|

Torunlarım ‘Ustam ve Ben’

55 yaşından sonra resim sanatına yönelen Lütfiye Batum'un resimleri öğrencisi olduğu İran’lı ressam Javad Soleimanpour ile "Ustam ve Ben" sergisinde bir araya geliyor. Torun sahibi olduktan sonra resim yapmaya başlayan Lütfiye Batum, dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ile sergi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2018 Pazar
Güncelleme: 06:03 - 21/01/2018 Pazar
Yeni Şafak
Torun sahibi olduktan sonra resim yapmaya başlayan Lütfiye Batum, dünyaca ünlü İranlı ressam Javad  Soleimanpour ile sergi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor.
Torun sahibi olduktan sonra resim yapmaya başlayan Lütfiye Batum, dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ile sergi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor.

Dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ve öğrencisi Lütfiye Batum'un eserleri "Ustam ve Ben" sergisi sanatseverlerle buluştu. Daha çok pastel çalışmalarıyla tanınan İranlı ressam, American Pastel Journel Dergisi tarafından düzenlenen peyzaj kategorisinde 11 bin eser arasında dünya birinciliğini elde etmiş. 45 yıldır resim yaptığını belirten Soleimanpour, çok küçük yaşlarda pastel çalışmalarının hayatına girdiğini belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:"Pastel benim ruhuma hitap ediyor. 30 sene önce bir arkadaşımın pastel boyasını elime alıp doğaya çıktım. Doğayı resimlerken pastelin verdiği efektin gücü beni büyüledi. Artık başka bir şeye geçemedim. Yağlı boya da çalışıyorum ama pastel boya ile resim yapmak benim için bir tutku. "

ÖĞRENCİLERİMLE GURUR DUYUYORUM

İranlı ressam Javad Soleimanpour, her yıl sergi açmak için geldiği İstanbul'a 14 yıl önce yerleşmeye karar vermiş. Bu kararında sanatçı dostu İsmail Seven'in etkili olduğunu belirten ressam şunları söylüyor:" İstanbul'a her yıl sergi açmak için geldiğimde dostum İsmail Seven, burada sanat yaşamımı sürdürmem için ısrar ederdi. Türk ve İran kültürü de birbirine çok yakın. Burada yabancılık çekmedim. Kendimi evimde gibi hissediyorum." İstanbul'a hayran olan ressam, İstanbul peyzajları yapmaktan büyük keyif alıyor. Soleimanpour, Türkiye'deki ilk öğrencisi Lütfiye Batum ile 2012 yılında "Bir Usta Bir Çırak" sergisini açmış. O günden bu yana kendini giderek geliştiren öğrencisi ile çalışmaktan memnun olduğunu belirten İranlı ressam, "Lütfiye hanımın resim sevgisi, içindeki insan sevgisi gibi çok çoşkulu. Çalışkan, araştırmacı ve titiz bir öğrencim. Onun bu başarısı beni gururlandırıyor. " diyor.


55 YAŞINDAN SONRA RESİM YAPTIM

11 yıldır İranlı ressamın öğrenciliğini yapan Lütfiye Batum, resim sanatına 55 yaşında adım atmış. Ancak sanata çok erken yaşlardan beri ilgisi olduğunu belirten Batum, bunu şöyle açıklıyor:" Çocuklarımı evlendirip torun sahibi olduktan sonra sanata olan ilgimi somutlaştırmak istedim. Aynı zamanda sergiler takip edip, galerilere giderdim. Akademik olarak eğitim almanın zor olacağını düşündüğüm için Feneryolu Pratik Kız Sanat Okulu'na yazıldım. 55 yaşından sonra beş yıl temel sanat eğitim aldım. "Sanat okulundaki hocası Mahinur Akkuş sayesinde Javad Soleimanpour ile yolları kesiştiğini ifade eden Batum, bu hikayeyi şöyle anlatıyor:" Bir gün Seven Galeri'de Javad Bey'in sergisine gittik. Onun pastel çalışmalarını görünce çarpıldım. Dedim ki mutlaka ben de böyle pastel resimler yapmalıyım. Javad hocam beni geri çevirmedi ve 11 yıldır onunla çalışmayı sürdürüyorum."

Sanatın yaşı olmayacağını belirten Batum, yaklaşık 15 yıldır resimle uğraşmanın onun hayata ve dünyaya bakışını çok değiştirdiğini söylüyor ve ekliyor : "Ressam değilim ama resim yapmayı öğrenmeye çalışan biriyim. Bu ben de bir tutku haline geldi. Her geçen gün kendimi aşmaya çalışıyorum. Resim yaptığım anlarda için zaman duruyor. Bu sergide benim 101, hocamın ise 15 eseri sergilenecek. Serginin öğrenciler yararına olması beni daha çok motive ediyor. ” Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul şubesinin ev sahipliğindeki sergi, 25 Ocak tarihine kadar Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

#Ustam ve Ben
#Lütfiye Batum
6 yıl önce