|

Şeker hastaları daha mı uzun yaşar?

Toplumda yer etmiş pek çok yanlış kanı var. Bunlardan birisi de şeker hastalarının daha uzun yaşadığı şeklindeki inanış. Ne var ki, bilim dünyası bu inanışın doğru olmadığını gösterdi.

Yeni Şafak
13:09 - 8/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:14 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçları, özellikle beraberinde yüksek tansiyon problemi de olan şeker hastalarının ölüm oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.



2002 ile 2009 yılları arasında takip edilen 155 bin 971 hastanın incelendiği bir çalışmada, metabolik sendrom (kilo fazlalığı, tansiyon, şeker ve kolesterol yüksekliği) tanısı almış olan hastalara ait ölüm riskinin, bu sıkıntıları yaşamayan bireylere göre 1,6 kat fazla olduğu ortaya kondu. Çalışmada ayrıca şeker hastalığının bu oranı artıran en önemli faktörlerden birisi olduğu vurgulanarak, bu oranın diğer tüm nedenlere bağlı ölüm riskinden çok daha fazla olduğuna da işaret edildi.



Araştırmanın sonuçlarına göre özellikle şeker hastalığı ve yüksek tansiyon birlikteliği ölüm oranlarını belirgin bir şekilde artırıyor. Çalışma sonuçlarını yorumlayan ekip lideri Dr. Jung Rhee ise metabolik sendromu, özellikle de, şeker hastalığı ile yüksek tansiyon problemlerini bir arada yaşamakta olan genç bireylerin bu riskin farkında olmaları gerektiğini ifade etti.



ŞEKERE BAĞLI KALP SORUNLARI OLABİLİR

Çalışma ile alakalı görüşlerini sorduğumuz Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik ise yaptığı açıklamada diyabet ile alakalı çok sayıda doğru bilinen yanlış olduğunu ifade etti. Şeker ve yüksek tansiyona bağlı kalp ve damar sorunlarının tüm dünyada en sık ölüm nedeni olduğunun altını çizen Çelik, uygulanmakta olan standart tedavilere cevap vermeyen hastalarda, ameliyat yöntemi ile şeker ve tansiyonun çok yüksek oranda tedavi edilebildiğini bildirdi. Çelik, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonun hangi yöntem ile olursa olsun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirterek bu sorunun önemini vurguladı.



#Şeker hastalığı
#Şeker
#Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı
#Doç. Dr. Alper Çelik
#Diyabet
#Uzun yaşam
#Sağlıklı yaşam
#Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
9 yıl önce