|

Türkiye yaraları sarıyor

8 günden bu yana Suriye'nin kuzeyindeki, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Tel Abyad bölgesinde baş gösteren çatışmalardan kaçan sivillerin geçişi için Türkiye gerekli her türlü kolaylığı sağlıyor. Türkiye'deki kamu kuruluşları da, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava bombardımanından kaçarak ülkeye sığınan Suriyelilerin yaralarını sarmak için seferber oldu.

Yeni Şafak ve
11:55 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:00 - 15/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

8 günden bu yana iki ateş arasında kalan üstüne ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin her an kenti bombalayacağı endişesi ile Tel Abyad'ı boşaltmaya başlayan sivil halkın tek çaresi Türkiye'ye sığınmak oldu. Bölgedeki AFAD ve Kızılay ekipleri Türkiye'ye alınan tüm mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere seferber olmuş durumda.



Saldırılar nedeniyle son iki haftada Tel Abyad bölgesinden Türkiye'ye yaklaşık 20 bin sığınmacı girdi. AFAD'ın, Akçakale Sınır Kapısı'nda oluşturduğu kayıt merkezinden kontrollü şekilde ülkeye alınan sığınmacıların bir kısmı akrabalarının yanına, yakını olmayanlar ise başta Şanlıurfa olmak üzere Mardin ve Gaziantep'teki kamplara yönlendirildi. Şimdilik ilk gelen dalga mülteciler için kampların yeterli olduğu öğrenildi. Ancak sayının artması durumunda Akçakele sınır hattında bir başka sığınmacı kampının daha ivedilikle hayata geçirilebileceği belirtiliyor.



TÜM KURUMLAR VE STK'LAR SEFERBER


AFAD ve Türk Kızılayının yanı sıra İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Eyyübiye Belediyesi de sınırdan yeni geçen sığınmacıların acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek için seferber oldu. Çorba, gıda ve su dağıtan sivil toplum kuruluşunun gönüllü çalışanları, sığınmacıları bir nebze de olsun rahatlatabilmek için yoğun çaba harcıyor. İlçe merkezine geçici yerleştirilen kimsesiz Suriyeliler için de Büyükşehir ve Akçakale Belediyesi, 3 öğün sıcak yemek ikramına başladı. Türk Kızılayı ekipleri, geçişlerin sürdüğü sınır bölgeleri ile ihtiyaç sahiplerinin geçici yerleştiği Akçakale'nin her köşesindeki misafirlere ulaşıyor.Sağlık Bakanlığı ekipleri de Suriyelileri sağlık taramasından geçirerek, ilaçlarını ücretsiz veriyor. Risk grubundakiler, çocuk felci aşısı yapıldıktan sonra ülkeye alınıyor.



#afad
#stk
#türkiye sığınmacılar
9 yıl önce