|

Türkiye'den seçim manzaraları

Yeni dönem milletvekillerinin belirlendiği Türkiye'de seçim ilginç manzaralara sahne oldu.

Yeni Şafak
14:24 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 16:08 - 7/06/2015 Pazar
AA
Milletvekili seçiminde ilginç olaylar da yaşanıyor. Batman'da 76 yaşındaki bir vatandaş için sandık kuruldu, 2 haneli Kayseri Pınarbaşı'nda oy kullanma ise 1 saatte bitti.


Kilis'te yaşayan 90 yaşındaki Döne Şahin oy kullanmak için geldiği okulda vatandaşlar tarafından salona sırtta taşındı. Şahin, getirildiği sınıfta sandık görevlilerinin yardımıyla oyunu kullandı. Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar çok oy kullandığını belirterek, seçimin Türkiye için hayırlı olmasını diledi. Şahin, ''Allah devletimize, milletimize zeval vermesin. Hangisi hayırlıysa o kazansın" şeklinde konuştu.



1 GÜNLÜK BEBEĞİYLE SANDIK BAŞINA GİTTİ

Şırnak'ın Silopi ilçesinde dün doğum yapan 38 yaşındaki Sine Tayboğa, hastaneden taburcu edildikten sonra kucağında bebeğiyle oyunu kullanacağı Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na geldi. Oyunu kullanan Tayboğa, hastaneden yeni çıktığını, eve gitmeden önce oyunu kullanmak istediğini söyledi.



BİR KİŞİ İÇİN SANDIK KURULDU


Batman merkeze bağlı 16 seçmenin bulunduğu Yolveren köyünde 76 yaşındaki Muhtar Mehmet Alcu için sandık Yakıtlı köyünde kuruldu. Sabah erken saatlerde Yakıtlı köyüne giden Alcu, kendisi için köyün camisinde kurulan sandıkta milletvekili genel seçimi için oyunu kullandı. Alcu, yaptığı açıklamada, köydeki diğer seçmenlerin yurtdışında olması nedeniyle cumhurbaşkanı seçiminde sandığın evlerinde kurulduğunu belirterek, "Evimize kurulan sandıkta eşimle oy kullanıyordum. Eşim hastanede olduğundan güvenlik gerekçesiyle Yakıtlı köyünde giderek benim için kurulan sandıkta oy kullandım" dedi.



OY KULLANDIKTAN SONRA GÖZALTINA ALINDILAR

Artvin'de çeşitli suçlardan aranan 7 kişi, sandıklarda oylarını kullandıktan sonra gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, önceden haklarında adli makamlarca yakalama kararı çıkartılan kişileri yakalamak amacıyla genel seçimde oy kullanılan kamu kurumlarının içinde ve çevresinde önlem aldı. Kentin çeşitli semtlerinde oy kullanmak için sandığa giden ve arandıkları saptanan 7 kişi, polislerce takibe alındı. Bu kişiler, oylarını kullandıktan sonra gözaltına alındı.



HUZUREVİ SAKİNLERİNE OTOBÜS


Edirne Huzurevi'ndeki yaşlılar, milletvekili genel seçimi için oy kullanacakları okula kendilerine tahsis edilen otobüslerle götürüldü.


Bazı bedensel engelli yaşlılar da tekerlekli sandalyeyle Sağlık Bakanlığı'na ait evde bakım aracına taşındı.



ÖZBEK KÖKENLİ VATANDAŞLAR SANDIK BAŞINDA

Afganistan'daki iç savaş nedeniyle 32 yıl önce Hatay'a yerleşen Özbek kökenli vatandaşlar, milletvekili genel seçimi için sandık başına gitti. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı ve 3 bine yakın seçmenin bulunduğu Ovakent mahallesinde yaşayan Özbekler, yöresel kıyafetleriyle gittikleri Ovakent İlkokulu'nda kurulan sandıklarda oy kullandı. Özbek Yahya Karaca AA muhabirine yaptığı açıklamada, partilere eşit mesafede olduklarını belirterek, "İsteriz ki sandıklardan ülkemiz, milletimiz galip çıksın. İslam ve Türk milletine hayırlı olmasını diliyoruz" diye konuştu.



DÜĞÜNDEN ÖNCE SANDIK BAŞINA GİTTİLER


Erzurum'da düğünleri seçim gününe denk gelen çift, oy kullandıktan sonra düğün için salona gitti.Erzurum'da düğünleri seçim gününe denk gelen Figen ve Numan Şenol çifti, gelin arabasıyla geldikleri okulda oy kullandı.


Kentte sabah 08.00'de başlayan oy verme işlemi okullarda devam ediyor. Palandöken ilçesi Kazım Karabekir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne gelin arabasıyla gelen Figen ve Numan Şenol çifti, vatandaşların ilgi odağı oldu.



Okulun üçüncü katındaki salona gelinliğiyle çıkan Figen ve Numan Şenol çifti, oylarını kullanarak, 1237 Nolu sandığa zarflarını birlikte attı. Gelin Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğünü böyle bir tarihe geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, "Düğünümüz bugüne denk geldi. Oyumuzu kullandık, buradan salona gidiyoruz. Gelinliğimle oy kullandım, mutluyum" dedi. Numan Şenol da kendileri için anlamlı bir tarih olduğunu belirterek, "Babamın düğünü de seçim günü yapılmış, bizimki de seçime denk geldi. Türkiye'de istikrar kazansın istiyoruz, hayırlı olur inşallah" diye konuştu.



