|
Üçüncü çeyrek dönemde ekonomik büyüme
TÜİK tarafından 2022 yılı ekonomik büyüme rakamı açıklandı. Buna göre,
Türkiye ekonomisi 2022 yılı üçüncü çeyrek dönemde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 oranında büyüdü.

Türkiye ekonomisi daha önce açıklanan verilere göre 2022 yılın birinci çeyreğinde yüzde 7,5 ve ikinci çeyreğinde de yüzde 7,7 oranında büyümüştü.

EKONOMİK BÜYÜMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Harcama kalemleri açısından bakıldığında
2022 yılının üçüncü çeyreğinde hane halklarının tüketim harcamaları, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19,9 artarken
, devletin yaptığı harcamalar da yüzde 8,5 oranında arttı. Diğer yandan stoklarda da yüzde 1,3 azalma gerçekleşmiş.
Ekonomik büyümenin itici gücü olan ihracat 2022 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 12,6 artarken, ithalat ise yüzde 12,2 artmış olduğu görülmektedir.

Dolayısıyla, dünya ekonomilerindeki düşük büyüme ve daralma beklentileri ticaretin de düşmesine bu da ihracatta devam eden artış trendinin yavaşlamasına neden olmakta. Geçmişte ekonomik büyümede önemli katkısı olan ihracattaki artış trendinin dünya ekonomisindeki daralmanın etkisiyle üçüncü çeyrek dönemde ekonomik büyüme oranının, 2022 yılı birinci ve ikinci çeyrek döneme göre düşük gelmesini beraberinde getirdi.

EN HIZLI BÜYÜYEN FAALİYETLER

GSYH’yi oluşturan faaliyetlere baktığımızda üçüncü çeyrek dönemde en hızlı büyüyen sektör yüzde 21,6 oranıyla finans ve sigorta faaliyetleri oldu.
Finans ve sigorta faaliyetlerini yüzde 13,9 ile bilgi ve iletişim faaliyetleri ve yüzde 12,6, oranıyla mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri izledi.

Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 1,1 ve sanayi yüzde 0,3 artarken ekonomide tüm sektörleri kapsayıcılığıyla etkileyen inşaat sektöründe dünyada artan maliyetlerin etkisiyle ise yüzde 14,1daraldı.

2022 YILI EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ

OVP’ye göre, 2022 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 5 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
OVP’de belirtildiği üzere ve öncü göstergeler göz önüne alındığında, ‘2022 yılının ikinci yarısında yurtiçi talepte ve ihracatta bir miktar ivme kaybı beklenmesine rağmen turizmdeki canlı görünümün de etkisiyle yılın tamamında’ beklentiler doğrultusunda’ Türkiye ekonomisinin 2022 yılında dengeli bir iç ve dış talep etkisiyle yüzde 5,0 oranında, büyüyeceği öngörülmektedir.
IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporuna göre nispeten yavaşlayan dünya ekonomisinin, 2022 yılında yüzde 3,2 ve 2023 yılında yüzde 2,7 oranında büyümesi beklenmektedir. Bu yavaşlamayı tetikleyen hususlar ise;
enflasyondaki artış, bir çok ülkede sıkılaşan mali koşullar, Rusya-Ukrayna savaşının devam eden etkileri ve halen devam eden Kovid-19
salgınının ekonomik aktivite üzerindeki olumsuz etkisidir.
Ayrıca, IMF tarafından açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, dünya ekonomik büyüme oranını yukarı çeken birçok ülkenin
ekonomik büyüme rakamları da yavaşlama var.

Gelişmiş ülkelerden ABD ekonomisinin 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 1,6’ya gerilerken, Avrupa’nın önde gelen en büyük ekonomilerinden Almanya’nın 2022 yılı ekonomik büyüme rakamının ise yüzde 1,5 olacağı beklenmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerden Çin'in 2022 yılı ekonomik büyüme beklentisi yüzde 3,2 olacağı beklenirken, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’da ise ekonominin 2022 yılında yüzde 3,4 oranında daralacağı tahmin edilmektedir.

#Türkiye
#Ekonomi
#Büyüme
#TÜİK
1 yıl önce
Üçüncü çeyrek dönemde ekonomik büyüme
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi