|

Asrın seçimi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupalı Türklerle, Saraybosna’da buluştu. Cumhurbaşkanlığı seçimi için destek isteyen Erdoğan, “24 Haziran’da sadece cumhurbaşkanı, milletvekili seçmekle kalmayacak aynı zamanda ülkemizin gelecek asrının da tercihini yapacağız” dedi.‘Zetra’ Olimpik Spor Salonu ve dışındaki on binlerce kişiye hitap eden Erdoğan, Avrupalı Türklere hem mesaj hem müjde verdi: Dininize ve dilinize sahip çıkın. Hafta sonu okulları ile çocuklarımızın Türkçe’yi öğrenmelerini teşvik edeceğiz. Yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde çalışabilmeleri için adım atıyoruz.Sizlerden ricam yaşadığınız ülkelerdeki siyasi partilerde aktif rol almanızdır. O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil siz yer almalısınız. Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. Diasporadaki gençlere ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları iki katına çıkartıyoruz. Kamu hizmetlerini de basitleştiriyoruz.

Yeni Şafak
04:00 - 21/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 05:02 - 21/05/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’daki gurbetçilerle Saraybosna’da buluştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’daki gurbetçilerle Saraybosna’da buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupalı Türklerle Saraybosna’da buluştu. 24 Haziran için destek isteyen Erdoğan, “Sadece cumhurbaşkanı, milletvekili seçmekle kalmayacak aynı zamanda ülkemizin gelecek asrının da tercihini yapacağız” dedi. Erdoğan, suikast iddiasına dair soruyu ise “MİT’ten bu haber bana ulaştı, ulaştığı için buradayım. Yolumuza çıktığımız zaman yılmadan devam ederiz. 15 Temmuz’daki gibi” şeklinde cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’daki gurbetçilerle Saraybosna’da buluştu. Bosna Hersek’in başkentindeki ‘Zetra’ Olimpik Spor Salonu’nu dolduran 20 bin kişi ile salon dışındaki onbinlere hitabında Erdoğan, Avrupalı Türklere ‘birleşin’ çağrısı yaptı. “Bugün Avrupa ülkeleri şahsımıza ve ülkemize karşı terbiyesizlik düzeyine varan tavırlar sergileyebiliyorsa sebebi oradaki Türklerin dağınıklığıdır” diyen Erdoğan, “Her ne kadar birileri bizi ayırmaya çalışsa da altını çizerek söylüyorum, başaramayacaklar” şeklinde konuştu.

BOSNA’YA TEŞEKKÜR

“Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden anlı şanlı Avrupa ülkelerinin sınıfta kaldığı bir dönemde, Bosna Hersek bizlere burada bir araya gelme imkanı sağlayarak, sözde değil, özde demokrat olduğunu göstermiştir. Gerçek dostluk, gerçek kardeşlik, gerçek yoldaşlık işte bugünlerde belli olur” diyerek Bosna’ya teşekkür eden Erdoğan, Avrupa’daki Türklerin daha önceki seçimlerde ve referandumda AK Parti’ye yönelik desteğini hatırlattı; 24 Haziran 2018’in sadece cumhurbaşkanı, milletvekili seçimi değil, aynı zamanda Türkiye için ‘gelecek asrın seçimi’ anlamı taşıdığını belirtti. “Daha önceki seçimlerde bizlere açık ara destek oldunuz. 24 Haziran’da da desteğinize ihtiyacımız var. Öyle bir cevap verin ki Almanyasından Hollandasına Fransasından Belçikasına her yerde duyulsun. Şer ittifakına karşı bizimle birlikte yürümeye var mısınız?” diyen Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 6. Genel Kurulu’na onur konuğu olarak katıldığı etkinlikte şunları söyledi:

SİYASETTE YER ALIN

“Sizlerden benim ricam yaşadığınız ülkelerdeki siyasi partilerde aktif şekilde rol almanızdır. O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil sizler yer almalısınız. Türk toplumu bu güce sahiptir. Yeter ki aramızdaki küçük farklılıkları, büyük hedeflere yürümenin önüne bir engel olarak koymayalım. Avrupa devletlerindeki parlamentolarda ülkemize en büyük husumeti Türkiye kökenlilerin gösteriyor olması, bize karşı kurulan tuzağın nerelere kadar vardığını gösteriyor. İnşallah bu oyunu da hep birlikte bozacağız. Türkiye’nin ne denli geliştiğini sizler dışarıdan daha iyi fark ediyorsunuz. Oysa ülkemizdeki diğer cumhurbaşkanı adayları denizdeki balıklar gibi. Onları ancak denizden çıkarttığın zaman denizin kıymetini bilirler. Yurdumuzu alçaklara teslim etmemek için gövdemizi siper ettik. Ülkemize silah doğrultan son teröristi de imha edene kadar bize durmak yok, bu böyle biline. Türkiye bugün ikinci Kurtuluş Savaşı veriyor.”

