|

AYM’den OHAL’de 103 bin karar

AYM’nin kuruluşunun 56. yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, “AYM, 15 Temmuz sonrasında olağanüstü bir çabayla yaklaşık 120 bin başvurudan, 103 bin kadarını sonuçlandırmıştır. Böylece OHAL döneminde şu ana kadar yapılan başvuruların yüzde 86’sı karara bağlanmıştır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/04/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:18 - 26/04/2018 Perşembe
Yeni Şafak
AYM Başkanı Zühtü Arslan
AYM Başkanı Zühtü Arslan

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kuruluşunun 56. yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan Salonu'nda dün tören düzenlendi. AYM Başkanı Zühtü Arslan, konuşmasının büyük bir bölümünü bireysel başvurulara ayırdı. Bireysel başvurunun, anayasa yargısında yeni bir dönemi başlattığını söyleyen Arslan, AYM'ye başvuru sayısının geçen yıl bu zamanlar 100 bini aştığını kaydetti. Arslan, "AYM, 15 Temmuz sonrasında olağanüstü bir çabayla yaklaşık 120 bin başvurudan, 103 bin kadarını sonuçlandırmıştır. Böylece olağanüstü hal (OHAL) döneminde şu ana kadar yapılan başvuruların yüzde 86'sı karara bağlanmıştır" diye konuştu.

KARARLAR UYGULANMALIDIR

AYM'nin 15 Mart'ta verdiği Şahin Alpay kararına da değinen Arslan, şunları söyledi: "Bireysel başvuruda AYM'nin ihlal kararlarının bağlayıcılığı ve icrası meselesi de üzerinde durulması gereken bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Anayasa’nın 153. maddesi, AYM kararlarının yasama, yürütme ve idare makamları yanında yargı organlarını da bağladığını ifade etmektedir. Bu bağlamda Anayasa’nın açık hükümleri karşısında AYM kararlarının uygulanmaması söz konusu olamaz."

MİLLİ HUKUK İÇİNDE ÇÖZÜM

AYM'nin anayasal hak ve hürriyetlerin ihlal edilip edilmediğini denetlerken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını dikkate aldığını belirten Arslan, “15 Temmuz sonrası olağanüstü dönemde 100 bini aşan başvuru bu kurum sayesinde Strazburg'a gitmeden, AYM önünde karara bağlanmış veya derdest durumdadır. Bireysel başvuru, bireylerin uğradıkları hak ihlallerinin uluslararası mahkemeye gitmeden ülke içinde, milli hukuk çerçevesinde giderilmesini sağlamak suretiyle Türkiye'de demokratik hukuk devletinin gelişimine önemli bir katkı yapmış, yapmaya da devam etmektedir” dedi.


Kılıçdaroğlu ile soğuk tokalaşma

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın yanısıra Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven ve yargı mensupları ile Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio ve 20 ülkeden Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri katıldı. Törene katılan misafirleri Başkan Vekilleri Burhan Üstün ve Engin Yıldırım karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gelişi esnasında Başkan Zühtü Arslan eşlik etti. Erdoğan salona girdiği sırada tüm protokol üyeleri ile diğer misafirler ayağa kalktı. Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaoğlu ile protokolda bulunanlarla tek tek tokalaştı. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun tokalaşma esnasında birbirlerinin yüzüne bakmaması ise dikkat çekti.

#Seçim
#AYM
#OHAL
6 yıl önce