|
Emma ve Yeryüzü Doktorları…

Gine Bissau"nun Bafata şehrinde küçük bir ameliyathanesi olan sağlık merkezinde son hastalarımıza bakarken iri yarı bir adam çıka geldi, büyük bir heyecanla selam verdi ve içeri girdi. Selamını aldık.

Türkiye"den "Yeryüzü Doktorları" adıyla bir grup doktorun geldiğini radyodan dinlediğini, görmek için yola çıktığını ve üç günlük bir yoldan yürüyerek geldiğini söyledi.

Evinde bataryalı bir radyodan dinlemişti Yeryüzü Doktorlarının Gine Bissau"daki faaliyetlerini. Yeryüzü Doktorlarıyla tanışabilmek için üç gün yürümüştü. Çok etkilenmiştik. Yılların hasretini giderircesine kucaklaştık. Ne kadar kalacağımızı sordu. Ertesi gün ayrılacağımızı söyledik. Yüzünde hüzünlü bir ifade oluştu. Kısa buluşma ve tanış olmanın ardından vedalaştık. Bir gün geri döndüğümüzde ziyaret edebilmek için adını ve adresini aldık.

Yeryüzü Doktorları ekibi olarak Gine Bissau"nun başkenti Bissau"da Simao Mendes Hastanesinde, Bafata ve Gabu"da hasta bakmış ve ameliyatlar yapmıştık. 1 milyon 600 bine yakın insanın yaşadığı bu ülkede 10 uzman olmak üzere 100 dolayında doktor bulunuyordu.

Bir gün telefonum çaldı. Dr. Ahmet Özdemir arıyordu. Doç. Dr. M. Akif Kaygusuz ve bir işadamı arkadaşının görüşmek istediğini ve akşama müsait olup olmadığımı sordu. Müsait olduğumu söyledim.

Akşama buluştuk. Ne konuşacağımız konusunda meraklanmıştım. Akif Bey, işadamı arkadaşını takdim etti. Senegal"de ticaretle uğraşan bir işadamı Turgay Başaran Bey. Tanış olduk ve sohbete başladık.

Birkaç gün önce Senegal"den dönmüş. Orada olduğu günlerde Gine Bissau"dan bir davet almış ve bu ülkeyi ziyaret etmiş. İş adamlarıyla görüşme yapmak üzere öğle yemeğinde bir restoranda buluşmuşlar. Kendisini davet eden iş adamı başka bir dostuna yüksek sesle "gel seni bir Türk iş adamıyla tanıştırayım" diye seslenmiş. Bu sesleniş üzerine orada hizmet eden bir kadın Turgay Beyin yanına gelerek "siz Türk müsünüz" demiş. Evet, cevabını alınca kadın Turgay Beyin boynuna sarılmış ve ağlamaya başlamış.

"Uzun bir zaman olmuştu memleketten ayrılalı ortam duygusallaşınca ben de ağladım. Kendime geldim ve özür dilerim ama neden ağlıyoruz" dedim.

Kadın anlatmaya başladı. "Benim adım Emma, kızım uzun bir zaman hasta idi. Tedavi etmek için çok uğraştım. Hatta onu İspanya"ya Madrid"e gönderdik ama şifa bulamadık. Psikolojisi bozuktu ve ayağında da yara bulunuyordu. Aylar önce buraya Türkiye"den Yeryüzü Doktorları geldiler. Onlara muayene ettirdim. Onlar kızıma psikolojik terapi uyguladılar ve ayağı için ilaç verdiler. Ülkenize döndüğünüzde onlara teşekkürlerimi iletin" dedi. Emma, ona bıraktığımız iletişim bilgilerini Turgay Bey"e vermiş ve kendisinden bize ulaşmasını istemişti.

"Kim bu Yeryüzü Doktorları Afrika"nın bu mahrumiyet bölgesine ne zaman geldiler ve nasıl bir etki bırakmışlar diye düşündüm. Büyük bir gurur duydum. Dönüşte komşum Dr. Akif Beye olanları anlattım ve sizinle tanışmak istediğimi söyledim.

Şahsınızda Yeryüzü doktorlarına Emma"nın selamlarını ve teşekkürlerini iletiyorum."

Yeryüzü Doktorları, "Orada her yerde" sloganıyla sağlık yardımına muhtaç insanlara şifaya aracı olmaya çalışıyor.

Dünyanın neresinde, hangi din ve ırk mensubu olursa olsun sağlık hizmetine ihtiyaç duyarsa imkânları ölçüsünde Yeryüzü Doktorları orada olacak.

Geçen hafta İsrail"in düzenlediği saldırılarda yaralanan insanların tedavilerine katkı sağlamak ve dayanışma için dün olduğu gibi bugün de Gazze"deyiz.

Uzun zamandan beridir bizler bu bölgedeydik ve olmaya devam edeceğiz.

٪d سنوات قبل
Emma ve Yeryüzü Doktorları…
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset