Ümit Özdağ'dan canlı yayında 'Esed' güzellemesi: 'Stratejik bariyer' tezi anında çürütüldü

00:109/03/2026, Pazartesi
G: 9/03/2026, Pazartesi
Diğer

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Sözcü TV ekranlarında katıldığı canlı yayında, Suriye’nin devrik diktatörü Beşar Esed’e yönelik güzellemeye imza attı. 8 Aralık 2024’te halkın direnişi karşısında arkasına bakmadan kaçan Baas rejiminin liderine karşı beslediği "Esed aşkını" gizleyemeyen Özdağ, Esed’in varlığının İsrail’e karşı bir kalkan olduğunu savundu.

Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Özdağ, Esed rejiminin ayakta kalması gerektiğini şu sözlerle savundu:

“Bakın hani Suriye'de zafer kazandık vesaire... Eğer Suriye'de Beşar Esad rejimi ayakta kalsaydı, İsrail İran operasyonu yapamayacaktı. Adım adım gidiyorlar. Bir yeri düşürüyorlar, sonra sıra diğerine geliyor.”

Özdağ’ın bu çıkışı, eli kanlı bir diktatörü bölgesel dengelerin "vazgeçilmez aktörü" gibi sunması nedeniyle tepkiyle karşılandı.

Tezi anında çürütüldü

Öte yandan Ümit Özdağ’ın canlı yayında ifade ettiği "stratejik bariyer" tezi, bölgedeki askeri gerçekler ve İsrail’in bizzat Esed döneminde gerçekleştirdiği saldırılarla anında çürütüldü.

Özdağ’ın iddia ettiği gibi Esed’in varlığı İsrail için hiçbir zaman engel teşkil etmedi. Aksine, Esed henüz koltuğundayken İsrail, İran’a karşı tarihin en ağır operasyonlarından bazılarını gerçekleştirdi.

Esed henüz kaçmadan sadece bir buçuk ay önce, 26 Ekim 2024'de, "Tövbe Günleri Operasyonu" adı altında gerçekleştirilen İsrail saldırısında, İsrail uçakları İran’ın hava savunma bataryalarını, İHA fabrikalarını ve füze üretim tesislerini vurmuştu.

Yine Esed’in en büyük destekçisi olan İran’ın Şam’daki konsolosluk binası, bizzat Esed’in hakimiyetindeki bölgede İsrail tarafından bombalanmıştı.



#Ümit Özdağ
#Beşar Esed
#İran
#İsrail