|

Kolesterol yararlı mı zararlı mı?

Bu yıl 35'incisi düzenlenen Ulusal Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi, Antalya'da başladı. Kongrede uzun zamandır tartışılan kolesterol de masaya yatırıldı

Aa
00:00 - 17/05/2013 Cuma
Güncelleme: 17:17 - 17/05/2013 Cuma
Yeni Şafak
Kolesterol yararlı mı zararlı mı?
Kolesterol yararlı mı zararlı mı?

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. M. Sait Gönen, kolesterolün birçok hormonun ve hücrenin yapı taşı olduğunu, bu maddenin eksikliği veya fazlalığının insan organizmasında farklı etkileri bulunduğunu kaydetti.

Kolesterolün sadece besinlerden alınmadığına işaret eden Gönen, yararlı ya da zararlı etkilerinin kişiden kişiye hem genetik hem de metabolik özellikleriyle ilişkili olarak farklılık gösterdiğini belirtti. Ailesel olarak kolesterolü yüksek doğan çocukların 20'li yaşlarda miyokard enfarktüsü geçirerek öldüğünü vurgulayan Gönen, "Bu olgular bize kolesterol yüksekliğinin zararlı olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini gösterir" dedi.

Son yıllarda kolesterol ilaçları hakkında yapılan tartışmaların bu ilaçları kullanan hastalarda kafa karışıklığına neden olduğuna dikkati çeken Gönen, ilaçların kullanımının bırakılmasının hastalara faydadan çok zarar vereceğini bildirdi. Kolesterol düşürücü ilaçların, bir kere başladıktan sonra hayat boyu devam edilmesi gereken ilaçlar olduğunu söyleyen Gönen, hastaların kesinlikle doktorlarına danışmadan ilacı kesmemeleri gerektiğini belirtti.

11 yıl önce