|

Kontrollü yeni hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3,5 saatlik kabine toplantısının ardından Türkiye’nin merakla beklediği “yeni kontrollü normalleşme sürecini” başlattıklarını duyurdu. Restoran ve kafeler “çok yüksek riskli iller dışında 07.00-19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle açık olacak. Sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kalktı. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde sadece pazar günü devam edecek. Akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması tüm Türkiye’de sürecek. Düşük ve orta riskli illerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.

00:00 - 2/03/2021 Salı
Güncelleme: 04:45 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan
Kademeli normalleşmenin ele alındığı Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantıda düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak dört kategoriye ayrılan illerdeki risk durumuna göre
lokantaların açılmasından yüz yüze eğitime, hafta sonu yasaklarından hafta içi kısıtlama saatlerine kadar kademeli normalleşme kararları alındı.

Toplantının ardından Erdoğan, özetle şunları söyledi:
  • Koronavirüs önlemlerinden bu yana 1 yıl geçti. Kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık.
    Salgının yaygınlaştığı dönemde tedbirleri sıkılaştırdık, zayıfladığında adımları azalttık. Aldığımız tedbirlerden etkilenen kesimler için ilave destek paketleri uygulamaya geçirdik.
    Geliri bozulan insanlarımız oldu. Farklı yöntemlerle kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz.

HERKES TAKDİR EDİYOR

Kimi ülkelerde sağlık hizmetlerindeki eksik sebebiyle ortaya çıkan kaos ikliminin Türkiye’de oluşmasına izin vermedik.
Türkiye herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır. Finansal dalgalanmalara karşı devletimizin imkanlarını seferber ettik.
Milletimiz devletin kasasındaki her kuruşun 84 milyonun ortak geleceğini güvence altına almak için kullanıldığından emin olsun.


RİSK DURUMUNA BAKILACAK

  • Bugün itibarıyla yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak mümkün değildir
    . Türkiye coğrafi alan ve nüfus itibarıyla büyük olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekiyor. Çeşitli kriterlere göre illerimiz sınıflandırıldı.
    81 vilayetimiz düşük riskli mavi, orta risk sarı, yüksek risk turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak illere ayrıldı.

HER HAFTA GÜNCELLENECEK

Her hafta risk durumuna göre illerimiz değerlendirilecek. Normalleşme uygulamaları güncellenecek.
Sıkılaştırma veya gevşeme kararı iyileşme veya kötüleşmeye göre verilecek. Salgın artık eğilimine girerse kısıtlamalar genişletilebilecek.
Buna göre; hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta risklerde kalkıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam sokağa çıkma kısıtlaması ise sürecek.

HEDEFİMİZ KISA SÜREDE NORMALLEŞMEK

  • Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede ülkemizin tamamında normalleşme sürecini tamamlamaktır.
    Salgın boyunca her konuda öncü ve örnek olan Türkiye’nin kısıtlamaların gevşetilmesi, tamamen kaldırılması hususunda aynı başarıyı göstereceğine yürekten inanıyorum.

Yüz yüze eğitim veli rızasıyla

Milli Eğitim Bakanlığı bugün başlatılan “yeni kontrollü normalleşme” kapsamında yüz yüze eğitime geçiş sürecinin detaylarını açıkladı.
Tamamı seyreltilmiş gruplar halinde yapılacak yüz yüze eğitimde katılım veli rızasına bağlı olarak gerçekleştirilecek.
Düşük ve orta riskli illerin tamamında geçilecek olan yüz yüze eğitim düzenlemesi şöyle: Okul öncesinde tam zamanlı, ilkokullar ile ortaokul 5, 6, 7’nci sınıflarda haftada 2 gün, ortaokul 8’nci sınıflarda haftada 12- 22 saat, lise hazırlık 9, 10, 11’inci sınıflarda haftada 2 gün, lise 12’nci sınıflarda haftada 16-24 saat yüz yüze eğitim.

OKUL ÖNCESİ TAM ZAMANLI

  • Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise yüz yüze eğitime; okul öncesinde tam zamanlı, ilkokullarda haftada 2 gün, 8’inci sınıflarda haftada 12- 22 saat, 12’nci sınıflarda haftada 16- 24 saat olarak başlanacak.
    Liselerdeki sınavlar 8 Mart Pazartesi gününden itibaren tüm illerimizde yüz yüze gerçekleştirilecek. Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında mevcut kararlar uygulanmaya devam edecek.
    Özel gereksinimli öğrenciler için hizmet veren özel eğitim okul ve sınıfları ülke genelinde tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime başlayacak.

28 Şubat zihniyetini millet sandığa gömdü

28 Şubat’ın, 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi milletin iradesini hedef alan bir darbe girişimi olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Sandıkla iktidara gelmiş hükümet, bir kısım medyanın, sermayenin içinde yer aldığı kirli senaryolarla istifaya zorlanmıştır.
Hemen her alanda toplumumuz ağır bir kuşatmayla karşı karşıya kalmıştır. Ne milletimiz ne de üniversite kapılarında göz yaşı döken evlatlarımız, bu kirli zihniyetin yaptıklarını asla affetmeyecektir.
Attıkları manşetlerle, köşelerinde yazdıkları iğrenç yazılarla darbe şakşakçılığı yapanlar, alınlarındaki o kara lekeyi asla silemeyecektir. Milletimiz o derin ferasetiyle daha 5. yılını doldurmadan, 28 Şubat zihniyetini sandığa gömmüştür.”



Restoranlar 12 saat açık

  • -Hafta sonu kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken yüksek ve çok yüksek illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • -Akşam 21.00 ile sabah 05.05 arasındaki sokağa çıkma yasağı sürecek.
  • -İlkokullar ile 8. ve 12. sınıflar eğitim öğretime açılacak.
  • -Orta ve düşük riskli bölgelerde ilkokul, orta okul ve liselerde yüz yüze eğitim başlayacak.
  • -Restoran, lokanta ve kafetarya gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında sabah 07.00 akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile hizmet verecek.
  • -Halı saha ve havuzlar düşük riskli illerde sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında faaliyetini sürdürecekler.
  • -Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için düzenleme düşük ve orta riskli illerde kaldırılıyor. Yüksek ve çok yüksek riskli yerlerde sokağa çıkma süreleri arttırılacak.
  • -Sivil toplum kuruluşları, kooperatifler gibi kuruluşların etkinliklerinde düşük, orta, yüksek illerde katılım 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılacaktır.
  • -Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek.
  • -Nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi, yüksek ve çok riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
#Erdoğan
#Kabine
#Normalleşme
#Koronavirüs
3 yıl önce
default-profile-img