|

YKS sınavına girerken yanında bulunması gerekenler açıklandı: İşte ÖSYM sınav yasak listesi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'ye kısa bir süre kala yasak olan eşyalar gündeme geldi. 3 milyon 527 bin 466 adayın katılacağı2023 YKS sınavı 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Üniversite sınavına geri sayım başlarken adaylar sınava girişte hangi belgelerin yanlarında bulunması gerektiğini araştırıyor. ÖSYM 2021 YKS kılavuzunda sınava girerken adayın yanında bulundurması yasak olan araç-gereç ve eşyaları açıkladı. Peki, YKS’ye girişte hangi belgeler isteniyor? YKS TYT, AYT, YDT’de hangi eşyalar yasak, neler serbest? Silgi, kalem, su götürülüyor mu? İste ÖSYM'nin sınav yasakları listesi.

17:25 - 16/06/2023 Cuma
Güncelleme: 17:25 - 16/06/2023 Cuma
Yeni Şafak
YKS'de (TYT, AYT, YDT) hangi eşyalar yasak hangileri serbest?
YKS'de (TYT, AYT, YDT) hangi eşyalar yasak hangileri serbest?

Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Adaylar sınavdan önce ‘YKS’ye girerken hangi belgeler gerekli?’ sorusunun cevabını araştırıyor. YKS'nin 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te yapılacak birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 527 bin 466 aday katılacak. TYT'de adaylara Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek.TYT'de adaylara Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek.

AYT sınavı kaçta başlayacak kaçta bitecek, sınav süresi kaç dakika?

18 Haziran Pazar saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum AYT'ye 2 milyon 573 bin 156 aday katılacak. Sınav, 8 bin 789 binada, 150 bin 140 salonda uygulanacak. AYT'de 345 bin 898 kişi görev alacak. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40 soru, Matematik Testi'nde 40 soru, Fen Bilimleri Testi'nde 40 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. YKS sınavına giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesi olmadan sınava girilmeyecek. Peki, YKS’ye girişte hangi evrakların getirilmesi gerekiyor?

YKS sınavına girerken yasak olmayan eşyalar neler?

YKS sınavına katılan adaylar yanlarında alyans, şeffaf numaralı gözlük, başörtüsü için kullanılan boncuklu-boncuksuz toplu iğne, kağıt para, anahtarlıksız basit ev anahtarı, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka, basit piercing, şeffaf pet şişe içerisinde su ile sınava katılabilecek.

YKS sınavında yanında bulundurulması yasak olan eşyalar hangileri?

Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker, peçete, ÖSYM tarafından temin edileceğinden, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyeceği sınava gireceğiniz binaya getirmeyiniz. Sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz. Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur.

ÖSYM sınav yasak listesinde neler var, hangi eşyalar yasak?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına;

  1. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat), kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (halka alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve basit piercing (taşsız, metal top veya sivri uçlu) hariç), her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla,
  2. Cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,
  3. Her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,
  4. Kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlarla,
  5. Şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle,
  6. Kutu/şişe içerisinde ilaçla gelmeleri kesinlikle yasaktır (Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, bu kılavuzun "ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI" maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.).

#ösym
#yks
#sınav yasakları
1 yıl önce