|

20 milyar dolarlık tweet

Kanada Dışişleri Bakanı’nın, Suudi Arabistan güvenlik makamlarının başkent Riyad’da bazı insan hakları aktivistlerini tutuklaması üzerine Twitter’dan yaptığı paylaşım, ülkesine yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu. Kanada ile olan 15 milyar dolarlık askeri anlaşmayı iptal eden Riyad, bu ükeyle ticaretini de durdurdu.

Yeni Şafak
04:00 - 9/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:04 - 9/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland
​Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’in, Suudi Arabistan güvenlik makamlarının başkent Riyad’da Suud asıllı Kanada vatandaşı bazı insan hakları aktivistlerini tutuklaması üzerine Twitter’dan yaptığı paylaşım, ilk tespitlere göre Kanada’ya yaklaşık 20 milyar dolara mal oldu.

Tweet sonrası Suudi Arabistan’ın Kanada ile ticari ilişkilerin dondurulması kararı, Kanada’nın Suudi Arabistan’a satışına karar verilen ve halen üretim aşamasında olan toplam 15 milyar dolarlık 928 adet hafif ve ağır askeri zırhlı araç paketini de etkiledi. Üretimi yapan GDLS, bu üretim için 470’i imalat hattında olmak üzere 2 bin 470 yeni işe alım gerçekleştirdiğini ve Suudi Arabistan’ın son kararı ile bu kişilerin işlerinden olacağını açıkladı.

Kanada İstatistik Kurumu verilerine göre, Kanada’nın Suudi Arabistan ile 4 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Kanada, Suudi Arabistan’ın aldığı son karar ile ekonomi yönetiminde bu kalemden de yoksun kalacak.

SADECE EĞİTİMDE 500 MİLYON DOLAR

Kanada’daki üniversitelerde Suudi Arabistan devlet bursu ile okuyan 17 bin 272 öğrenci de aileleriyle ülkeyi terk edecek. Bu öğrencilerin Kanada ekonomisine katkıları, eğitimin yanında aileleri için yaptıkları harcamalarla 500 milyon doları buluyor. Suudi Arabistan Hava Yolları da 13 Ağustos Pazartesi gününden itibaren Toronto’ya gidiş-dönüş seferlerini durdurduğunu açıklamıştı.

  • Müttefikleri
    devreye sokacak
  • Reuters'in diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Kanada'nın yükselen gerilimi yatıştırmak için Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'yi devreye sokmaya çalışacağı vurgulandı. Kanada'nın en yakın müttefiki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise konuya dahil olmayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "İki tarafın aralarındaki bu sorunu diplomatik yollardan çözmesi gerekir" ifadesini kullandı. Rusya ise, Kanada'nın Suudi Arabistan'a yönelik olumsuz söylemlerini reddederek Riyad'ın "iç işlerinde karar verme" hakkı olduğuna dikkat çekti.
#Kanada
#Suudi Arabistan
6 yıl önce