|

Cam filmi nasıl sökülür?

Cam filmi nasıl sökülür? sorusu cam filminin yasaklanmasıyla ve 427 liraya kadar varan cezaların alınmasıyla büyük merak konusu oluyor. Milyonlarca kişi arabasındaki cam filmini söktürmek için oto tamircilere akın ediyor. Peki cam filmi nasıl sökülür, cam filmini kendimiz sökebilir miyiz? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
14:06 - 7/11/2017 Salı
Güncelleme: 14:07 - 7/11/2017 Salı
Diğer
​Cam filmi nasıl sökülür/çıkarılır? sorusunun yanıtı haberimizde.
​Cam filmi nasıl sökülür/çıkarılır? sorusunun yanıtı haberimizde.

Cam filmi nasıl sökülür/çıkarılır? sorusunun yanıtı haberimizde.

Güvenlik gerekçesiyle alınan cam filmi yasağı kararı sonrasında, yaklaşık 5 milyon kişinin arabasında bulunan cam filmi vatandaş saniyelere akın etti. 206-427 TL arasında kesilen cezalar sonrası vatandaşlar 150 tl ödeyerek cam filmini söktürmeye başladı. Bazı vatandaşlarsa para ödemeden cam filmini kendileri sökmek istiyor. Peki Cam filmi nasıl sökülür? Cam filmi sökmek kolay mı? İşte ayrıntılar...

CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR?

Cam filminin yasaklanması sonrasında cam filmi nasıl sökülür? sorusunun yanıtını açıklayacağız. Arabanızda cam filmi varsa, arabanın camını biraz indirdiğinizde şerit halinde beyazlık göreceksiniz, o kısım orjinal cam ile filmi camın sınır kısmıdır. Cam filmini kaldırmadan önce bazı araç ve gereçlere ihtiyacınız olacaktır. Cam filmi sökerken falçata ya da benzeri bir alet. Nalburdan yapışkan sökücü sıvı ya da sıcak su kullanabilirsiniz. Bu aletleri hazırladıktan sonra, camdaki filmi biraz kaldırınız ve nalburdan aldığınız yapışkan sökücüyü cam söktüğünü kısım ile filmin camınıza yapışık olan kısmına sürünüz ve 1 dakika bekleyiniz. Sonrasında da cam filmini yavaş yavaş sökmeye devam ediniz. Eğer yapışkan sökücü sıvınız yoksa sıcak su ile önce cam filmini biraz sulandırıp ve öylece kaldırmayı deneyiniz. Cam filmini kaldırdıktan sonra tinerli bez ya da deterjanla camdaki yapışkanlığı temizleyebilirsiniz. Cam sökme işlemini aşağıdaki video üzerinden de izleyebilirsiniz.

CAM FİLMİ NASIL SÖKÜLÜR? - VİDEOLU ANLATIM


BAKANLIKTAN CAM FİLMİ YASAĞINA AÇIKLAMA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılmasının yasak olduğu bildirilerek, "Cam filmi yasağı, tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası, fabrika çıkışlı 43R onaylı sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar." ifadesi kullanıldı.

Bakanlıktan, araçlarda kullanılan cam filmine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesinde "Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır" hükmünün bulunduğu anımsatıldı.

Trafikte seyreden araçların trafik denetlemeleri ve gerekli hallerde trafik cezası uygulamalarının, İçişleri Bakanlığının uhdesinde polis ve jandarma aracılığıyla yapıldığına işaret edilen açıklamada, bu denetimlerde ve cezai işlemlerde Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerinin uygulandığı vurgulandı.

Resmi Gazete'de geçen yıl 26 Ekim'de yayımlanan, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliği (AİTM) ile bahsedilen cam filmi uygulamasının, bu yıl 26 Ekim'de yürürlüğe girecek şekilde belirlendiği ve bu tarihten sonra yapılacak cam filmi uygulamaları için teknik düzenleme getirildiği hatırlatılan açıklamada, yönetmelik kapsamında 26 Ekim 2017'den önce yapılan cam filmi uygulamalarına ilişkin serbestlik getirici bir düzenleme yapılmadığının altı çizildi.

"Cam filmi uygulaması hiçbir zaman serbest olmamıştır"

Açıklamada, ülke sınırları içinde, yakın çevresinde gerçekleştirilen terör saldırıları ve bu saldırılarda cam filmi uygulanmış araçların etkin terör unsuru olarak kullanıldığına işaret edildi. Araçlarda cam filmi uygulamasında, genel emniyet ve asayişin sağlanmasında kolluk görevlilerine denetim güçlüğü çıkarması, ulusal güvenliğin sağlanması, güvenlik güçlerinde zaafiyetin oluşmaması ve can kaybı yaşanmaması noktasında, İçişleri Bakanlığıyla birlikte ilgili kamu kurumlarının söz konusu düzenlemeyi tekrar gözden geçirmesi mecburiyetinin doğduğu ifade edildi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesinin uygulanmaya devam etmesinin gerekli olduğu değerlendirmesine ulaşıldığı ve bu doğrultuda 21 Ekim 2017'de Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik değişikliği yayımlandığı anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Cam filmiyle ilgili trafik denetimlerine ve cezai işlemlere yasal dayanak oluşturan, trafikteki tüm araçları kapsayan ve İçişleri Bakanlığınca yürütülen Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 63. maddesi ülkemizde öncelikle uygulanmakta olup, anılan madde gereğince araçlarda cam filmi uygulaması hiçbir zaman serbest olmamıştır. Cam filmi yasağı, tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası, fabrika çıkışlı 43R onaylı sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar. Bakanlığımızca yayımlanan son Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğinde de cam filmiyle ilgili doğrudan Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin uygulanacağı belirtildiğinden, cam filmi konusunda İçişleri Bakanlığına başvurulabileceği değerlendirilmektedir."


#cam filmi
#cam filmi sökme
#cam filmi nasıl sökülür
#araba cam filmi sökme
6 yıl önce