15 Temmuz gecesi CIA'in sır toplantısı

Yeni Şafak
08:45, 26/07/2016, SalıG: Güncelleme: 10:24, 26/07/2016, Salı
Diğer
15 Temmuz gecesi CIA'in sır toplantısı
Büyükada'daki Splendid Otel, 1919'daki işgal günlerinde İngiliz Ordu Karargâhı olarak kullanılıyordu.

15 Temmuz'daki darbe girişiminin yaşandığı gün İstanbul'a geldiği öğrenilen FETÖ savunucusu CIA yöneticilerinden Fuller'e yakınlığıyla bilinen Barkey'le ilgili bir detay daha ortaya çıktı. O gecenin sabahında İstanbul'a geldiği öğrenilen Barkey'in Büyükada’daki Splendid Oteli’ne alçak kalkışmanın yapıldığı gün giriş yapan çoğu yabancı 17 kişilik grup 2 gün boyunca toplantıda olduğu belirtildi.

İstanbul Büyükada'da 1919'daki işgal günlerinde İngiliz Ordu Karargâhı olarak kullanılan Splendid Otel, 15 Temmuz'da CIA'ya çalışan ABD'li profesör Henri Barkey'in de aralarında olduğu çoğu yabancı 17 ismin gizemli bir toplantısıyla gündeme geldi.



19 Temmuz'da gitti


Darbe girişiminin yaşandığı gün

Türkiye

'ye giriş yapan ve sır toplantı sırasında sık sık ABD ile telefonda temas kuran Barkey, hain kalkışmanın başarısız sonuçlanmasıyla 19 Temmuz'da

Türkiye

'yi terk etti. Barkey, grupla birlikte otelden çıkış yaptığı 17 Temmuz'da ise otel görevlilerine üzerinde 'Pensilvanya' yazan bir çan bıraktı.Sabah'ta yer alan habere göre, İstanbul Emniyeti'ne bağlı İstihbarat, Terör, Siber Suçlar ve Asayiş şubelerini alarma geçiren bu detay üzerine ekipler Büyükada'ya giderek otelin tüm görevlilerini sorguya aldı. Çalışanlar, "Barkey ve beraberindekiler, o gece sabaha kadar özel bir odada darbe girişimiyle ilgili gelişmeleri televizyondan takip etti" dedi. Çoğu uluslararası konularda analist ya da öğretim üyesi olan kişiler ile Barkey'in, darbe günü 2'şerli 3'erli ekipler halinde otele giriş yaptıktan sonra otelin toplantı odasına geçtikleri ifade edildi.



Bu sırada Barkey, otel yetkilisine "Saat 16.00'da ve 18.00'de CNN International ve Amerika'nın Sesi'ne canlı bağlantı yapacağım. Bana gerekli altyapıyı sağlar mısınız?" dedi.



'Sürekli telefonda konuştular'


İddialara göre darbe gecesi toplantı salonunda Barkey ve beraberindekiler sürekli olarak telefonlarla konuşuyordu. Barkey'in yanında dizüstü bilgisayar dışında bir akıllı telefon ile internet bağlantısı olmayan eski bir cep telefonu olduğu belirtildi. Polis, Barkey'in resepsiyona bıraktığı çanın özel bir anlamının olup olmadığını araştırıyor. Otelin internetine ait 'log' kayıtları ve bilgisayarlar da incelemeye alındı.



Polis inceliyor


Otelde kamera kaydı bulunmadığı ifade edilirken, polis yol üzerindeki özel bir mülkten, bir kafeteryadan ve iskele girişinden kamera kaydı aldı. CIA için çalışan ve doktorasını Pensilvanya Üniversitesi'nde yapan Barkey, örgütün Ortadoğu uzmanı ve ılımlı İslam teorisyeniydi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaptı. "

Türkiye

'nin Kürt Meselesi" isimli eserini, CIA'nın Ortadoğu uzmanı Graham Fuller ile birlikte kaleme aldı. Eşi Elen Barkey CIA'nın üst düzey yetkilisiydi.



Geçmişte Barkey, Abdullah Öcalan'la görüşmek için İtalya'ya gitti. PKK'nın ABD'deki temsilcisi Kani Gulam'a Öcalan'ın İtalya'da kalması için referans mektubu yazdı. Barkey, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Washington'da yaptığı basın toplantısında da yer aldı. Zaman zaman Türkiye'ye gelen Barkey, Doğu ve Güneydoğu'da boy gösterdi.







'Pensilvanya' yazılı çan bıraktı


17 kişilik gizemli ekipte yer alan FETÖ hayranı ABD'li profesör Henri Barkey 19 Temmuz'da otelden ayrılırken resepsiyoniste üzerinde Pensilvanya yazılı bir çan bıraktı. Barkey oteldeki bir garsona "Türkiye'ye ilk gelişimde HSBC patladı. İkinci gelişimde Gezi patlak verdi. Şimdi de darbe girişimi yaşandı" demesi dikkat çekti.





Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026