
Türkiye'den Uganda'ya giden ekip, kabartma yazıyı İncil üzerinden öğrenmek zorunda kalan görme engellilere Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim eğitimi vererek bazı Hristiyan öğrencilerin İslam'ı seçmesine vesile oldu.
Çare Derneğinin öncülüğünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Braille Kur'an Hizmetleri Birliğinin desteğiyle yürütülen proje kapsamında, aralarında görme engelli İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Halis Kuralay'ın da olduğu ekip Uganda'ya gitti.Ekip, kabartma yazıyı İncil üzerinden öğrenmek zorunda bırakılan kişilere Kur'an-ı Kerim götürerek eğitimlere başladı. Toplam 150 saat süren eğitimle kabartma Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenenler arasında yer alan öğrencilerden 4'ü İslam'ı seçti. Yaklaşık 40 kişi, Braille alfabeli Kur'an-ı Kerim'lerin vasıtasıyla okumayı öğrendi.
Aynı zamanda Uluslararası Braille Kur'an Hizmetleri Birliği Başkanı da olan Halis Kuralay, Uganda'dan bir akademisyenin talebi üzerine hazırladıkları projeyi TİKA'ya sunduklarını söyledi. Kuralay, projenin hikayesini de anlatarak, "
Burada 'Görme engellilere ait okullarda kabartma yazı öğretmek amacıyla Müslüman da olsa çocukların eline İncil veriyorlar, hatta kiliselere zorluyorlar.' denildi. Bunun üzerine direkt 'Eğitim düzenleyelim.' dedim. Çare Derneğiyle görüştük, TİKA'ya proje yazdık.
" dedi. TİKA'dan kabartma Kur'an-ı Kerim, görme engelliler için yazı yazma araç-gereçleri ve beyaz baston desteği verildiğini aktaran Kuralay, Türk Hava Yollarının da ekibin ulaşımını sağladığını kaydetti. Kuralay, yaklaşık 3 hafta kaldıkları Uganda'da "biraz bilen" ve "hiç bilmeyen" olarak oluşturdukları iki sınıfta kabartma yazıyı öğretmeye başladıklarını ifade ederek, bu alfabeyi öğrenip başkalarına öğretmek isteyen görme engelli olmayan kişilerin de sınıfta bulunduğunu söyledi.
"Kabartma yazı öğretilirken ellerine kabartma İncil veriliyormuş"
Braille alfabesini öğrettikten sonra kabartma Kur'an-ı Kerim eğitimine geçtiklerini kaydeden Kuralay, "
Oradaki okulların neredeyse tamamı Hristiyan misyonerler tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla görme engellilere kabartma yazı öğretilirken ellerine kabartma İncil veriliyor. Müslüman da olsalar Hristiyanlık propagandasına maruz kalıyorlar. Pazar günleri de kiliseye gitmeye mecbur ediliyorlar. Gitmezlerse okuldan atıyorlar.
" diye konuştu.
"Allah muhafaza sorumluluğu çok büyük"
Kuralay, Uganda'dan kendisine talep gelince hemen bir şeyler yapmak istediğini söyledi.
"'
Türk milleti ve devleti olarak çok basit çabalarla gidip o insanlara dinimizi ulaştırabilme imkanımız varken, ulaştırmıyor olduğumuzdan kaynaklı bir insan dinini terk ediyor. Bunun, Allah muhafaza sorumluluğu çok büyüktür.' diye düşündüm.
" ifadesini kullanan Kuralay, bu insanlara Allah'ın kutsal kitabını okumayı öğretmek için gitmek gerektiğine karar verdiklerini dile getirdi.
#Uganda
#Görme engelliler
#Kur'ân-ı Kerîm
#İncil
#TİKA
#Halis Kuralay