|
Erdal Tanas Karagöl
Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, 1971 yılında Erzurum’un Çat ilçesinde doğdu. Orta ve Lise öğrenimini Çat Lisesi’nde, Lisans eğitimini 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde dereceyle bitirerek tamamladı. 1994 yılında devlet bursu kazanarak gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Connecticut Üniversitesi’nden Ekonomi dalında Yüksek Lisans derecesini aldı. Doktora eğitimini 2002 yılında İngiltere’de York Üniversitesi'nde tamamladı. Sonrasına Türkiye’ye dönerek Balıkesir Üniversitesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Bu görevinde 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2005 yılında Doçent ve 2011 yılında Profesör oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından birçok defa yayın teşvik ödülüne layık görüldü. 2012 yılından itibaren TÜBA Asosiye üyesi olan Karagöl, TÜBİTAK’da Sosyal Bilimler Araştırma Grubu’nda (SOBAG) yürütme kurulu üyesi, Yükseköğretim Kurumu’nda (YÖK) Etik Kurulu Üyesi ve Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’nda (ÜAK) komisyon üyeliği görevlerinde bulundu. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörlüğü yaptı. Çok sayıda akademik çalışmalarının yanı sıra, Sabah, Star ve Yeni Şafak gazetelerinde güncel ekonomik sorunlara ilişkin makaleler yazdı. Halen, Yeni Şafak’ta haftanın iki günü ekonomik analiz ve değerlendirmelerini kapsayan yazılar kaleme almaktadır. Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl evli ve iki kızı vardır.
Türkiye ekonomisi daha önce açıklanan verilere göre 2022 yılın birinci çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde de yüzde 7,7 oranında büyümüştü.
Dolayısıyla, dünya ekonomilerindeki düşük büyüme ve daralma beklentileri ticaretin de düşmesine bu da ihracatta devam eden artış trendinin yavaşlamasına neden olmakta. Geçmişte ekonomik büyümede önemli katkısı olan ihracattaki artış trendinin dünya ekonomisindeki daralmanın etkisiyle üçüncü çeyrek dönemde ekonomik büyüme oranının, 2022 yılı birinci ve ikinci çeyrek döneme göre düşük gelmesini beraberinde getirdi.
Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 artarken ekonomide tüm sektörleri kapsayıcılığıyla etkileyen inşaat sektöründe dünyada artan maliyetlerin etkisiyle ise yüzde 14,1daraldı.
Gelişmiş ülkelerden ABD ekonomisinin 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 1,6’ya gerilerken, Avrupa’nın önde gelen en büyük ekonomilerinden Almanya’nın 2022 yılı ekonomik büyüme rakamının ise yüzde 1,5 olacağı beklenmektedir.
Gelişmekte olan ülkelerden Çin'in 2022 yılı ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,2 olacağı beklenirken, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’da ise ekonominin 2022 yılında yüzde 3,4 oranında daralacağı tahmin edilmektedir.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.