|

Bodrum’da balıkçıların ağına köpek balığı takıldı-Muğla haber

Bodrum'da ava çıkan balıkçıların ağlarına yaklaşık 3.5 metre uzunluğunda dev camgöz cinsi köpek balığı takıldı.

Yeni Şafak
17:20 - 11/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 17:53 - 11/02/2017 Cumartesi
IHA
Bodrum’da balıkçıların ağına köpek balığı takıldı
Bodrum’da balıkçıların ağına köpek balığı takıldı

Bodrum'da ava çıkan balıkçıların ağlarına yaklaşık 3.5 metre uzunluğunda dev camgöz cinsi köpek balığı takıldı. Bitez mahallesinde denize açılan Ali Çakır isimli amatör balıkçının önceki gün ağına camgöz balığı takıldı.



Adaboğazı mevkisinde denize ağ atan Çakır ağına büyük bir balık takıldığını fark edince ağı çekmeye başladı. Güçlükle ağı çeken Çakır, dev bir köpek balığı ile karşılaştı. Ağa takılan yaklaşık 3.5 metre uzunluğundaki camgöz cinsi köpek balığının 250 kilo olduğu belirtildi. Bodrum'da daha önceleri de ufak boylu camgöz cinsi köpek balığı yakalanırken, son yakalanan balığın ise uzun zamandan bu yana Bodrum'da yakalanan en büyük camgöz olduğu tahmin ediliyor.



Türkiye kara sularında camgöz cinsi köpek balıklarının 13 türü yaşadığı bilinirken, Bodrum'da yakalanan dev camgözün ise beslenmek için bölgeye geldiği tahmin ediliyor.



Bodrum'da ejderha tavuğu yetiştirdiler

BODRUM'da emekli kaptan ve tersane işletmecisi Ertuğrul Kara, 2 arkadaşı ile birlikte kurduğu çiftlikte fiyatları bin ila 6 bin lira arasında değişen 8 farklı tavuk türü yetiştirmeyi başardı. Yetiştirdiği tavuklar arasında Vietnam ve Endenozya'da sadece kralların ve zenginlerin sofralarını süsleyen literatürdeki adı 'Dong Tao' olan ejderha tavuğu da bulunduğunu belirten Kara, dünyanın büyük ilgi gösterdiği ve yılda 300'ün üzerinde yumurta veren bu tavuk türlerinin sayısını arttırmayı amaçladıklarını söyledi.


Evli ve 2 çocuk babası Ertuğrul Kara, dalış okulu yöneticisi ve eğitmeni Erman Akarsu ve veteriner Ahmet Kurt ile yedi yıl önce Umurca Mahallesi'nde tavuk çiftliği kurdu. 3 arkadaş kurdukları çiftlikte alışılmışın aksine dünyanın önde gelen tavuk ırklarını yetiştirmeye başladı. Hobi olarak başladıkları tavuk üretiminde üç arkadaş, kısa süre sekiz ayrı cins tavuk üretimine ulaştı. Çiftlikte son olarak bir yıl önce 'Ejderha tavuğu' olarak bilinen ve sadece Vietnam ve Endenozya'da bulunan 'Dong Tao' cinsi tavuk yetiştirildi. Bir zamanlar sadece Kraliyet ailesi için yetiştirilen bu türün Türkiye'de üretiminin bir ilk olduğunu belirten Kara, şöyle dedi:


"20 bin lira teklif eden olmasına rağmen satmadık. Normat tavuklara göre üç misli daha ağır olan bu türün ayaklarından yapılan çorbanın Viagra etkisi yaptığı biliniyor. Uzak Doğu'da sadece zenginlerin yiyebileceği lezzette nadir bulunan bir tavuk türü. Sadece ayaklarından yapılan çorba 800 ile 1000 dolara satıldığını biliyoruz. Ejderha tavuğu, yılda ortalama 300 ile 320 arasında yumurta veriyor. Yumurtaları tanesi 15- 20 liradan alıcı buluyor. 3-6 bin dolara alıcı bulan bu tavuk türünü Bodrum'da yetiştirmiş olmanın heyecanını yaşıyoruz" dedi.


Yumurtaları da siyah olan ve yine çok değerli türlerden olan Endenozya ırkı 'Ayem Cemani' cinsi tavuğu da Bodrum'da yetiştirmeyi başardıklarını vurgulayan Kara, hedeflerinin yılda 300'ün üzerinde yumurta veren bu tavuk türlerinin üretimini ve sayısını hızla arttırmak olduğunu kaydetti. Kara, Dong Tao ve Ayem Cemani'nin dışında bugüne kadar Australorp Siyah (Avustralya ), Australorp Mavi (Avustralya ), Light Susex (İngiltere), Arakanus Mavi Yeşil (Amerika), Americanus Mavi (Amerika), Cream Legbar (Güney Amerika) ırklarını üretmeyi başardıklarını vurguladı. Ertuğrul Kara, şöyle dedi:


"Bu ırkları sadece yumurtalarını büyük güçlüklerle temin ederek yaratabildik. Tüm bu ırkların yanısıra dünya standartlarında yeni bir ırk yetiştirmek için de yoğun çaba sarf ediyoruz. Yeni yetiştireceğimiz ırkın yılda 350 yumurta vereceğin tahmin ediyoruz. En büyük korkumuz birkaç kez çalınmaya teşebbüs edilen tavuklarımızı koruyabilmek."


#Muğla
#Bodrum
#Köpek balığı
#balıkçı ağları
7 yıl önce