Sezai Karakoç’u anmak

04:0029/11/2023, Çarşamba
G: 29/11/2023, Çarşamba
Samed Karagöz

Geçtiğimiz günlerde Diriliş şairi Sezai Karakoç’un vefat yıldönümüydü. 2021 yılında vefat eden büyük şair sevenleri ve takipçileri tarafından bu yıl da unutulmadı. Hatta o kadar çok anma ekinliği yapıldı ki hepsini takip etmeyi bırakın hepsinden haberdar olabilmek bile başlı başına bir mesai gerektiriyor. Bu çabaların ve etkinliklerin hepsi muhakkak önemli ama benim nazarımda en önemli ve geleceğe en fazla katkı sağlayacağını düşündüğümden bahsetmek istiyorum. Geçen sene Üstad Sezai Karakoç’un vefatının


Geçtiğimiz günlerde Diriliş şairi Sezai Karakoç’un vefat yıldönümüydü. 2021 yılında vefat eden büyük şair sevenleri ve takipçileri tarafından bu yıl da unutulmadı. Hatta o kadar çok anma ekinliği yapıldı ki hepsini takip etmeyi bırakın hepsinden haberdar olabilmek bile başlı başına bir mesai gerektiriyor. Bu çabaların ve etkinliklerin hepsi muhakkak önemli ama benim nazarımda en önemli ve geleceğe en fazla katkı sağlayacağını düşündüğümden bahsetmek istiyorum.

Geçen sene Üstad Sezai Karakoç’un vefatının ilk sene-i devriyesinde Zeytinburnu Belediyesi birçok uzmanı bir araya getirerek son derece önemli bir sempozyum düzenlemişti. Meraklısı hiç şüphesiz bu sempozyumun kayıtlarına Youtube üzerinden erişebilir. Geçen yıl düzenlenen bu sempozyum bu yıl kitap olarak Zeytinburnu Belediyesi tarafından neşredildi: Mütefekkir Şair Sezai Karakoç.

Sempozyumda yer alan tebliğler Aykut Ertuğrul ve Asım Öz’ün editörlüğünde bir araya getirilmiş. Ortaya 832 sayfalık hacimli bir külliyat çıkmış. Karakoç kimdir, şiiri neye karşılık gelir, düşüncesi nedir her şey incelenmiş aktarılmış. Sezai Karakoç’a dair söylenmesi gereken (hemen) her şey aktarılmış.

Birinci bölüm Hayat, Hatırat ve Matbuat; ikinci bölüm Düşünce, Siyaset ve İslamcılık; üçüncü bölüm Şiir Sağanakları ve Edebiyat Üzerine; dördüncü bölüm Sanat Meseleleri; beşinci bölüm Mütefekkir Şairin Dünyası ve Ötesi başlıklarını taşıyor.

Alanında uzman, bazılarının Sezai Karakoç’la doğrudan tanışıklığı olan yaklaşık 50 kişinin ortaya koyduğu bu eser Karakoç’u tanımak isteyen herkese üstadın dünyasını ve tahayyülünü ortaya koymaktadır.

Her fikir insanı gibi Karakoç da anlaşılmak ve anlattıklarının uygulandığının görülmesini, yaşanmasını ve Karakoçça söylersek Diriliş’ine vesile olmasını arzu ederdi. Sezai Karakoç bu eserde de layıkıyla ortaya konulduğu gibi sadece çok iyi bir şair değil Türk düşünce dünyası için son derece önemli bir mütefekkirdi.

Başta Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy olmak üzere, editörler Aykut Ertuğrul ve Asım Öz’e, kitaba bildirileriyle katkı sağlayan herkese bir okur olarak teşekkür ederim.

Tate Modern’de Filistin protestosu

Dünyada modern ve çağdaş sanatın en önemli merkezlerinden biri olan Londra’daki Tate Modern’in meşhur Turbine Hall’unde Filistin’e destek protestosu yapıldı. Pazar günü bir araya gelen kültür ve sanat çalışanlarından bir grup, müzede oturma eylemi yaptı. Onlarca gösterici, Filistin halkıyla dayanışma göstermek ve BDS (Boykot, Tecrit, Yaptırım) hareketine katılma konusunda insanların dikkatini çekmek için beraberdi.

Batı devletleri Gazze’de yaşananlara karşı her ne kadar sessizliğe bürünse de toplumların geniş kesimi Filistin halkıyla dayanışma sergilemeye ve İsrail’in yaptığı kıyımı gözler önüne sermeye devam ediyor. Sanat dünyasının da, her ne kadar üst yönetimleri bu durumdan rahatsız olsalar da, bu protestolara katılmasını son derece önemli buluyorum.

Üst yönetimlerin tutumuna yönelik en çarpıcı örnek ise ülkemizde çağdaş sanat denildiğinde akla ilk gelen isimlerden Vasıf Kortun’un bir başka küratör Borja-Villel’le ortaklaşa kaleme aldığı ve e-flux web sitesinde Documenta’ya hitaben yayımladıkları açık mektupta gördük. Göstermelik gerekçelerle projeleri kabul edilmeyen ikili, yaşananları Avrupa’daki cadı avı olarak nitelendiriyor. İkilinin “Ve son olarak Alman yetkililer, Documenta’nın da her müze veya sanat merkezi gibi toplumun korkularıyla, arzularıyla ve umutlarıyla baş edebileceği bir yer olduğunu ve bunu ancak yaratıcılık özgürlüğü garanti altına alındığında yapabileceğinin farkında mı?” sözleriyle bitirdiği açık mektup umarım birilerinin bazı şeyleri fark etmesine yardımcı olur.

#edebiyat
#Sezai Karakoç
#Samed Karagöz

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.