|

Kardeşim diyemedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2007 yılındaki AK Parti grup toplantısında, “Adayımız Abdullah Gül kardeşimdir” diyerek Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamıştı. Ancak, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den beklenen vefa açıklaması gelmedi. Gül, “Adayımız Recep Tayyip Erdoğan kardeşimdir” diyemedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2018 Pazar
Güncelleme: 03:33 - 29/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den beklenen vefa açıklaması gelmedi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den beklenen vefa açıklaması gelmedi.

İstanbul Ayazağa Kasrı’nda gazetecilerin karşısına çıkan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 24 Haziran seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Gül, “Erken seçimlerle birlikte Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu’nun ismimi zikretmesiyle başlayan hareketlilik benim dışımda gelişti. Geniş bir mutabakat söz konusu olursa üstüme düşeni yapmaktan çekinmeyeceğimi söylemişimdi” dedi. Seçimlerin hayırlı olmasını dileyen Gül, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

TARİHİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİ

“Hepimiz şahidiz ki Türkiye yakın tarihinin en zor dönemlerinden biri içerisinde. İç ve dış şartlarda büyük zorluklarla karşı karşıyayız. İçeride daha çok huzura, güvene ihtiyaç varken maalesef daha çok kutuplaşma, ayrışma, korku ve kaygı ortamı var. Dışarıda ise tarihimizin çok ciddi beka sorunlarıyla karşı karşıyayız. Ekonomik kaygıların da ciddi seviyelere ulaştığını görüyoruz. Ayrıca hamasetin, karşılıklı hakaretlerin siyaseti esir aldığını görüyoruz. Türkiye için neyin iyi olduğunu konuşmak yerine kişiler üzerinden saldırılarla meşgulüz.”

TÜM MAKAMLARA ULAŞTIM

Hiçbir beklenti içine girmediğini ifade eden Gül, “Benim ismim de yoğun bir şekilde gündemde. Bir faninin ulaşabileceği bütün makamlara ulaşmış vaziyetteyim. Yeri geldiğinde de şerefle temsil ettim. Ne ben ne ailem herhangi bir beklenti, herhangi bir arzu içinde değiliz. Tüm beklentimiz memleketimizin huzurlu, istikrarlı olması. Bunun ötesinde hiçbir arzum, beklentim olamaz. Cumhurbaşkanlığından sonra aktif bir siyaset içinde olmayacağımı söyledim, öyle de yaptım. Arkadaşlarımın düğün davetlerine bile gidemedim, illere gidip herhangi bir hareketlilik olmasın diye. Zaman zaman Türkiye’nin en önemli, hayati gördüğüm konularıyla ilgili fikirlerimi Sayın Cumhurbaşkanı ile baş başa paylaşma fırsatım oldu. Hain darbe teşebbüsü ortaya çıktığında hiç tereddüt etmeden üzerime düşeni yaptım. Temel hak ve özgürlükler, adaletsizlikler, haksızlıklarla ilgili düşüncelerimi de kamuoyu ile paylaşmaktan da geri kalmadım” şeklinde konuştu.

MUTABAKAT OLMADI

‘Geniş bir mutabakat söz konusu olursa o zaman üstümüze düşeni arkadaşlarımla beraber yapmaktan kaçınmayacağımı da söylemişimdir’ diyen Gül, “Gelecekle ilgili kaygılarım varken toplumun büyük kesiminden de talep gelince böyle bir sorumsuzluk göstermeyeceğimizi de ifade etmişimdir. Temel Bey’in yaptığı temaslar sonucunda böyle bir mutabakatın olmadığı görülmüştür. Böylece adaylığımla ilgili bir süreç artık söz konusu değildir” dedi.

  • Baş başa kalırız
  • Gül, ‘söylemeden geçemeyeceğim’ dedi ve açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Benimle ilgili zaman zaman saygısızlık boyutuna ulaşan sözleri söyleyenlere de şunu söylemek isterim. Başlarını iki ellerinin arasına alıp söylediklerini muhasebe etsinler. Seçim sürecinin ayrıştırıcı atmosferde geçmemesi bütün arzum. Seçimler biter kendi gerçeğimizle baş başa kalırız. Daha yapıcı kampanya yürütülmesini herkese öneririm. Türkiye’nin geleceği güçlü bir demokrasiden, kuvvetler ayrılığı prensibinden, hak ve özgürlüklerin evrensel niteliklerdeki standartlarda uygulanmasından geçtiğidir. Ümit ederim Türkiye bu seçimden sonra tüm bunları gerçekleştirir. Ayrılıklar demokrasinin gereğidir. Çoğulculuk düşmanlık anlamına gelmez”.


Siyasi mühendislik tutmadı


Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Son dönemde Abdullah Bey ile ilgili ortaya konulan tablo tabandan gelen bir talep değil, aksine Tayyip Erdoğan’ın önünü nasıl keseriz anlayışının oluşturduğu bir mühendislik çalışması. Bunun akamete uğraması kaçınılmazdı ve akamete uğradı” dedi. “Biz isterdik ki Abdullah Gül ismi AK Parti dışında hiçbir şekilde anılmasın” diyen Bakan Işık, “Siyasette su akar yatağını bulur. Siyasette mühendislik hesaplarının hiçbir zaman çalışmadığı çok bellidir. Mühendislik projelerinin siyasette daha önce çok denendiğini biliyoruz. Ama siyasetin kendi bir doğası ve tabi bir akışı var. O tabii akışın dışındaki her proje akamete uğramaya mahkumdur” ifadelerini kullandı.


Vefa duygusu beklerdim

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarıyla ilgili, “Kardeşlik hukuku, vefa duygusu ve siyasi ahlak, ‘Kardeşim Gül’ hitabına, ‘Kardeşim Erdoğan’ mukabelesinde bulunmayı gerektirirdi” değerlendirmesini yaptı. Adalet Bakanı Gül, Twitter hesabından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarıyla ilgili paylaşımda bulundu. Abdulhamit Gül, “Kardeşlik hukuku, vefa duygusu ve siyasi ahlak, ‘Kardeşim Gül’ hitabına, ‘Kardeşim Erdoğan’ mukabelesinde bulunmayı gerektirirdi.” ifadelerini kullandı.


Pazarlıkla lider olunmaz

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Abdullah Gül’ün açıklamasını sosyal paylaşım sitesi twitter’dan, değerlendird. Turan, konuya ilişkin, “Birilerine güvenerek, kapalı kapılar ardında anlaşmalar/pazarlıklara kalkarak lider olunmaz. Liderlik, önüne ve arkana bakmadan, millete inanarak, millete güvenerek yapılır!” açıklaması yaptı.

#Abdullah Gül
#Seçim
#Adaylık
6 yıl önce