Torunlarım ‘Ustam ve Ben’

Yeni Şafak, Hatice Saka
04:00, 21/01/2018, PazarG: Güncelleme: 06:03, 21/01/2018, Pazar
Yeni Şafak
Torunlarım ‘Ustam ve Ben’
Torun sahibi olduktan sonra resim yapmaya başlayan Lütfiye Batum, dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ile sergi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor.

55 yaşından sonra resim sanatına yönelen Lütfiye Batum'un resimleri öğrencisi olduğu İran’lı ressam Javad Soleimanpour ile "Ustam ve Ben" sergisinde bir araya geliyor. Torun sahibi olduktan sonra resim yapmaya başlayan Lütfiye Batum, dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ile sergi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyor.

Dünyaca ünlü İranlı ressam Javad Soleimanpour ve öğrencisi Lütfiye Batum'un eserleri "Ustam ve Ben" sergisi sanatseverlerle buluştu. Daha çok pastel çalışmalarıyla tanınan İranlı ressam, American Pastel Journel Dergisi tarafından düzenlenen peyzaj kategorisinde 11 bin eser arasında dünya birinciliğini elde etmiş. 45 yıldır resim yaptığını belirten Soleimanpour, çok küçük yaşlarda pastel çalışmalarının hayatına girdiğini belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:"Pastel benim ruhuma hitap ediyor. 30 sene önce bir arkadaşımın pastel boyasını elime alıp doğaya çıktım. Doğayı resimlerken pastelin verdiği efektin gücü beni büyüledi. Artık başka bir şeye geçemedim. Yağlı boya da çalışıyorum ama pastel boya ile resim yapmak benim için bir tutku. "

ÖĞRENCİLERİMLE GURUR DUYUYORUM

İranlı ressam Javad Soleimanpour, her yıl sergi açmak için geldiği İstanbul'a 14 yıl önce yerleşmeye karar vermiş. Bu kararında sanatçı dostu İsmail Seven'in etkili olduğunu belirten ressam şunları söylüyor:" İstanbul'a her yıl sergi açmak için geldiğimde dostum İsmail Seven, burada sanat yaşamımı sürdürmem için ısrar ederdi. Türk ve İran kültürü de birbirine çok yakın. Burada yabancılık çekmedim. Kendimi evimde gibi hissediyorum." İstanbul'a hayran olan ressam, İstanbul peyzajları yapmaktan büyük keyif alıyor. Soleimanpour, Türkiye'deki ilk öğrencisi Lütfiye Batum ile 2012 yılında "Bir Usta Bir Çırak" sergisini açmış. O günden bu yana kendini giderek geliştiren öğrencisi ile çalışmaktan memnun olduğunu belirten İranlı ressam, "Lütfiye hanımın resim sevgisi, içindeki insan sevgisi gibi çok çoşkulu. Çalışkan, araştırmacı ve titiz bir öğrencim. Onun bu başarısı beni gururlandırıyor. " diyor.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/01/21/06/02/resized_db64b-2bc516f9iranliressamdekupe.jpg
55 YAŞINDAN SONRA RESİM YAPTIM

11 yıldır İranlı ressamın öğrenciliğini yapan Lütfiye Batum, resim sanatına 55 yaşında adım atmış. Ancak sanata çok erken yaşlardan beri ilgisi olduğunu belirten Batum, bunu şöyle açıklıyor:" Çocuklarımı evlendirip torun sahibi olduktan sonra sanata olan ilgimi somutlaştırmak istedim. Aynı zamanda sergiler takip edip, galerilere giderdim. Akademik olarak eğitim almanın zor olacağını düşündüğüm için Feneryolu Pratik Kız Sanat Okulu'na yazıldım. 55 yaşından sonra beş yıl temel sanat eğitim aldım. "Sanat okulundaki hocası Mahinur Akkuş sayesinde Javad Soleimanpour ile yolları kesiştiğini ifade eden Batum, bu hikayeyi şöyle anlatıyor:" Bir gün Seven Galeri'de Javad Bey'in sergisine gittik. Onun pastel çalışmalarını görünce çarpıldım. Dedim ki mutlaka ben de böyle pastel resimler yapmalıyım. Javad hocam beni geri çevirmedi ve 11 yıldır onunla çalışmayı sürdürüyorum."

Sanatın yaşı olmayacağını belirten Batum, yaklaşık 15 yıldır resimle uğraşmanın onun hayata ve dünyaya bakışını çok değiştirdiğini söylüyor ve ekliyor : "Ressam değilim ama resim yapmayı öğrenmeye çalışan biriyim. Bu ben de bir tutku haline geldi. Her geçen gün kendimi aşmaya çalışıyorum. Resim yaptığım anlarda için zaman duruyor. Bu sergide benim 101, hocamın ise 15 eseri sergilenecek. Serginin öğrenciler yararına olması beni daha çok motive ediyor. ” Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul şubesinin ev sahipliğindeki sergi, 25 Ocak tarihine kadar Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026