|

Dünyanın en büyük bataryasının fişini taktı

Avustralya’ya rekor sürede dünyanın en büyük bataryasını kurmayı başaran Elon Musk, bugün bataryanın fişini taktı. Her yıl yaşanan fırtına sonrası uzun süreli elektrik kesintilerine maruz kalan Avustralya, faaliyete geçirilen batarya sayesinde 30 bin evi büyük bir dertten kurtardı.

Yeni Şafak
14:42 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 15:16 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Rekor seviyede tamamlanan dünyanın en büyük bataryası bugün dolmaya başladı.
Rekor seviyede tamamlanan dünyanın en büyük bataryası bugün dolmaya başladı.

Elektrikli otomotiv sektöründe kendini kanıtlamış Tesla, araçlarında tek şarjla kat ettiği mesafelerle rakiplerini geride bırakıyor. Batarya teknolojisi konusunda oldukça iddialı olan Tesla, her zamanki gibi yine dünyanın ne büyük bataryası projesi ile adını tarihe yazdırmayı başardı.

Bildiğiniz gibi Avustralya’da her yıl yaşanan fırtına ve yağışlar, bölge halkının uzun bir süre elektriksiz kalmasına neden oluyor. Haliyle bu durum yüzünden bölge halkıda Avustralya hükümetine büyük tepkiler gösteriyor. Duruma el atmak isteyen hükümet yetkilileri ise çözüm geliştirirken, Tesla’nın kurucu olan Elon Musk ise, Twitter üzerinden kurulacak devasa bataryalar ile bu sorunu ortadan kaldıranı belirtiyor. Yetkililere de mantıklı gelen öneriden sonra çalışmalar hız kazanıyor.


Bundan tam 107 gün önce Avustralya’yı Elon Musk’ın ziyaret etmesinin ardından söz konusu projeye start veriliyor. 114 milyon dolar bütçe ile projeyi 100 günde tamamlama sözü veren ünlü girişimci sözünü tutuyor.


Fransız yenilenebilir enerji şirketi Neoen & Adelaide ile birlikte yapımını tamamlayan Musk, bugun o devasa bataryanın fişini taktı. 100 megawattlık dev vir lityum-iyon pil artık dolmaya başladı. Bugün itibari ile olası afet durumunda yaşanan elektrik kesintilerinde 30.000 hane artık etkilenmeyecek.


Böylelikle yapılabilirliği de kanıtlanmış olan devasa bataryalar dünyanın birçok yerinde sıklıkla yaşanan elektrik kesintilerine çözüm getirecek gibi görünüyor. Yenilenebilir enerjini yaygınlaşması ile bilirlikte bu tür yapıları daha yoğun görecekmişiz gibi görünüyor.

#Tesla
#Batarya
#Elon Musk
6 yıl önce
default-profile-img