Savaş ambargosu Türk demir-çelik ihracatına ivme kazandırdı

11:36, 11/04/2022, Pazartesi
Yeni Şafak
Savaş ambargosu Türk demir-çelik ihracatına ivme kazandırdı
​Savaş ambargosu Türk demir-çelik ihracatına ivme kazandırdı.

Rusya-Ukrayna savaşında yaklaşık 47 günü geride bıraktık. Ukrayna'yı işgali sebebiyle dünyanın birçok ülkesinden yaptırım uygulanan Rusya'ya karşı ABD ve Avrupa ülkelerinin alternatif hammadde arayışı, Türkiye'nin ön plana çıkmasını sağladı. Türkiye demir ve çelik sektörleri ihracatta ivme kazandı. hedefler de revize ediliyor.

Rusya ve Ukrayna savaşıyla gelen ambargo Türk demir - çeliğine rağbeti artırdı. Özellikle Avrupa Birliği'nden talep artışı dikkat çekiyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/11/10/02/resized_9b63f-b5ac9db1demircelikarafotoc49fraf.jpg

Rusya'ya uygulanan ambargoyla demir, demir dışı metaller ve çelik sektörlerinde başlayan hammadde sıkıntısı tedarikinde Türkiye üretim teknolojisi ve lojistik avantajlarıyla alternatif ülke olarak öne çıktı.

AMBARGO SONRASI TÜRK DEMİR-ÇELİĞİNE YÜKSELEN TALEP

Türkiye’nin çelik ihracatı 2022 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artışla 5,7 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde Avrupa ve Kuzey Afrika öne çıkan ihracat pazarları oldu. Yıla başlarken ihracat hedefini 2021 rakamlarına yakın 23 milyar dolar olarak belirleyen sektör,
2022 ihracat hedefini yukarı yönlü revize ederek 26 milyar dolara yükseltti.
İhracat hedefini yukarı yönlü revize eden diğer bir sektör olan demir ve demir dışı metallerde de ihracat bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48,2 artarak 3,81 milyar dolara ulaştı.
Sektörün en çok ihracat yaptığı bölge AB ülkeleri oldu.
Yılın başında ihracat hedefini 13,5 milyar dolar olarak belirleyen sektör hedefini 15,5 milyar dolara revize etti.
https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/04/11/10/11/resized_98c35-d8db1fd1demirc3a7elikarafotoc49fraf.jpg
Talep artışını ve sektörün son durumunu değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan,
“Avrupa ve Kuzey Afrika öne çıkan ihracat pazarları arasında yer aldı. 2022 yılı için miktarda yaklaşık 24,9 milyon tonluk, değerde ise 26 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz”
dedi.
Türkiye’nin alternatif bir tedarikçi ülke olarak her geçen gün yerini sağlamlaştırdığına dikkat çeken İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki,
“İlk 3 ayda neredeyse geçen yılın 4 aylık ihracat rakamını yakaladık. Sene başında hedefimizi 13,5 milyar dolar olarak belirlemiştik. Hedefimizi 15,5 milyar dolara yükselttik”
açıklamalarında bulundu.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026