|

Sürücüler neden 'sürücüsüz' otomobil istiyor?

En büyük kabus park etmek. Hele bir de dar bir alana, üstelik geri geri, girmemiz gerekiyorsa...

Yeni Şafak ve
15:41 - 14/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Günümüzde sürücüsüz otomobil projesini duymayan yoktur. Bu alanda otomobil ve teknoloji devi firmalar çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Google ve Ford isimleri ön plana çıksa da, arka planda Volvo ve Tesla gibi birçok firma, en güvenilir sürücüsüz otomobil teknolojisine sahip olma konusunda rekabet içindeler.



Dev firmaların rekabeti, bu yönde bir talep olduğunun da açık bir kanıtı esasında. Yani insanların sürücüsüz otomobil kullanma eğilimi veya o yönde bir talepleri olmasaydı, muhtemelen çoğu firma böyle bir rekabetin içinde olmak istemezdi. Dünya Ekonomik Forumu'nda ifade edilenlere göre araştırmalar, insanların %58'inin sürücüsüz otomobil istediğini gösteriyor. Yaklaşık %60'lık bu oran, henüz hiç sürücüsüz araç deneyimi yaşamamış insanlar için ciddi bir rakam. Peki, insanlar neden





Araştırmaya katılanların %43,5'i otomatik park için sürücüsüz otomobil istiyor. Yani otomobil kendi park yerini kendisi bulacak ve sürücü park sıkıntısı olan yerlerde sorun yaşamayacak. Diğer katılımcılar ise istenilen yere giderken farklı işlerle meşgul olmak ve trafikte rahat edebilmek için sürücüsüz otomobil istediklerini beyan etmişler.



Burada dikkat çeken nokta, en çok talep edilen özelliğin otomatik park desteği olması. Zira bildiğimiz üzere otomatik park özelliğinin geçmişi 10 yıla dayanıyor. 2006 yılında Toyota'nın lüks otomobil markası Lexus, yeni modeli LS460 ile ilk olarak otomatik park özelliğini tanıtmıştı. Günümüzde ise birçok model otomatik parkı destekliyor.



Aşağıda gördüğümüz gibi artık C segment olarak bilinen Opel Astra ve Ford Focus gibi otomobillerde dahi otomatik park özelliğini görüyoruz.





Araştırma sonucundan anlıyoruz ki, otomatik park desteği istenilen seviyeye ulaşmamış. Zira 10 yıl önce tanıtılan bu desteği henüz duymayan veya güvenli bulmayan birçok insan var.



Diğer taraftan Tesla ve BMW gibi otomatik park desteğini geliştirmeye çalışan firmalar var. Örneğin geçtiğimiz haftalarda Tesla'nın otopilot özelliği ile aracın içinde sürücü olmadan otomatik park desteği sunduğunu öğrenmiştik. Anlaşılan firmaların bu özelliği daha doğru stratejiyle yayması gerekiyor. Zira sırf bu destek için sürücüsüz otomobil isteyen milyonlarca insan var.





#sürücüsüz otomobil
#otonom araç
#google
#ford
#otomatik pilot
#otomatik park
8 yıl önce