  • Kudüs’ün işgaline izin vermeyeceğiz
  • Uluslararası Saraybosna Üniversitesi tarafından kendisine tevdi edilen fahri doktora için gerçekleştirilen törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan burada bir konuşma yaptı. Geçtiğimiz Cuma İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Filistinlilerin kanını dökenlerin canını acıtacak birçok karar aldığını belirten Erdoğan, Kudüs’ün işgaline fırsat vermeyeceklerini söyledi. Erdoğan, geçtiğimiz ay “Balkanların Türkiye’ye kayma riski” olduğunu iddia eden Fransa lideri Macron’a da sert tepki verdi: “Balkanlarla sınırı dahi olmayan ülkeler, Türkiye’yi Balkanlar’da adeta hasım bir güç gibi göstermeye çalışıyorlar. Tabii biz bunların asıl karın ağrısını çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin Balkanlar’da barış ve istikrarı koruma çabalarının bunların planlarına, projelerine ket vurduğunun farkındayız”


Müjdeleri sıraladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna’da buluştuğu gurbetçilere şu müjdeleri verdi: “Hafta sonu okulları ile çocuklarımızın ana dilleri Türkçeyi ve kültürümüzü öğrenmelerini teşvik edeceğiz. Diasporadaki gençlere ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları iki katına çıkartıyoruz. Dininize ve dilinize çok iyi sahip çıkın. Bunları kaybettiğinizde kaybolursunuz. Çocuklarınıza en iyi eğitim olanağını sağlamaya çalışın. Yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmeleri konusunda seçimin hemen ardından adım atmaya başlıyoruz. TRT Türk yeniden yapılandırılarak yurt dışındaki vatandaşlarımıza daha geniş hizmet sunacak. Dünyanın neresinde bir vatandaşımızın başı dara düşse, onun yanında olmak boynumuzun borcudur. Döviz ile askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürmekle kalmadık. 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamış kişilerin sorunlarını da yakında çözüyoruz. Boşanma kararlarının başka bir yere ihtiyaç kalmaksızın başkonsolosluklarda yapılabilecek. Türkiye’de tekrar dava açıp, yıllarca bekleme ve binlerce avro harcanmaya gerek kalmayacak. Yurt dışındaki Türkçe yerel medyayı güçlendirmek için, Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam verebilmesinin önünü açacağız. Bir başka müjdemiz, yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmesi konusudur. Seçimlerin hemen ardından bu konuda beklediğiniz adımları atmaya başlıyoruz.”

‘Almam’ demeyin

Erdoğan, gurbetçilere ‘çifte vatandaşlık’ çağrısı da yaptı. “Yaşadığınız ülkelerin vatandaşlığını mutlaka alın. ‘Almam’ demeyin, alın. Veriyorlarsa alın. Çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerde zaten bir sorun yok. Bu konuda farklı uygulaması olan ülkeler için mavi kart başta olmak üzere, Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik” diyen Erdoğan, çocuklara Türkçe dışında, yaşadığı ülkenin dilinin mutlaka öğretilmesini istedi. Erdoğan, “İyi Türkçe bilmeyen, iyi Almanca İngilizce, diğer dilleri de iyi şekilde öğrenemez, konuşamaz. Tabi bu arada Boşnakçayı bir kenara koyamayız” diye konuştu.


İlgi çok büyük

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak ‘TUR’ ile TSİ 13.05’te Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’ya geldi. Erdoğan’ı Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na gelişinde, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic ve eşi Sabija İzzetbegoviç, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Boşnak heyet, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ile büyükelçilik personeli tarafından karşılandı. Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanlığı binasında İzzetbegoviç ile başbaşa ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Boşnakların yoğun ilgi gösterdiği Erdoğan, burada ‘Hoşgeldin Reis’ yazılı pankartlar taşıyan yüzlerce kişi tarafından karşılandı.



#Recep Tayyip Erdoğan
#Bosna Hersek
#İzzetbegoviç
6 yıl önce