|
Fed, dünyaya biraz daha zaman kazandırdı!

Merakla beklediğimiz Fed faiz kararını geçtiğimiz çarşamba gecesi öğrendik. Açıklanan karara göre Fed, piyasadaki beklentilerden daha yumuşak hareket edeceği bir sürece girmiş görünüyor. Bu durum da başta Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere dünyanın geri kalanına biraz daha zaman kazandırdı.

FED’İ NEDEN TAKİP EDİYORUZ?

Her ne kadar son dönemde alternatifleri daha sık konuşuluyor olsa da ABD Doları halen küresel rezerv para birimi olma özelliğini koruyor. Tüm dünyada, ticareti yapılan emtialar ve pek çok hammadde borsasında fiyatlamalar Dolar ile yapılmaya devam ediyor. Bu durum da ekonomi yönetimlerinin Dolar’ın değerini yakından takip etmesi zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Zira yerel para birimlerinin Dolar karşısındaki değeri pek çok makro ekonomik değişkene doğrudan etki ediyor. Dolayısıyla ABD Merkez Bankası Fed’in kararları farkında olmasak bile herkesi çok yakından ilgilendiriyor.

FED NE YÖNDE KARAR ALDI?

Fed bir süreden bu yana daha “şahin” mesajlar veriyordu. Zira ABD’de enflasyonun geldiği seviye son 41 yılın en yükseği. Bu bakımdan Fed enflasyonu kontrol altına alabilmek için önce varlık alımlarını durdurdu, sonra ilk faiz artışını 25 baz puan olarak yaptı ve nihayet bilanço daraltmayı konuşmaya başladı.

Fakat tüm bunlar enflasyonun hız kesmesi için yeterli değil. Bu yüzden son toplantıda Fed 22 yıl sonra ilk kez 50 baz puanlık bir faiz artışına gitmek zorunda kaldı. Diğer yandan bilanço daraltmaya ilişkin takvimi de ilan etti. Toplantı öncesi yapılan değerlendirmelerde Fed’in bu kez 75 baz puanlık faiz artışı yapabileceği yönündeki fikirler çokça seslendirilmişti. Ancak daha önce yapılan iletişime bakılırsa Fed’in son toplantıda ilan ettiği yeni duruşu çok sert görünmüyor.

Benim açımdan ise bilanço daraltma konusu oldukça etkisiz bir strateji olarak görünüyor. Çünkü önceki iletişimde ayda 95 milyar dolarlık bir bilanço daraltmasına işaret edilmişti. Ancak son ilan edilen programa göre 30 milyar dolar tahvil ve 17,5 milyar dolar ipoteğe dayalı menkul kıymetler olmak üzere toplam 47,5 milyar dolarlık bir daraltma programının Haziran ayında başlaması öngörülüyor. Daha önce ilan edilen 95 milyar dolarlık daraltma için ise 3 ay sonrası öngörülüyor. Yani 2 yılda 6 trilyon dolara yakın genişleyen Fed, yıl sonuna kadar 500 milyar doların biraz üstüne daralmış olacak.

DOLAR ENDEKSİ’NE ETKİSİ NE OLUR?

Fed’in faiz kararının hemen ardından gözler Dolar Endeksi’ne çevrildi. Endeksin karara ilk tepkisine baktığımızda düşüş gözlemledik. Çünkü Fed tahminlerden daha “güvercin” bir politika ile ortaya çıktı. Böyle olunca da karar öncesi 103,49 seviyesinde olan endeks kararla beraber hızlı bir şekilde 102,4’e kadar geriledi. Böylelikle Dolar Endeksi’ndeki artış trendi belirgin bir şekilde hız kesmiş oldu

#Fed
#Dolar
#ABD
2 yıl önce
Fed, dünyaya biraz daha zaman kazandırdı!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset