|

AK Parti'de rekor başvuru

Türkiye 24 Haziran'daki seçimler için geri sayıma devam ederken, partilere aday adaylığı başvuruları da sürüyor. 2 Mayıs saat 16 itibariyle AK Parti'ye aday adaylığı başvurusu yapanların sayısının 7 bin 220 olduğu açıklandı. Geçtiğimiz günlerde YSK'nın seçim takvimini açıklamasının ardından başlayan başvurularda kısa sürede bu rakama ulaşılması 'şimdiye kadar ki en yüksek başvuru' rekorunu da beraberinde getirdi.

Yeni Şafak
11:11 - 2/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:12 - 2/05/2018 Çarşamba
Diğer
AK Parti Genel Merkezi
AK Parti Genel Merkezi

24 Haziran'daki seçimler öncesinde milletvekilliği aday adaylığı başvurularında en yoğun ilgiyi AK Parti görüyor. 2 Mayıs saat 16 itibariyle AK Parti'ye aday adalığı başvurusunda bulunanların sayısının 7 bin 220 olduğu açıklandı.

Bu rakam 2015 seçimleri öncesi 6 bin 223'tü ve bu o dönem için bir rekordu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, NTV'de katıldığı canlı yayında seçim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, Cumhur İttifakı'nda Büyük Birlik Partisi milletvekili adaylarının AK Parti listesinden seçime gireceğini duyurdu.

Yazıcı yöneltilen sorulara şu yanıtları verdi:

Seçmende AK Parti - Erdoğan ayrımı olabilir şeklide bir riskten söz ediliyor. Cumhurbaşkanı seçimi kadar güçlü meclis de önemli, burada bir risk var mı?

Sanmıyorum. Milletimiz çok gerçekçidir, sezgi ve öngörüleri güçlüdür. Eleştirir ama sandıkta daha gerçekçi hareket eder. Toptan reddetmez. Diyelim bazı uygulamalarımızdan rahatsız olmuştur, bunu eleştirir ama büyük fotoğrafa bakarak tercihini yapar. Hem meclis çoğunluğunu hem de cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek suretiyle bu kadroların yürüyüşünü sürdürecek diye düşünüyorum.

MİLLETVEKİLLİĞİ BAŞVURUSUNDA REKOR

Seçimlerin öne alınması dolayısıyla yetki kararnamesinden söz ediyor değiliz, seçimler öne alınmamış olsa bile, bu alandaki düzenlemelerin böyle yapılmasının daha rasyonel olduğunu değerlendiriyorduk.

Anayada iki tür kararnameden söz edilir. Olağanüstü hal çerçevesinde çıkarırsınız ve bunun pratiğini şu an yapıyoruz, bu ayrı bir durum.

YETKİ KANUNU ÇIKARACAĞIZ

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin gerekli kıldığı pek çok kanunda düzenleme yapma ihtiyacı var. Yeni hükümet sisteminde, anayasanın 104 ve 106. maddeleri, cumhurbaşkanına pek çok yetki veriyor... Belli alanlarda, kullanma süresi belirlenmiş, kaç defa çıkacağını da belirlemek üzere meclisten bir yetki kanununu çıkartılmasını hedefliyoruz. Bunun süresi 24 Haziran'a kadar geçerli olacak. Bu tarihten sonra anayasanın değiştirdiğimiz hükümleri devreye girecek ve Meclis'in yetki kanunu çıkartma yetkisi yok. Bu alan temizliğini yapmak üzere bir yetki kanunu çıkartmayı hedefliyoruz, dün bir toplantı yapmıştık ve bugün de yapacağız... AK Parti'den seçime girmek isteyen 6 bin 647 aday adayı var."

#Seçim 2018
#AK Parti
#Aday adaylığı
6 yıl önce