|

Amatör Radyoda Yeni Akım

DX radyo istasyonları, onlarca yıl önce kullanılıyordu. Bir hobi olarak adlandırılamasa da ve çeşitli amaçlarla hizmet edebilse de, DX Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında popüler bir etkinlikti. Amateur radio, aslında birçok dirilişe, yeni gelişmelere ve tarihteki diğer tanımlayıcı noktalara tanık oldu. Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın farklı yerlerindeki insanlarla iletişim kurmanın bu yeni türüne en çok ilgi duyan yerdi.

Yeni Şafak
17:34 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 17:49 - 12/05/2017 Cuma
Diğer
DX radyo
DX radyo
DX radyo istasyonları, onlarca yıl önce kullanılıyordu. Bir hobi olarak adlandırılamasa da ve çeşitli amaçlarla hizmet edebilse de,
DX
Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında popüler bir etkinlikti.
Amateur radio
, aslında birçok dirilişe, yeni gelişmelere ve tarihteki diğer tanımlayıcı noktalara tanık oldu. Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın farklı yerlerindeki insanlarla iletişim kurmanın bu yeni türüne en çok ilgi duyan yerdi.

Sonralarda bu etkinlik büyük bir popülerlik kazanmaya başladı ve uzun süredir birçok diğer ülkede de ana hobilerden biri halini aldı. Ancak, uzun menzilli temasları gerçekleştiren ilk amatör telsiz radyoculuk ABD merkezli oldu. Ayrıca kısa dalga bandı operasyonunu ve diğer çeşitli sinyalleri iletmenin farklı türlerini ilk defa Amerikalı operatörler tanıttılar.

Amatör Telsiz Radyonun Tanımlanma Noktası

Yeniçağ, her alanda ilerlemeler, teknik geliştirmeler ve değişiklikleri ortaya çıkardı. Amatör telsiz radyo da bir istisna değildi. 20'li ve 30'lu yıllarda pek çok yeni araç ve modifikasyonlar tanıtıldı. Her operatörün, mevcut DX radyo istasyonlarında bu yeni araçları kişiselleştirmelerini sağlayan, bir takım ödüllü gelişmelerden faydalanma şansı oldu.

Tüm bu gelişmeler esas olarak verimlilik ve performans düzeyini arttırmayı amaçlıyordu. Kullanıcılar için müthiş özelliklere ve teknik detaylara sahip yeni alıcılar ve vericiler mevcuttu. Bu yeni teknik gelişmeler bugün bildiğimiz amatör telsiz radyoculuğunu şekillendirdi ve uzun mesafe temasları yaratmayı amaçlayan daha ileri bir gelişim stratejisini tanımladılar.

Savaş Sonrası DX

Amatör telsiz radyonun son canlanışı İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra gerçekleşti. Bütün büyük sınırlamalar iptal edildi. Amatör telsiz radyocular herhangi bir kısıtlama olmaksızın yeteneklerini geliştirme fırsatı buldu. Hükümet, savaşın sona ermesi üzerine amatör operatörleri rahat bırakma kararı aldı ve böylece operatörlerin kaygılanacak bir şeyleri kalmamış oldu. Dahası, çeşitli acil durumlarla başa çıkarken ya da kurtarma çalışmalarına katıldıklarında amatör telsiz radyocular oldukça faydalı ve etkili görünüyordu.

Amatör radyo bugün küresel bir hobi ve dünya çapında milyonlarca operatör için bir bağlılık ve tutkudur. Amatörler, kendi buluşlarını icat etmekte ve modern teknolojilere veya İnternet'e bağlı olmayan radyo verimliliğini artırmak için ellerinden geleni yapmaktalar. Çeşitli konferanslar, fuarlar, profesyonel sınıflar ve daha pek çoğunun düzenli konukları olan amatör telsiz radyocular deneyimlerini paylaşmaya her zaman hazır. Artık yeni başlayan herkes DX adı verilen bu müthiş eylemde yer almak için harika bir şansa sahip.

Yeni Başlayanlar İçin Amatör Radyo

Hayatınızı daha heyecan verici ve ilginç hale getirmek istediğinizde, amatör telsiz radyo operatörü olmak kesinlikle iyi bir karar olacaktır. Pek çok çaylak için DX radyo istasyonlarını ve diğer gerekli donanımları kullanarak ilk kez iletişim kurmak, hayatlarının en güzel anlarından biri gibi duruyor. Doğru olanı seçmek, göründüğü kadar zor değil. Radyo uzmanı olmanız gerekmiyor. Her istasyon, öğrenilmesi kolay çeşitli temel parçalardan oluşur. Bununla birlikte, size en iyi amatör radyo donanımını tercih etmek noktasında faydalı bulacağınız birkaç ipucu vereceğiz.

