadar Farsça orijinalinin yanı sıra başta Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Arapça olmak üzere 26 dilde yayımlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen tercüme çalışmaları kapsamında, en son Kırgızca çevirisi yapılan Mesnevi’nin toplam 50 dile çevrilerek, Mevlana’nın öğretilerinin dünyada daha fazla insana ulaşması hedefleniyor.
#Mevlana
#Vuslat
#Ölüm yıl dönümü
#Ali Temizel
#Mesnevi
5 yıl önce