|

10 günde Bertilla mı!

DAEŞ zulmü altındaki Musullular, kentlerinin bir an önce kurtarılmasını bekliyor. Bölgeden kaçmayı başaranlardan 72 yaşındaki Terfa Nasır Şilt, Irak ordu güçlerinin şu an nerede olduğunu sordu. Biz de “Ordular şu an Bertilla’da” dedik. Bu cevaba Şilt’in tepkisi, “10 günde Bertilla’ya kadar mı geldiler! Allah bize acısın” şeklinde oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 08:41 - 28/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

ABD öncülüğündeki uluslararası askeri koalisyon, Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve Şii militanların ortaklaşa gerçekleştiği Musul operasyonu, çok ağır bir mülteci krizine yol açacak. Musul kent merkezinde yaşayan 1,5 milyon sivilin önemli bir kısmının, savaşın Musul'a ulaşmasına paralel olarak göç etmesi bekleniyor. Yetkililerin öngörüsüne göre bu siviller, Haşdi Şabi militanlarının etkin olduğu güney bölgeleri yerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) hakimiyetindeki topraklara yönelecek.



MÜLTECİ SAYISI MİLYONU BULUR


IKBY merkezi Erbil'e 50 kilometre uzaklıktaki Dibege Mülteci Kampı'na şu ana kadar 1200 Musullu geldi. Kamp yöneticisi Ahmed Abdu, günde 100 ailenin kendilerine sığındığını anlattı. Kampta kapasite dolmuş durumda. Bu nedenle kampa yeni gelen erkek Musullular kampın camisine, kadın ve küçük çocuklar ise okuluna yerleştiriliyor. Yeni göç dalgası, 32 bin 860 kişilik kampta eğitimi de aksatmış durumda. Dibege'de Felluce'den gelen de var, DAEŞ işgali altındaki Havice'den gelen de. Musul'dan göç edecek insan sayısının 1 milyona kadar çıkabileceğini belirten Abdu, “Bu kişiler yeni yapılan kamplara yerleştirilecek. Duruma göre DAEŞ işgalinden sonra göç eden mülteciler köylerin geri alınmasıyla birlikte geri gönderebilir. Ancak bu, isteğe bağlı olacak" dedi.



ÇOCUKLARA ÖLÜM DİPLOMASI


Musul'dan bir hafta önce kaçan 65 yaşındaki Esad Hasan kentte yaşananları şu şekilde anlattı: “Şehri bomba ve mayınlarla dolduruyorlar. Tünel kazmaya devam ediyorlar. Musul'da eğitim durmuş durumda. Çocuklara özel kelimeler öğretiyorlar. Onların eğitimleri 'bomba artı bomba', 'mermi artı mermi' üzerine kurulu. Çocuklara silahların nasıl kullanılacağı, insanların nasıl öldürüleceği öğretiliyor. Onlara göre Müslümanlık bu... Diploma da veriyorlar ama ölüm yok. Çocuklar ancak katil olunca diploma sahibi olabiliyor."







YAŞLI MUSULLU OPERASYONA TEPKİLİ


72 yaşındaki Terfa Nasır Şilt de Musul'dan yeni kaçanlardan biri. Dünyanın kendilerini önemsemediğini düşünen Şilt, “1 kilo domates almak için dışarı çıktığımızda DAEŞ bize hesap soruyor. Ordular biraz gayret göstersin. Biz de rahatlayım onlar da rahatlasın. DAEŞ ile Haşdi Şabi arasında kaldık. Bizim durumumuz ne olacak? Bu, hayat değil" diyerek tepkisini dile getirdi. Operasyon güçlerinin şu an nerede olduğunu bize soran yaşlı Musullu, “Ordular Bertilla'da" cevabını alınca bir hayli sinirlenerek şunları söyledi: “10 günde sadece Bertilla'ya kadar mı geldiler! Allah bize acısın..."



Köyden köye tüneller var






Musul'a 20 kilometre uzaklıktaki Bertilla'yı DAEŞ'ten geçtiğimiz günlerde alan Irak ordusu, örgütün bıraktığı tankları da ele geçirdi. Operasyona katılan Tuğgeneral Fadıl Bervari, “DAEŞ, Musul'da daha önceki savaşlarında hiç kullanmadığı ağır silahlarla saldırdı. Musul'un doğusundaki Bertilla kasabasında yürütülen operasyonlarda örgüte ait tanklar ve 155 mm top mermileri ele geçirildi. Militanlar silah ve teçhizatları bırakıp kaçtılar" dedi. Bervari, “Silahlar, koalisyon uçaklarının bombalamaması için evlerde saklanıyordu. Ayrıca militanların kaçmak için kullandığı köyleri birbirine bağlayan uzun tüneller bulunuyor" diye konuştu. Bertilla halkının çoğunluğunu Hristiyan ve Ezidiler oluşturuyor.


#DAEŞ
#Terfa Nasır Şilt
7 yıl önce