DX Ekipmanları Nereden Satın Alınır?

Etkili ve uzun ömürlü amatör radyo donanımı seçmek için birkaç harika nokta arasında seçim yapabilirsiniz. Her tür ekipman gibi amatör radyo donanımları da kalite ve fiyat konusunda değişkenlik gösterir. Öte yandan, DX radyo istasyonunuza ödüllü donanımları satın almak için yüzlerce dolar harcamanız gerekmiyor. Birçok amatör, kalitesi kanıtlanmış ekipmanlarını fuarlarda ve amatör festivallerinde satıyor. Ülkenin dört bir yanında düzenlenen gelenekselleşmiş bu büyük etkinlikleri ziyaret ettiğinizde, 30 dolardan daha az bir fiyata iyi bir alıcı veya verici satın alabilirsiniz. Ayrıca radyonuz için gerekli antenler ve diğer parçaları da buralarda bulabilirsiniz. Fuarlar, kısıtlı bütçesi olanlar için en iyi noktalar.

Bütçenizi kısmak zorunda değilseniz, uzmanlaşmış mağazalarda ve ayrıca müzayedelerde bulunabilecek daha pahalı donanımları da seçebilirsiniz. Koleksiyonerler genellikle amatör radyonun geçmiş dönemlerini temsil eden benzersiz parçaları elde etmek için özel toplantılar düzenliyorlar. İletimin verimliliğinin, donanımınızın fiyatına bağlı olmayacağını asla unutmayın. Aynı zamanda, DX radyo istasyonunuzu nasıl kullanacağınıza ve ne tür sinyaller gönderip alacağınıza dair net bir anlayışa sahip olmalısınız.

Yeni Başlayanlar İçin Faydalı İpuçları

Çaylaklar hayallerine doğru ilk adımlarını atıp ilk teması kurmak isterken çeşitli güçlüklerle karşılaşabilirler. Bununla birlikte, bazı temel donanımlar sürece dâhil olmak için fazlasıyla yeterli olacaktır. Ne kadar çok deneyim kazanırsanız, gelişmiş ve daha teknolojik bir operasyonu sağlamak için neye ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlayarak daha da yetkinleşeceksiniz. Gerekli tüm soruları ve karakteristik özellikleri sormaktan ve fiyatta pazarlık etmekten korkmayın. Zamandan ve paradan kazanmak için özel eğitimlere başvurabilirsiniz. Bununla birlikte, iyi amatör radyo donanımlarını yakalamak kesinlikle heyecan verici bir maceradır.

Amatör Telsiz Radyo Nedir?

Amatör radyo, yalnızca sinyal gönderimi ve alımı değildir. Öte yandan, bulundukları yer neresi olursa olsun diğer insanlarla bağlantı kurmanın basit bir yoludur. Bir görüşme yapmak için ihtiyacınız olan tek şey her iki tarafta da DX radyo istasyonunun olmasıdır. Basit bir donanım, yalnızca dünyanın diğer bir tarafıyla değil, aynı zamanda uzaydaki insanlarla da bağlantı kurmanızı sağlar. Gerçekten tuhaf gelebilir, ancak modern teknolojilerin dünyasında amatör telsiz radyo istasyonu gibi şeylerin daima bir yeri vardır.

Peki, usta bir amatör telsiz radyocu olmak için neye ihtiyacınız var? Her şeyden önce, diğer operatörlerden sinyal alabilmenin yanı sıra iletişim kurabilmenize olanak sağlayacak bazı temel donanımları satın almanız gerekir. Her DX istasyonu basit bir şekilde çalışır. İçeriği:

- Bir verici;

- Bir alıcı;

- Bir anten;

- Bir alıcı-verici (alıcı ve verici kombinasyonu);

Sadece bu kadar! Dahası, sadece yüz dolar ve hatta bazı durumlarda daha az bir bütçe bile yeterli. Hatta FM radyo alıcınızı ihtiyaçlarınıza göre uyarlayıp kullanabilirsiniz.

Verici herhangi bir amatör radyo istasyonunun en önemli parçasıdır. Vericinin asıl işlevi teması kurması ve dünyadaki diğer operatörlere sinyaller göndermesidir. Alıcı ise bu sinyalleri yakalayarak kısa sürede yanıt vermenizi sağlar. Anten ise amatör radyo ekipmanınızın önemli bir parçasıdır.

Bir Amatör Radyonun Maliyeti Ne Kadar?

