|

Tüp bebek ile normal bebek arasında ne fark var?

Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu Tüp bebek ile normal bebek arasındaki farkları anlattı.

Yeni Şafak
09:38 - 1/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 10:18 - 3/09/2015 Perşembe
Diğer

Soru : Tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelmiş bebek ile normal yollardan dünyaya gelen bebeklerin arasında ne gibi farklar vardır?




Cevap : Adaylara tüp bebek tedavisinin uygulandığı esnada, yumurtalıkların uyarılabilmesi amacı ile kullanılmakta olan ilaçlar ve uygulanan işlemler, bir tek yumurtanın sperm ile döllenme durumunu meydana getirmek ve embriyonun gerçekleşmesini sağlayabilmek amacı ile yapılmaktadır. Bu aşamanın ardından ise, embriyonun rahme nakil edilmesi ve doğumun gerçekleşeceği süreye dek, anne adayının rahminde kalması için bir takım özel çalışmalar yapılmaktadır.



Tüp bebek tedavisinin metotları ile beraber, dünyaya gözlerini açması hedeflenen bebeklerde, bundan sonraki adımlarda artık normal hamileliklerin dönemlerinin aşamalarına geçerek, dünyaya gelen bebekler gibi aynı dönemlerin içerisinden geçip doğumlarını gerçekleştirirler. Bu sebeplerden dolayı da, her 2 tedavi yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerin arasında, herhangi bir farka rastlanmaz.





Bugüne kadar birçok bebek, tüp bebek tedavi yöntemi ile dünyaya geldi. Tüp bebek yönteminin yardımı ile beraber, dünyaya gelen herhangi bir bebekte de, tüp bebek yöntemi uygulandığı için bir sorun ile karşılaşılmadı. Tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebeklerin, normal yollar ile dünyaya gelen diğer çocuklardan tek farkı, üstlerine fazla düşüldüğünden için, biraz fazla yaramaz olabilme ihtimalinin bulunmasıdır.




Soru: Tüp bebek tedavisinin ardından dünyaya gelen bebeklerin, normal hamilelik ile doğan bebek arasında, sağlık açısından riskleri bulunur mu?



Cevap: Hayır. Normal hamilelik ile dünyaya gelen bir bebeğin, tüp bebek tedavisi yöntemleri ile dünyaya gelen bir bebek arasında, sağlık bakımından herhangi bir fark söz konusu değildir.




Soru : Peki adaylar ne zaman tüp bebek düşünmelidir?



Cevap : Bu son dönem içerisinde en önemli sorunlardan biri şekline dönüşen kısırlık, anne ve baba adayları arasında yaşam şartları, genetik problemler gibi çok sayıda etken ile git gide artmaya devam etmektedir. Bu durumun gerekçeleri arasında, yanlış ve hormonlu besinler ile beslenme, evlilik yaşının her geçen gün belli sebeplerden dolayı daha da ertelenmesi gibi durumlar da bulunmaktadır. Bu faktörlerin etkisi içerisinde olan eşler, 1 yıl süre ile korunmasız ilişkiye girdikleri halde hamilelik elde edemedikleri durumlarda, daha fazla zaman vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi uygulanmasını düşünmeleri gerekir. Tüp bebek tedavisinin gerçekleştirilmesi esnasında, sadece hamilelik dönemi içerisinde bebeğe döllenme ve anne rahminde tutunma gibi işlemler ile farklılık kazanır.



Soru: Çiftler neden tüp bebek tedavisine sıcak bakmıyor?



Cevap: Tüp bebek tedavisi, kısırlık problemleri için bir arayış içerisinde olan eşlerin, çocuk sahibi olabilme isteklerine çözüm olan ve ciddi anlamda da başarılar elde edilen bir tedavi sistemidir. Ancak teknolojinin tıp alanında ciddi anlamda gelişmesine ve daha da gelişmekte olmasına rağmen, eşler tüp bebek tedavisi ile ilgili ciddi anlamda endişe duyuyor ve bu tedavi yönteminden de mümkün olduğunca uzak durmaya çalışıyorlar. Duyulan bu endişe ve korku duygusu, tamamen yersiz ve gereksizdir. Pek çok sayıda eş, tüp bebek yönteminin desteği ile beraber, kucaklarına aldıkları bebeklerinin normal yollar ile dünyaya gelen bebeklerden daha farklı olduğunu düşünüyor ve tüp bebek tedavisine de bu sebepten dolayı çok ılımlı bakmıyorlar. Ancak durum, kesinlikle düşünüldüğü gibi değildir. Bu düşünme tarzı, aslında bilgisizlikten veya doğru yapılmayan bilgilendirmeler sebebi ile ortaya çıkmaktadır.



Oysa ki, tüp bebek tedavisi yöntemi ile dünyaya gelen bebekler ile doğal yollardan dünyaya gelen bebeklerin arasında, tek bir adet bile fark yoktur.




Soru: Ailelerin içinin rahat olması için, bu bebekler arasında ki farklar ile alakalı olarak bir özet yapacak olursak, ne dememiz gerekir?



Cevap: Tüp bebek tedavisinin yöntemi ile dünyaya gelen çocukların, doğal yöntemler ile dünyaya gelen çocuklardan mutlak suret ile tek bir adet dahi farkının bulunmadığını, gönül rahatlığı ile söyleyebilir, bu konuda içlerini ferah tutmalarını vurgulayabiliriz.



#saglik
#bebek
#tüp bebek
9 yıl önce