|

Uluslararası Uzay İstasyonu bakteri istilasına uğradı

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre istasyonu bakteriler ele geçirdi. Astronotlar tarafından taşınan bakteriler, yerleştikleri Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 8 farklı noktasında koloniler oluşturdu.

16:43 - 8/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 16:49 - 8/04/2019 Pazartesi
Diğer
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstastonu’nda (UUİ) astronotlar, her dakika dünya tarafından kontrol ediliyor ve burada görev yapan bilim insanlarının sağlık durumu için sürekli ölçümler yapılıyor.

NASA tarafından yapılan bir araştırmaya göre, UUİ’de yüksek miktarda bakteri yaşıyor. Bu bakteriler genellikle insanlar tarafından taşınmış ve spor salonu, ofis gibi ortamlardan alışık olduğumuz türler.

Sekiz farklı noktada koloniler oluşturdular

Araştırmacılar, yüzeyden alınan örnekleri inceleyerek istasyonun sekiz farklı noktasında bakterilerin kolonileştiğini ortaya çıkardı. Bu bakteriler arasında deride bulunan mikrobik bakteriler olduğu gibi mantar bakterileri de yer alıyor. Mantarlar genel olarak belli bir seviyede kalırken mikrobik yapıların çoğaldığı gözlemleniyor.


Uzay yolculuklarına ışık tutacak

Bu çalışmalar, gelecekte yapılacak uzay yolculukları açısından da önem arz ediyor. Öncelikli olarak, uzun süreli uzay seyahatlerinde karşılaşılabilecek olası hastalık oluşumları ve hastalıkların nasıl önlenebileceğine dair projeler de bu çalışmalara göre şekillendirilecek.

ISS’te şu anda 6 astronot görev yapıyor. Bu astronotların karşı karşıya oldukları bakteriler ise, genellikle ‘fırsatçı bakteri’ olarak adlandırılan türe aitler. Bakterilerin türleri arasında Staphylococcus aureus, Pantonea ve Bacilius bulunuyor.

Ayrıca NASA'nın UUİ'den kesintisiz canlı yayınını aşağıdan izleyebilirsiniz.


#Uzay
#UUİ
#ISS
#bakteri
5 yıl önce