|

Türk edebiyatının Dede Korkut'u Bahaettin Karakoç vefat etti

"Döşeğim kara toprak, yorganım kara bulut / Ben seninle doluyken, vurgun yapamaz umut" diyen Türk edebiyatının en sevilen isimlerinden şair Bahaettin Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. "Dede Korkut" olarak adlandırılan Karakoç'un vefat haberini oğlu Oğuz Karakoç duyurdu.

Yeni Şafak
13:03 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:01 - 17/10/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
"Beyaz Kartal" olarak da anılan şair Bahaettin Karakoç, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.
"Beyaz Kartal" olarak da anılan şair Bahaettin Karakoç, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Türk edebiyatının en sevilen isimleri arasına yer alan ve "Dede Korkut" olarak adlandırılan Bahaettin Karakoç, Kahramanmaraş’ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bir şiirinde "Döşeğim kara toprak, yorganım kara bulut / Ben seninle doluyken, vurgun yapamaz umut" diyen Karakoç, sevenlerini yasa boğdu.

Bir şiirinde “Ihlamurlar çiçek açtığı zaman” diyerek gelmeye söz veren Karakoç, ağaçlar yaprak dökerken ebedi hayata göçtü.

"Beyaz Kartal" olarak da anılan 88 yaşındaki şair Karakoç, Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası 5. Kitap ve Kültür Fuarı'na katılarak kitaplarını imzaladıktan sonra evinde rahatsızlanınca hastaneye kaldırılmıştı. Üzücü haberi ise Karakoç'un eğitimci oğlu Oğuz Karakoç şu şekilde duyurdu: "Sabah kendisiyle görüştüm gayet iyiydi, espri de yapmıştı. Ama ne yazık ki ikindiye doğru sağlığı el vermiyor rahatsızlaşıyor. Sol damarlarında bir tıkanma olduğu görülüyor ve anjiyo yapılıyor. Ama daha sonra sağda bir tıkanma olduğu görülüyor oraya da anjiyo yapılıyor. İlerleyen süreçte de nefes darlığı falan derken tamamen sağlığını kaybetti ve kaybettik maalesef."

  • Şair Karakoç kardeşler
  • Dört kuşak şair bir aile olan Karakoçlara Sezai Karakoç ile birlikte üç kardeş yakıştırması yapılan en büyük yanlışlardan biri. Türk halk şiirinin iki ünlü şairi olan Bahaettin Karakoç ile Abdürrahim Karakoç kardeş. Sezai Karakoç ile sadece gönül bağları bulunuyor. Soyca şair bir ailenin ilk erkek çocuğu olan Bahaettin Karakoç, baba ve anne tarafları oldukça varlıklı ve yöre halkı tarafından da "hoca" denilip saygı duyulan ve sevilen insanlardı. Şiir kokan bir ailede büyüyen Karakoç kardeşlerin ömrü de şiirler geçti.
Şiir Abdürrahim abininki gibi olur

Türk şiirine ve halk müziğine "Mihriban" gibi birçok önemli eserleri kazandıran Abdürrahim Karakoç'un abisi olan Bahaettin Karakoç, karısı Hatice Karakoç ile arasında geçen bir diyalogu bir keresinde şöyle anlatıyordu: "Ben yazdığım şiirleri önce Hatice'ye okurdum. 'Ya seninki arabeske benziyor. Şiir Abdürrahim abininki gibi olur' derdi. O da benim kardeşim der, geçerdim. Bir gün artık dokunmaya başladı, hiç okumaz oldum. 'Şiir Abdürrahim abininki gibi olur. Git onu dinle' dediğimde vallahi yanıtı şu oldu: 'Seninki kadarını ben de yazarım.' Abdurrahim'e bunu anlattık 'Doğru söylüyor' dedi."


Bahaettin Karakoç, bir röportajında kendisini şöyle anlatmıştı: “Bahaettin Karakoç, en belirgin çizgisiyle Ümmet Karakoç’un oğludur. Bunun üzerinde özellikle duruyor, bu hususu bilhassa vurguluyorum. Çünkü, benim için babam, yalnız biyolojik bir olgu değildir. Fikir ve sanat bakımından vücudumun uzuvlarında, genlerimde yazılı ne varsa, gün ışığına çıkmasına sebep babamdır. Dolayısıyla, ben, Ümmet Karakoç’un Fatma’dan doğma oğlu; Ekinözü’lü, eski adıyla ‘sıladan ayrılmışların yurdu’ olan Cela’liyim. Orada doğdum. Bir tarafta Salavan dağları, bir tarafta Kabaktepe, bir tarafta Binboğalar, bir tarafta Engizek... bu dağların orta yerinde dünyaya gelmiş, doğayla iç içe büyümüş bir köy çocuğuyum.”


Bahaettin Karakoç kimdir?

Kahramanmaraş'ta 1930'da doğan şair Bahaettin Karakoç, 1983'te Kayseri Sanatçılar Derneği'nce "Yılın Şairi" seçildi. Karakoç, 1986'da "Bir Çift Beyaz Kartal" kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülü, 1991'de ise Diyanet Vakfınca düzenlenen münacat yarışmasında "Beyaz Dilekçe" şiiriyle birincilik ödülü kazandı. "Türkçe'nin Uluslararası 2. Şiir Şöleni" için gittiği Almatı'da 1993'te "Büyük Abay" ödülüne layık görülen Karakoç'a, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2014'te "fahri doktora unvanı" verildi. Karakoç, Türk edebiyatında "Dede Korkut" ve "Beyaz Kartal" olarak anılıyor.

Eserleri

Mevsimler ve Ötesi , (1962)

Seyran, (1973)

Zaman Bir Beyaz Türküdür, (1974)

Sevgi Turnaları, (1975)

Ay Şafağı Çok Çiçek , (1983)

Kar Sesi , (1983)

İlkyazda, (1984)

Bir Çift Beyaz Kartal , (1986)

Menzil, (1991)

Uzaklara Türkü , (1991)

Güneşe Uçmak İstiyorum , (1993)

Beyaz Dilekçe, (1995)

Güneşten Öte , (1995)

Dolunay Şiir Güldestesi , (1996)

Leyl ü Nehar Aşk , (1997)

Aşk Mektupları , (1999)

Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman, Ay Işığında Serenatlar , (2001)

Sürgün Vezirin Aşk Neşideleri , (2004)

Ben Senin Yusuf'un Olmuşum , (2006)

-l-Barış Çağrısı Şiirleri-Dünya Barışına Çağrı Grubu-Meneviş Yayınları,(2009)

#Karakoç kardeşler
#Bahaettin Karakoç
#Ümmet Karakoç
#Abdurrahim Karakoç
5 yıl önce