|

2023 işsizlik maaşı en düşük en yüksek ne kadar oldu?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücret zam oranı yüzde 54,54 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 500 TL olduğunu açıkladı. Asgari ücrete gelecek zamla birlikte bir çok kalemde fiyatlar yükselecek. Staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı, GSS primi gibi kalemlerde asgari ücrete gelen maaş oranında artış olacak. İşsizlik maaşı İŞKUR üzerinden alınmakta. Peki 2023 işsizlik maaşı ne kadar? En düşük ve en yüksek işsizlik aylığı ne kadar oldu? İşte işsizlik maaşı asgari ücret zammı hesaplaması.

10:19 - 25/12/2022 Pazar
Güncelleme: 10:19 - 25/12/2022 Pazar
Yeni Şafak
İşsizlik maaşı 2023 ne kadar?
İşsizlik maaşı 2023 ne kadar?

Asgari ücret zammı için heyecan dolu bekleyiş devam ederken gözler bugünkü ilk toplantıya çevrildi. Bilindiği üzere asgari ücret zam oranı, her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen tespit komisyonu toplantılarıyla kararlaştırılıyor. Bu ay belli olacak asgari ücretle birlikte birçok ücrette de asgari ücrete yapılan zam oranında artışlar gerçekleşecek.

Asgari ücretin artacak olmasıyla birlikte bazı ücretlerde değişiklikler yaşanacak. Bunların başında işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları, engelli aylığı, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri ve Bireysel Emeklilik kesintilerinde farklılıklar oluştu.

2023 işsizlik maaşı ne kadar olacak?

  • Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar Işsizlik Maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor. Asgari ücrete yüzde 54,66 zam oldu ve en düşük işsizlik maaşı 3048,9 lira, en yüksek de 7885,4 lira olarak ödenecek.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşı, her ayın beşinde aylık olarak işsiz olan kişinin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekme konusunda yetkili olan tek merci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak bilinir.

Sigortalı işsizlere ödemeleri, Kuruma bildirdikleri Banka Hesap numaraları (IBAN) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi durumunda ise en yakın PTTBank aracılığı ile yapılır.

İşsizlik maaşı alma şartları neler?

İşsizlik maaşı almak için gereken şartlar şu şekildedir;

  1. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  2. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  3. Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  4. Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşsizlik maaşı ne kadar aç ay alınır?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  1. 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  2. 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  3. 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İşsizlik maaşı almak için nereye nasıl başvurulur?

İşsizlik ödeneği için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekiyor.

Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda
adresinden yapılabilir.
#işsizlik maaşı
#işkur
#işsizlik maaşı ne kadar
1 yıl önce