Bazı çaylaklar, pahalı ekipmanların daima en iyisi anlamına geldiğini düşünürler. Bununla birlikte, amatör bir radyo kurmanın ilk aşamasında, istasyonunuzun az seçeneğe sahip olmasının sizin için daha iyi olduğunu akılda tutmalısınız. Bazı deneyimli operatörler 30 dolardan daha az bir fiyata istisnai ve uzun süreli donanımlar alabiliyorlar. Sadece nereye bakacağınızı bilmelisiniz. Fuarlar ve konuyla ilgili diğer etkinlikler, amatör radyo avcıları ve sınırlı bütçesi olanlar için en iyi yerler.

Online açık artırmalar ve web mağazaları da profesyonel amatör radyo cihazlarını yakalamak için iyi yerlerdir. Evinizde otururken gerekli ekipmanları satın almanızı sağlarlar fakat indirim veya geri ödeme garantisi almak pek olası değil. Fuarlar, fiyatta müzakere etmenize veya bir satıcıyla bağlantıya geçmenize izin verir. Uzmanlaşmış mağazalar düzenli olarak yarışmalarda yer alan veya yeteneklerini geliştirmek isteyen profesyonel amatörler için iyi yerlerdir. Raflar genelde ABD merkezli markaların yanı sıra ucuz Çin malı ve diğer Asya menşeili alternatifleri bulunduruyor.

Amatör Telsiz Radyo: Eskiye Dönüş

Amatör telsiz radyo nedir? Neden bu kadar popüler? Kaç kişiyi içeriyor? DX nereden geldi? Her şey nasıl başladı? Amatör radyoda hala cevaplanacak çok soru var. Her gün sayısız temas kuran milyonlarca sadık operatörü dünya çapında bir araya getiriyor. Amatörler sadece birbirlerini eğlendirmiyorlar. Felaketler ve diğer önemli acil durumlar için insanlara ve acil servislere yardım ediyorlar. Konuyla ilgilenen acemi operatörlerin bilgilerini geliştiriyorlar. Aslında sınırları ortadan kaldırıyorlar. Çok önemli bir iletişim türü olarak başlatılan şey, nihayetinde dünyaya yeni bir yaşam tarzını temsil eden küresel bir hobiye dönüşmüş durumda.

Ne Zaman Başladı?

Radyonun icadı, amatör radyonun gelişiminde asıl belirleyici nokta gibi duruyor. Tipik DX radyo istasyonları geleneksel olanlarla aynıdır. Aslen donanımları aynıydı fakat sonradan birkaç şey değişti. Amatör telsiz radyo istasyonları, aslında sadece birkaç ufak farklılık ve bazı yeni seçenekler dışında onlarca yıl önce olduğuyla aynıdır.

DX hayranları ve meraklıları, Heinrich Hertz'in aslında amatör telsiz radyonun öncüsü ve tarihin ilk operatörü olduğundan emin. Daha sonra Guglielmo Marconi tarafından da tekrarlanmış olan birçok başarılı deneylerinden sonra ufak bir kitle içinde isim yaptı. Marconi bu deneylerin çok büyük bir şeye dönüşebileceğine karar verdi. Böylece bu İtalyan DX radyo istasyonlarını kullanırken mesafeleri değiştirmeye başladı.

Her şey, Marconi'nin suyun ötesinde bir uzun mesafeli temasla sonuçlanan ilk hamleyi yapması sonucu manşetlere taşınmasıyla oldu. Bu sayede radyoya yönelik ilgi hızla artmaya başladı. Basın, sürecin genel taslakları ve açıklamaları ile gündem yarattı. Bu durum amatör telsiz radyoculuğa özel efsanevi ve ikonik dergilerden bazılarını kurulmasına önayak oldu. Bu dergilerin kimisi bugün hala mevcut.

İlk DX Radyo İstasyonu

Mevcut bilgilere göre ilk amatör radyo istasyonu 1898'de tanıtıldı. Woolwich Arsenal'de deneysel bir telsiz radyo donanımı olarak sunuldu. Pilot donanım Meade Dennis tarafından kuruldu. Modern radyo istasyonlarında bulunan tüm gerekli ekipman ve özelliklere sahipti. Bu büyük başlangıç, daha sonra yapılan bir takım geliştirmeler ve değişiklikler sayesinde Marconi'nin 1901'de ilk kez uluslararası temas kurmasına olanak verdi. Bu temas, genel olarak amatör telsiz radyoculuğunu şekillendiren devrimsel bir transatlantik yayın oldu.

Kaynak :
https://dxnews.com
#telsiz
#DX radyo
#radyo
7 yıl önce