|

Video izlerken ne kadar veri tüketiyorsunuz?

Akıllı telefonlarda mobil internet kullanarak izlediğimiz videoların ne kadar veri tükettiğini biliyor musunuz? Popüler video platformları YouTube, Netflix, Vimeo ve Spotify’ın saatlik kaç GB veri tükettiğini araştırdık.

Yeni Şafak
09:59 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:53 - 7/11/2018 Çarşamba
Özellikle video uygulamaları mobil verinin hızlanmasıyla daha yüksek veri tüketiyor.
Özellikle video uygulamaları mobil verinin hızlanmasıyla daha yüksek veri tüketiyor.

Günümüzde mobil internet paketleri ortalama 4-10GB arasında değişiyor. Mobil kullanımda yüksek hızlı internet olduğu için bu kota çok çabuk bitebiliyor. Özellikle videolar mobil veri tüketiminin başlıca sebebi diyebiliriz. Hangi video hizmetinin ne kadar veri tükettiğini sizin için derledik.




YouTube

Dünyanın en popüler video platformu YouTube’dan 480p (SD) çözünürlükte izleyeceğiniz bir saatlik video, 562.5MB tüketiyor. 60fps ile daha yüksek çözünürlüklere geçerseniz, 720p'de saatte 1.86GB, 1080p'de 3.04GB, 4K'da ise 15.98GB harcıyorsunuz.


Netflix

Netflix, birçok video kalitesi seçeneği sunuyor. Netflix'in kendi verdiği bilgilere göre standart çözünürlükteki (SD) videolar, bir saatte 1GB veri tüketiyor. Yüksek çözünürlüklü (HD) videolarda ise tüketim, 3GB'a yükseliyor. Ultra-high definition'ı seçerseniz, saatte 7GB tüketiyorsunuz.

  • Bu platformda eğer herhangi bir ayar yapmadıysanız, sistem varsayılan olarak bağlantınıza uygun çözünürlüğü seçiyor. Veri tasarrufu için
    Hesap > Profilim > Yürütme
    ayarlarına göz atabilirsiniz.

Spotify

Spotify, Türkiye'de olmasa da bazı ülkelerde video hizmeti de veriyor. Bu hizmet saatte 1,5GB ile 3GB arasında veri tüketiyor.


Vimeo

Vimeo kendi sitesinde ne kadar veri tükettiğinden bahsetmiyor ancak bir kullanıcı tarafından yapılan teste göre standart çözünürlükte 353MB/saat, yüksek çözünürlükte (HD) 2,75GB/saat tüketimde bulunuyorsunuz.



#Netflix
#youtube
#vimeo
#video
#internet
#veri
5 yıl önce