|

Orhan Veli’nin hazırladığı Yaprak dergisi online erişime açıldı

Garip akımının öncüsü şair Orhan Veli Kanık’ın öncülüğünde 1949-1950 tarihlerinde yayımlanan ve dönemin en önemli dergileri arasında yer alan Yaprak’ın tüm sayıları TÜSTAV tarafından ücretsiz erişime açıldı.

12:26 - 3/06/2020 Çarşamba
Güncelleme: 12:35 - 3/06/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Orhan Veli Kanık
Orhan Veli Kanık

TÜSTAV, 1949-1950 yıllarında şair Orhan Veli Kanık öncülüğünde çıkmış edebiyat dergisi
’ın tüm sayılarını erişime açtı.

Kitapeki’nde yer alan habere göre, ilk sayısı 1 Ocak 1949’da çıkan dergide Cahit Sıtkı Tarancı, Sait Faik Abasıyanık, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Külebi gibi şair ve yazarların eserleri yayımlandı. Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat’ın toplumsal yanı ağır basan şiirlerinin de yayımlandığı dergi aracılığıyla Orhan Veli de ülke sorunlarını ele aldığı makalelerini okura ulaştırdı. Böylelikle şairliğinin yanı sıra fikir insanlığını da ön plana çıktı.

Dergiyi sürdürebilmek için ceketini bile satan Orhan Veli, son sayıyı yayımlayabilmek için ise Abidin Dino‘nun kendine hediye ettiği resimleri elden çıkardı.

Derginin kapanmasının ardından İstanbul’a geri dönen Orhan Veli, aynı yılın Kasım ayında bir haftalığına geldiği Ankara’da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından hafifçe yaralandı. İki gün sonra İstanbul’a geri dönen Orhan Veli, 14 Kasım günü bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalaştı. Hastaneye kaldırılan şair hayata veda etti.

1 Şubat 1951’de arkadaşları tarafından anısına Son Yaprak çıkarıldı. Tek sayı olarak basılan bu dergide Orhan Veli’nin daha önce görülmeyen şiiri “Aşk Resmi Geçidi” yayımlandı.

Derginin tıpkıbasımı Milliyet Sanat dergisince 1981 yılında ek olarak verildi.

#Orhan Veli Kanık
#Yaprak dergisi
4 yıl önce