SANDIĞA EL ARABASIYLA GETİRİLDİ

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde yaşayan yüzde 90 bedensel engelli, 45 yaşındaki Mehmet Fidan, oy kullanacağı 700. Yıl Ortaokulu'na yakınlarının yardımıyla el arabasında getirildi. Sandığın bulunduğu okulun 3'üncü katına çevredeki vatandaşların yardımıyla taşınan Fidan, burada oyunu kullandı.



1 SAATTE SONA ERDİ


Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesine bağlı 2 haneli ve 20 seçmenli Büyük Köşkerli Mahalllesi'nde, oy kullanma işlemi yaklaşık 1 saatte sona erdi.



AMBULANSLA GİTTİLER


Çorum'da yürüme güçlüğü çeken 90 yaşındaki Ahmet Doğan, oy kullanmaya ambulansla götürüldü. Mimar Sinan Mahallesi'nde ikamet eden Doğan, oy kullanacağı okula gidebilmek için İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Evde Sağlık Hizmetleri Merkezinden yardım istedi. Tekirdağ'da da yürüme güçlüğü çeken 84 yaşındaki Yunus Balvan, oy kullanacağı okula gidebilmek için İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Evde Sağlık Hizmetleri Merkezi'nden yardım istedi. İstek üzerine 112 Acil Servis ekipleri tarafından evinden alınan yaşlı adam, ambulansla oy kullanacağı Süleymanpaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne götürüldü.



YÖRESEL KIYAFETLERLE OY KULLANDILAR

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bazı vatandaşların yöresel kıyafetlerle sandıkta oy kullanması renkli görüntüler oluşturdu. İlçenin Suriye sınırına yakın Kumlu Mahallesi ve Akyazı köyünde üzerlerine beyaz fistan giyinen başlarına puşi takan vatandaşlar, oy kullanmak için sandık başına gitti.



ÜÇÜZLERİ “RECEP, TAYYİP, ERDOĞAN" İLE SANDIĞA GİTTİLER


Sivas'ta yaklaşık 6 ay önce dünyaya gelen "Recep", "Tayyip" ve "Erdoğan" adları verilen üçüzler, ailelerinin seçim heyecanına ortak oldu. Emek Mahallesi'nde oturan Kemal ve Dilek Akıncı çifti, 6 yaşındaki kızları Hilal ve 6 aylık üçüzleri Recep, Tayyip ve Erdoğan oy kullanacakları Muzaffer Sarısözen Ortaokulu'na geldiler.



TÜRKİYE VATANDAŞI YABANCILAR OY KULLANDI

Fethiye'de yaşayan Türkiye vatandaşı yabancılar, oylarını kullandı. İlçenin özellikle Ölüdeniz Mahallesi'nde yaşayan yabancı seçmenler, oy kullanmak için sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları yerlere gitti. Ölüdeniz Ortaokuluna gidenler, listedeki seçmen kağıtlarından isimlerini kontrol ederek oy verme işlemini gerçekleştirdi. Aydın'ın Efeler ilçesinde de görme engelli Mustafa Erkan Tarhan, arkadaşlarının yardımıyla sandığa giderek oy kullandı.



MAĞARADA YAŞAMLARINI SÜRDÜREN AİLELER, CAMİDE OY KULLANDI

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde mağarada yaşamlarını sürdüren aileler, köyün tek ayakta kalmış yapısı olan Çayüstü Camisi'nde oylarını kullandı.


Köydeki 147 seçmenin camide kurulan 2202 nolu sandıkta oy verme işlemini yaparken, köy muhtarı Mesut Ekinci yaptığı açıklamada, özgür iradeleriyle oy kullanmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.Seçimin ülkede barışa, kardeşliğe ve huzura vesile olmasını dileyen Ekinci, "Köyde mağaralarda yaşıyoruz. Köyde okul da olmadığı için camide oyumuzu kullanıyoruz. Seçim şimdiden hayırlı olsun" diye konuştu.Oy kullanan vatandaşlardan Naciye Ekinci de "İnşallah ülkemizde bir daha huzursuzluklar olmaz" diyerek, "bir vatandaşlık görevi olarak oylarını kullandıklarını" söyledi.Köye Dönüş Projesi kapsamında 1994'te köylerine dönen Çayüstü köyü sakinleri köylerinde ev olmadığı için mağaralarda yaşamlarını sürdürüyor.



KOLUNDAKİ SERUMLA OY KULLANDI

Kolunda serum takılı 91 yaşındaki böbrek hastası Hulkiye Sütşurup da yakınlarının yardımı ve tekerlekli sandalyeyle oy kullanacağı merkez Yenişehir ilçesindeki Ali Gaffar Okkan Anadolu Lisesi'ne getirildi.Okulun zemin katındaki sandıkta oyunu kullanan Sütşurup, seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulundu.



#genel seçim
#2015 genel seçim
#türkiye'de seçim manzaraları
9 yıl önce